Hlavní obsah

Nejčastější dotazy ohledně menstruace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menstruace je běžnou součástí života žen. Přesto se o ní stále řada z nich bojí otevřeně mluvit. Raději si hledají odpovědi na internetu. Možná i proto mezi nimi stále koluje řada mýtů a nezodpovězených dotazů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průměrná žena menstruuje za svůj život zhruba 500krát. Pro mnohé rozhodně nejde o zábavné období, se kterým se navíc musí měsíc co měsíc vypořádat, o to víc, pokud budou stále existovat určitá tabu.

Mají-li se ženy cítit opravdu v pohodě, je třeba, aby byly plně vzdělané o svém menstruačním zdraví. Lékařka Sarah Jarvisová se i proto snažila sestavit nejzásadnější témata a otázky ohledně menstruace vyhledávané online ve snaze poskytnout ženám lepší přehled.

Jaká je běžná délka menstruačního cyklu?

„Ženy mají tendence si myslet, že průměrný menstruační cyklus trvá přesně 28 dní. Ovšem vše mezi 21 až 40 dny je považováno za normální,“ vysvětluje Jarvisová pro server Independent.

Jak změny v našich životech ovlivňují menstruační cyklus

Zdraví

Jak dodává, nepravidelnost může mít celou řadu důvodů. Cyklus může ovlivnit třeba závažné onemocnění či výraznější ztráta hmotnosti. Vliv na něj mají i hormonální změny, stejně jako nepravidelné užívání antikoncepce.

„V době perimenopauzy, tedy období před menopauzou, je rovněž viditelná jistá nepravidelnost cyklu, protože tělo stále méně předvídatelně uvolňuje vajíčko,“ vysvětluje lékařka. Menstruace tak může být více, ale i méně často, ale jen málokdy bolestivější.

Proč mají některé ženy bolestivější průběh?

„U některých žen bývá náročnější průběh menstruace norma, ovšem může být také znakem závažnějšího zdravotního problému,“ popisuje Jarvisová.

Jen málo žen podle ní ví, že za bolestivější menstruací může stát i tzv. endometrióza nebo také myomy, nerakovinové výrůstky vyvíjející se v děloze nebo kolem ní.

Názory na sex při menstruaci se velmi liší

Vztahy a sex

„Ženy často nevědí, že je to jejich případ, stanovení diagnózy tak může trvat i řadu let, zejména u endometriózy. Často se vyskytuje v rodinách. Pokud má žena bolestivou menstruaci, mnohdy se ukáže, že endometriózou, která za tím stojí, trpěly třeba i sestra či matka.“

Je premenstruační syndrom reálný?

Ano, je velmi reálný. Jeho příznaky se objevují zhruba dva týdny před menstruací, pár dní po jejím počátku se zmírňují. Nerovnováha hormonů, která především stojí za premenstruačním syndromem, se může projevovat únavou, nadýmáním, bolestmi hlavy či podbřišku, ale i podrážděností.

Co způsobuje nadýmání během menstruace a jak se s ním vypořádat

Zdraví

Lze něčím zmírnit bolesti při menstruaci?

„Existuje celá řada věcí, které mohou ulevit. Některé ženy spoléhají na termo lahve s teplou vodou, které si pokládají na podbřišek. Pomoci může i cvičení, a to nejlépe pravidelné po celý měsíc. A to jak s nízkou intenzitou, tak i to náročnější. Některým ženám také zabírají různé volně prodejné léky na úlevu od menstruační bolesti,“ popisuje lékařka.

Pokud mi vynechá menstruace, je třeba se hned bát?

Jak uvádí Jarvisová, záleží na tom, zda používáte antikoncepci, tělísko nebo jiné formy ochrany před početím. Zvážit je tak třeba možnost, zda nejste těhotná. Vynechání menstruace může způsobit ale i velký stres nebo nemoc.

Syndrom polycystických ovarií trápí řadu žen, které nemohou otěhotnět

Zdraví

„Jednorázové vynechání menstruace obvykle nebývá důvod k obavám. Závažnější je spíše krvácení či špinění mezi pravidelnými obdobími, což může značit příznak syndromu polycystických ovarií,“ popisuje.

Mohu otěhotnět během menstruace?

Technicky ano, obzvlášť pokud máte kratší cyklus. S delším cyklem se „riziko” otěhotnění během menstruace naopak snižuje.

Reklama

Související články

Premenstruační syndrom jako zabiják vztahů

Únava, nadýmání, bolesti hlavy i podbřišku či podrážděnost. To je jenom malý výčet symptomů, které jsou spjaty s premenstruačním syndromem (PMS). Není tedy...

Výběr článků

Načítám