Hlavní obsah

Sedm věcí, o kterých se před partnerem nemusíte zmiňovat

Existují páry, které si sdělují i ta nejhlubší tajemství. A stejně tak najdeme partnery, jejichž komunikační schopnosti nelze označit slovem silné. Nikde není psáno, co všechno byste partnerovi měla říkat, přesto podle odborníků existuje nejméně sedm témat, o kterých se nemusíte před svým protějškem zmiňovat.

Foto: Profimedia.cz

Není nutné říkat partnerovi absolutně všechno.

Článek

Mnoho párů se domnívá, že naprostá otevřenost a stoprocentní sdílnost patří k základním kamenům šťastného vztahu. Pravdou ale zůstává, že není nutné, abyste partnerovi říkala naprosto všechno.

„Není zdravé partnerovi prozradit vše, co si myslíte a děláte. Zachovat si určité soukromí je naopak stěžejní pro vaše duševní zdraví,“ apeluje psychoterapeutka Kimberly Hershensonová.

Stejně tak se vyplatí, když se před partnerem nezmíníte o věcech, které by ho mohly rozrušit, případně by způsobily disharmonii ve vašem vztahu. To ale neznamená, že byste partnerovi měla lhát nebo mu zatajovat důležité věci. Spíše je potřeba selektovat, jaké informace jsou pro partnera podstatné, a zároveň, bez kterých informací se obejde.

O jakých tématech můžete podle odborníků pomlčet?

  • Co jste k partnerovi cítila na začátku vztahu

Někteří lidé zažijí lásku na první pohled, jiní mohou v začátcích cítit nejistotu nebo nedostatečnou přitažlivost k druhému člověku. Ať tak či onak, pokud víte, že je partner citlivé povahy, nemusíte mu říkat, že vás zprvu nepřitahoval nebo vám nebyl sympatický.

„Nemá smysl toto téma otevírat. Akorát byste zranila partnerovy city,“ apeluje psychoterapeutka Hershensonová.

Střežená ženská tajemství aneb Co se muži nikdy nedozví

Vztahy a sex
  • Intimní detaily nevěry

Přiznala jste partnerovi nevěru a svého prohřešku upřímně litujete? Pak je nejvyšší čas, abyste zapracovala na obnovení důvěry ve vašem vztahu. Připravte se na to, že půjde o dlouhou a náročnou cestu, během které byste měla pomlčet o všech intimních detailech nevěry.

„Pokud se vás partner na některé podrobnosti zeptá, pak mu popravdě odpovězte. V opačném případě se ale vyplatí, když o podrobnostech pomlčíte,“ radí psycholog Joshua Klapow pro Bustle.

  • Specifika vaší sexuální historie

Opět platí, že některým párům nevadí, když se otevřeně baví o počtu sexuálních partnerů nebo peprných historkách z minulosti. Stejně tak se ale najdou partneři, pro které je toto téma náročné a nepříjemné.

„Váš současný partner třeba nechce slyšet o jednorázových vztazích na jednu noc nebo o sexuálním dobrodružství s jinou osobou,“ říká vztahový poradce Jonathan Bennett. Pamatujete si, že minulost je minulostí!

Ach, ta komunikace aneb Jak se vyznat v tom, co ženy říkají

Vztahy a sex
  • City k expartnerovi

Pokud od rozchodu s bývalým partnerem neuběhlo mnoho měsíců, pak je možné, že ke svému ex ještě něco cítíte.

„To, že jste ve šťastném vztahu se svým současným partnerem, neznamená, že ze své hlavy automaticky vymažete vzpomínky na bývalého partnera. Nikde ale není psáno, že toto téma musíte otevírat před současným partnerem,“ míní vztahový poradce a dodává, že sdílení těchto myšlenek by mohlo způsobit nejistotu, žárlivost či nedorozumění.

  • Drobné nedostatky vašeho partnera

Nesnášíte, když váš partner ráno nevrátí krabici s mlékem zpět do lednice? Jste vysazená na to, že po zamknutí auta sahá na kliky a kontroluje, zda je auto doopravdy zamčené? I když v některých situacích můžete kvůli těmto drobnostem „vypěnit“, v reálném životě jde o malichernosti, nad kterými se člověk může zpětně pousmát.

„Když jste v dlouhodobém vztahu, snadno si na svém partnerovi všimnete nedokonalostí a malých nedostatků. Ale není třeba partnera na tyto nedostatky ostentativně upozorňovat,“ radí vztahový poradce Jonathan Bennett.

  • Divoká noc, která proběhla v minulosti

Většina lidí prožila v minulosti večírek, který se tak trošku zvrhl. I když může být zábavné o této události s nostalgickou slzou v oku vyprávět, pamatujte, že váš partner nemusí stát o všechny podrobnosti dané noci.

„Není fér vůči našim partnerům, abychom jim vyprávěli události, které se staly před lety a z mladické nerozvážnosti,“ dodává psycholog Joshua Klapow.

Jak poznáte, že váš vztah postrádá zdravé komunikační návyky

Vztahy a sex
  • Názory ostatních na partnera

„Pokud rodiče nebo sourozenci komentují vašeho partnera, dvakrát si rozmyslete, zda jejich poznámky chcete s partnerem sdílet,“ říká expertka na randění Stef Safranová. V případě, že jste vy dva šťastní, nemá smysl řešit nelibé komentáře a poznámky známých nebo rodiny.

„Rozhodně není nutné, abyste potenciálně zraňující komentáře partnerovi tlumočila,“ dodává Safranová.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám