Hlavní obsah

Sedm fází, které zažijete po rozchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozchod patří k nepříjemným životním okamžikům, které s sebou přinášejí bolest, zklamání, smutek i nekonečné množství slz. I když by se mohlo zdát, že rozchod, respektive období po rozchodu je jedna velká černá díra, opak je pravdou. Podle odborníků procházíme po rozchodu sedmi fázemi, na jejichž konci nás čeká odměna v podobě uzdraveného srdce.

Foto: Profimedia.cz

Každý přistupuje k rozchodu po svém, přesto nás jedno spojuje – obrovská bolest, která nebere konce.

Článek

Hodiny a hodiny hledíte z okna, pláčete při jakékoliv zmínce o bývalém partnerovi, melancholicky si prohlížíte společné fotografie nebo tančíte celou noc v klubu v domnění, že vytancujete veškerý smutek.

Každý přistupuje k rozchodu po svém, přesto nás jedno spojuje – obrovská bolest, která nebere konce. Vše je dáno skutečností, že se vnitřně loučíme nejen s partnerem, který ještě donedávna hrál hlavní roli v našem životě, ale také s vysněnými vyhlídkami na budoucnost.

„Při rozchodu k sobě musíte být laskavá. Uvědomte si, že vaše emoce mohou být jako na houpačce, protože ve svém životě ztrácíte důležitou osobu. Nicméně nemá smysl s těmito pocity bojovat,“ radí expertka na vztahy Rachael Lloydová a dodává, že mnohem lépe uděláte, když své emoce přijmete.

Největší chyby, kterých se ženy dopouštějí při rozchodu

Vztahy a sex

Stejně tak se vyplatí, když poznáte sedm fází rozchodu a pochopíte, že to, co zažíváte, je zcela přirozené. „Jedna z nejhorších věcí, které můžete udělat, je popírat nastalou situaci, nebo zůstat v úzkém propojení s bývalým partnerem,“ dodává Lloydová pro Stylist.

A jaké jsou fáze rozchodu?

1. Deziluze

Během této fáze začnete poprvé pochybovat o tom, zda žijete po boku správného člověka. „Vztah umírá, láska je pryč a oba to víte. Přesto sem tam najdete záblesky příjemných okamžiků, které vám chtějí nalhat, že byste stále měli tvořit pár. Pohromadě vás ale drží pouze nostalgie, finanční závazky a možná i děti,“ hovoří Rachael Lloydová o první fázi rozchodu.

Během této fáze byste se měla podívat na vztah z odstupu a připustit si, že už nemá šanci na záchranu.

2. Pochybnosti

Rozešli jste se. Bylo to ale správné rozhodnutí? Neměla jste dát vztahu druhou šanci? Co když se z rozchodu nikdy nedostanete? Ano, po rozchodu přicházejí pochybnosti, které nám tichým hlasem našeptávají, že jsme neudělaly dobré rozhodnutí. V takovou chvíli je důležité, abyste si pochybnosti nebrala příliš k srdci.

„Když prožíváme rozchod, můžeme si projít stavem, který je podobný tomu, který zažívají narkomani při detoxu. Hormony štěstí, tedy dopamin a serotonin, klesly hluboko a náš systém odměn v mozku se naplno zhroutil,“ vysvětluje expertka na vztahy a dodává, že tato fáze je dočasná, a pokud ji zvládnete, čekají vás mnohem jednodušší časy.

3. Popírání

Na jednu stranu víte, že je konec, na stranu druhou vám to nejde do hlavy. „Možná se cítíte otupěle nebo šokovaně, ale to je naprosto normální,“ zdůrazňuje Rachael Lloydová.

I když to pro mnoho lidí není snadné, vyplatí se, když se během této fáze svěříte se svými pocity člověku, kterému důvěřujete. „Nemůžete překonat něco, před čím se schováváte. Proto si popovídejte o rozchodu s někým blízkým. Uvidíte, že se vám rychleji uleví,“ doplňuje expertka na vztahy.

Jak často se rozvedené páry znovu berou

Vztahy a sex

4. Hněv a smutek

Je to paradox. Zatímco ještě před pár týdny jste kvůli bývalému partnerovi proplakala celý večer, dnes cítíte čirý hněv. Opět jde o přirozenou součást rozchodu, které byste se neměla bránit.

„Přijetí hněvu je součástí léčby zlomeného srdce. Nechte tyto silné emoce přijít a najděte způsob, jak negativní energii proměnit v pozitivní adrenalin. Pomoci vám může sport, poslech katarzních písní, meditace nebo setkávání s přáteli,“ míní Lloydová.

5. Recidiva

Ať chcete nebo ne, jednoho dne přijde okamžik, kdy budete koketovat s myšlenkou, že se bývalému partnerovi ozvete. Buďte silnější a nedělejte to. Podobného názoru je také Rachael Lloydová, podle které je zásadní, abyste minimalizovala kontakt s expartnerem. „Vzpomeňte si na dlouhou cestu, kterou jste už ušla. Nesabotujte svůj pokrok,“ dodává.

6. Přijetí

Konečně nastal den, kdy jste si po probuzení nevzpomněla na svého expartnera. Během této fáze se zkuste zaměřit na své potřeby a na věci, které vám v životě dělají radost.

„Začněte se usmívat, flirtujte, a především si uvědomte, že se svět nepřestal točit. Nebojte se vystoupit ze své komfortní zóny a dovolte si zapomenout na všechno, co je spojené s předchozím vztahem,“ říká expertka na vztahy.

Jak zvládnout práci po těžkém rozchodu

Vztahy a sex

7. Štěstí

Možná jste si myslela, že tento pocit už nikdy do vašeho života nevstoupí. Pletla jste se. Opět se cítíte šťastná a vzpomínka na bývalého partnera ve vás nevyvolává smutek ani hněv.

„Jste opět připravená na randění a na hledání člověka, který s vámi bude kompatibilní,“ uzavírá popis sedmé fáze Rachael Lloydová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám