Hlavní obsah

Vyhýbáte se ve vztahu nepříjemným rozhovorům? Toto vás čeká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může to přijít tiše a poměrně nenápadně. Jednoho dne se vzbudíte a na vašem partnerovi bude něco jinak. Je o něco méně milující, jeho odpovědi jsou strohé, méně se usmívá. Možná to samé cítí i on z vaší strany. I když možná na otázky toho druhého oba odpovídáte, že se nic neděje, děje se toho ve skutečnosti hodně. A za vším může stát problém z dřívějších dnů – neochota správně a řádně komunikovat nejen o dobrých, ale i špatných věcech ve vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Neochota sdílet a řešit nepříjemné věci ve vztahu nikdy nepřinese nic dobrého.

Článek

Lidé jsou odjakživa komunikativní tvorové. Zatímco ale debaty na různá oblíbená témata či nezávazné diskuze nečiní mnohým problém, vážnější rozhovory, obzvláště ty ve vztazích, jsou pro řadu lidí velký oříšek.

Často hlavně kvůli tomu, že nechceme ranit city našeho protějšku. Najednou máme pocit, že vyjádřením svých stížností uděláme něco naprosto neodpustitelného. A je jedno, zda jde o zlozvyky partnera, jeho vkus nebo závažnější věci, jako je třeba nenaplněná sexuální touha.

Sedm věcí, o kterých se před partnerem nemusíte zmiňovat

Vztahy a sex

Výsledkem každopádně je, že absencí nepříjemných konverzací problémy nezmizí, ani se záhadně samy nevyřeší. Naopak. Pokud patříte i vy mezi jedince, kteří se nepříjemným konverzacím ve vztahu vyhýbají, pak se s námi podívejte, co vás ve vztahu dříve či později pravděpodobně čeká.

To, co potlačujeme, bude sílit

„Čím více se budeme snažit na něco nemyslet nebo o tom nemluvit, tím více emocionální a mentální kapacity to v naší mysli zabere. Říká se tomu ironická procesní teorie – její výzkum naznačuje, že čím více něco potlačujeme, tím je pravděpodobnější, že se to dostane na povrch,“ vysvětluje pro server Yourtango psycholožka a autorka knih Erin Masonová.

Z neuspokojených potřeb se stanou nezkrocené neřesti

Pokud naše základní potřeby bezpečí, spojení a smyslu vztahu zůstanou nenaplněny, je mnohem pravděpodobnější, že za ně budeme hledat náhradu (jiný typ vztahu, druh rozptýlení, návykové chování). Ve většině případů jde však jen o neadekvátní náplasti na rozbitý vztah.

Anketa

Umíte ve vztahu otevřeně mluvit i o nepříjemných věcech?
Ano vždy, nečiní mi to žádné potíže.
14,6 %
Většinou ano, někdy je to ale náročné.
43,4 %
Ne, to mi nikdy nešlo.
42 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1504 čtenářů.

Budeme se cítit sami

Pokud zapomeneme ve vztahu vyjadřovat vlastní pocity nebo potřeby, partner nebude vědět, co prožíváme. Když budeme cítit, že nás druhý nechápe, můžeme podle odborníků docílit velmi nepříjemného pocitu osamělosti.

Zášť bude bujet jako plevel

Jakmile svůj vztah nepěstujeme a nevyživujeme potřebným způsobem, stává se zranitelným. Možná si všichni myslíme, že by naši partneři měli automaticky vědět, co si myslíme, co potřebujeme nebo cítíme, aniž bychom to museli říkat. Jenže tak to není.

Výsledkem je pak rychlý nárůst nepříjemných pocitů a stavů bujících stejnou rychlostí jako plevel - ať už se jedná o pasivně agresivní chování, uzavřenost, nebo třeba zášť.

Nesprávné vyložení řeči těla aneb Jak vznikají komunikační chyby

Vztahy a sex

Z napětí se stane nová norma

Čím déle se budeme vyhýbat nepříjemným rozhovorům nebo budeme popírat napětí ve vztahu, tím více se z uvedeného chování stane nová norma, uvádí Masonová.

Zadržování problémů škodí zdraví

Popíráním nebo neřešením problémů neškodíme jen vztahu, popřípadě partnerovi, ale i svému vlastnímu zdraví. Popírání podle některých studií vede k potlačení imunitního systému, čím se kromě nárůstu stresu a úzkosti z neřešených potíží vystavujeme i dalším zdravotním komplikacím.

Překážky, které lze očekávat ve vztahu mezi introvertem a extrovertem

Vztahy a sex

Důvěra rychle zmizí

Jedním ze znaků důvěry je pocit bezpečí, tvrdí Masonová. Jenže může být těžké se cítit bezpečně ve vztahu, kde nevíme, co se s partnerem děje, případně nejsme schopni sdílet své vlastní zkušenosti a pocity.

A naopak, čím více se naučíme sdílet i nepříjemné složky vztahu, tím více se s partnerem naučíme důvěřovat jeden druhému, navíc vzroste stabilita a odolnost vztahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám