Hlavní obsah

Hubnout se musí začít v hlavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubnutí a celkově změna životní stylu není ani zdaleka pouze o změně jídelníčku a pravidelné návštěvě posilovny. Klíčovým faktorem je psychika. Abyste byli v hubnutí úspěšní, musíte změnit své myšlení, vnitřní postoj a nastavení.

Foto: Profimedia.cz

Abyste byli v hubnutí úspěšní, musíte změnit své myšlení

Článek

Začátek nového roku bývá pro mnohé příležitostí začít s novým životním stylem. Jenže řada lidí se do „neznámého“ vrhá po hlavě a ve většině případech akorát narazí.

„Je důležité si uvědomit, že základem zdravého hubnutí je dobře promyšlený plán. Jestliže chcete změnit své stravovací návyky či kompletně životní styl, zamyslete se nad svou motivací a uvědomte si, jak velkou roli hraje ve vašem životě jídlo,“ říká výživová poradkyně Martina Weisserová z KetoDiet a dodává, že prakticky nikdy nefunguje, pokud si říkáte, že byste měli zhubnout, nebo to ve skutečnosti děláte pro někoho jiného. Trvalá změna životního stylu musí vycházet z jasného „já chci“.

Najděte opravdový důvod ke změně

Proto na začátku každé změny je důležité si nalézt skutečný důvod, který vás bude motivovat pokud možno k celoživotní změně životního stylu.

Ubývající kilogramy a zjištění, že se vejdete do starých o několik čísel menších džínů vám sice může způsobit radost, ale nejspíš jen krátkodobou. Nový životní styl by vám měl dělat radost dlouhodobě.

Nejlepší denní čas na cvičení, když chcete hubnout

Zdraví

„Jde například o to, že když začnete cvičit, nemůžete to dělat jen kvůli hubnutí. Měli byste v tom najít hlubší smysl, díky kterému nepřestanete, ani když dosáhnete pomyslného cíle – zhubnete. Pouze tak si nový zvyk budete chtít ve svém životě ponechat,“ vysvětluje Matěj Ptáček, trenér fitness sítě Form Factory.

Vše začíná v hlavě

Ať už se bavíme o hubnutí, sportovních výkonech či třeba pozitivním nastavení mysli, všechno je pouze v našich hlavách.

„Mozek reaguje na oblíbené jídlo vyloučením dopaminu, který hraje důležitou roli při potěšení a také při vzniku závislostí. Každý člověk, který stojí před cílem trvale zhubnout, musí nejdříve pochopit emoční napojení k jídlu,“ vysvětluje neuropsycholožka Diane Robinsonová z Orlanda v Ohiu.

Chcete-li trvale zhubnout, naučte se rozpoznat, co ve vás jídlo nebo určité potraviny vyvolávají. „Zkuste se zamyslet nad tím, proč danou potravinu zrovna jíte. Jaké pocity tomu předcházely a jaké pocity ve vás jídlo vyvolalo? Je důvodem konzumace potravin opravdu hlad, nebo jste se pustili do sladkého, protože se necítíte psychicky dobře, jste nemocní nebo vám chybí energie?“ doporučuje Martina Weisserová.

K dostání stravovacích návyků pod kontrolu člověku tak může pomoci vědomé jedení neboli mindful eating. „Princip vědomého jedení spočívá v tom, že jíte pomalu a vědomě, jste schopni si tento moment uvědomit a ve správný čas přestat jíst. Tedy ne až ve chvíli, dokud před vámi není prázdný talíř,“ dodává Weisserová.

Zkuste jíst vědomě aspoň jednou za den:

  1. Zamyslete se vždy nad tím, jestli máte hlad, nebo zda za tím stojí emoce.
  2. Zvolte si aspoň jedno jídlo denně, které budete jíst opravdu pomalu.
  3. Během jedení se nenechejte nikým a ničím rozptylovat. Nesledujte televizi.
  4. Vnímejte hlad. Díky tomu přestanete jíst ve chvíli, kdy budete dostatečně sytí.
  5. Soustřeďte se na každý detail jídla – jeho vůni, barvu i texturu.

Vždy je důležité vidět každé jídlo jako jeden z nástrojů ke zdraví a vnímat, jaký efekt má dané jídlo na tělo i mysl.

Populární diety, u kterých čas prokázal, že zdraví neprospívají

Zdraví

Postavte se vnitřním konfliktům

Snahu o změnu životního stylu může narušit vnitřní konflikt, kdy sice toužíte po změně, ale sami v sebe nevěříte. Aby přišel úspěch, potřebujete se zbavit negativních myšlenek a pocitů, mít vnitřní klid, zdravou sebedůvěru a sebelásku.

V tom může být nápomocný mindfulness, který slouží i jako prevence proti stresu. Základem mindfulness jsou zklidňující dechová cvičení a pravidelná fyzická aktivita. Můžete se třeba vydat na vědomou procházku, kdy si při procházení budete všímat toho, co kolem sebe vidíte. Vnímejte vůně, které cítíte, zastavte se a dotýkejte se stromů, rostlin a půdy.

Ke zklidnění mysli je vhodné také cvičení jógy, kterou můžete absolvovat v rámci skupinového cvičení pod odborným dohledem. Trenér Ptáček doporučuje vyzkoušet jemnou jógu, která je vhodná i pro úplné začátečníky: „Lekce jemné jógy je vedena v klidném a nenáročném tempu. Během lekce rozhýbete klouby, protáhnete ztuhlé svaly a uvolníte páteř. V neposlední řadě harmonizujete svou mysl.“

Vymažte slovo „dieta“ ze slovníku

Jaké emoce ve vás vyvolává slovo dieta? Mnozí si ho spojují s nepříjemnými emocemi a omezeními. Pokud to máte podobně, zkuste tentokrát svůj vlastní mozek přelstít. Nepoužívejte před ostatními ani sebou samotnými slovo dieta, držení diety a podobně.

Pohlížejte na změnu stravovacích návyků a zařazení pohybových aktivit jako na přirozený proces, díky kterému budete nejen štíhlejší, ale především zdravější a spokojenější. Během celého tohoto procesu mějte na paměti také to, že každý člověk má jiný metabolismus, jiné geny i vlastní motivaci. S nikým se nesrovnávejte. Dělejte změny především kvůli sobě.

Neuchylujte se k extrémům

Když už naleznete ten správný důvod k hubnutí, nikdy se neuchylujte k žádným extrémům, které nikdy nevedou k dlouhodobému a udržitelnému výsledku. „Ač všechny cesty, které slibují rychlé a zaručené hubnutí, zní moc hezky - samozřejmě, kdo by nechtěl mít za měsíc o 10 kg méně - tak si buďte jisti, že tyhle zkratky nikdy nebudou fungovat. Tohle je cesta odsouzená k zániku,“ vysvětluje výživová terapeutka Sandra Schmidová.

Je třeba si uvědomit, že hubnutí je dlouhodobý proces, kdy je třeba změnit myšlení a pochopit, že všechny změny a úpravy, které uděláme, je třeba dělat již do konce života.

„Proto nemá smysl začít 7× týdně cvičit, když to vydržíme měsíc. Kdo si uvědomí, že to není jen o hubnutí, ale o nalezení udržitelné cesty zahrnující jak úpravu jídelníčku, tak začlenění pravidelné přiměřené pohybové aktivity, která nás baví a naplňuje, tak vyhrál,“ uzavírá Schmidová.

Češi jsou třetím nejtlustším národem v Evropě. Za obezitou však nemusí stát lenost či nedostatek sebekázně

Zdraví

Tři změny v jídelníčku, které mohou pomoci zrychlit metabolismus a zhubnout

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám