Hlavní obsah

Proč mozek a tělo potřebují dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto – čas dovolených – je v plném proudu. Zatímco někdo už má dovolenou za sebou, někdo další se na ni teprve chystá a někdo možná ani nikam nepojede. Což je ale velká škoda. Jak dokazují výzkumy, dopřát si volný čas, kdy si tělo i mozek odpočinou, je opravdu nezbytné.

Foto: Profimedia.cz

Letní dovolené jsou klasikou, vyrazit za dobrodružstvím a odpočinkem ale můžete kdykoli. Tělo i mozek vám za to poděkují

Článek

Od pandemie se životy lidí výrazně změnily. Prošli jsme si velkým stresem, který tělu ani mozku neprospívá. I proto potřebujeme na chvíli vypnout – a užít si dovolenou. Zlepšíme si tím duševní zdraví, motivaci, poznáme nové lidi i místa, zlepší to naši kreativitu, pracovní výkon i vztahy.

Studie také naznačují, že utrácení peněz na dovolené, tzv. zážitkový nákup (aktivity, koncerty atd.), má tendenci přinášet trvalejší štěstí než utrácení peněz za materiální věci (dárky, šperky, oblečení atd.).

Což je více než v souladu se starým moudrem, které tvrdí, že to důležité, co se v životě počítá, jsou vzpomínky na krásné zážitky. Některé výzkumy naznačují, že dokonce už i samotné plánování dovolené nám může zlepšit náladu.

Typy odpočinku, které by si měl každý dopřát

Zdraví

Výhody dovolené jsou ale mnohem obsáhlejší. Jak uvádí studie z letošního roku, dovolená zvyšuje dobu spánku, na dovolené rovněž zvyšujeme množství lehké fyzické aktivity, mnozí ale i tu střední a intenzívní.

Není rovněž žádným překvapením, že po dobře strávené dovolené se u řady lidí zvýší pracovní nasazení a snižuje syndrom vyhoření – obojí může přetrvávat až měsíc, uvádí pro server Psychology Today neuropsycholožka Barbara Koltuska-Haskinová.

Zajímavé bylo i dřívější zkoumání, jak získat co největší užitek z dovolené. Ve studii z roku 2021 odborníci zjistili, že pokud se během volna věnujeme meditaci, může to výrazně zpomalit pokles pozitivních dovolenkových zážitků.

A kam jet, abychom z dovolené vytěžili maximum? Menší studie naznačila třeba to, že pokud jsou lidé ze severních zemí, měli by jet nejlépe na dovolenou do tropů.

Anketa

Kolik dní dovolené minimálně potřebujete, abyste si odpočinuli?
Stačí mi klidně i 3-4 dny.
6 %
Minimálně týden.
18,4 %
Průměrně alespoň 10 dní.
6,3 %
Nejméně dva týdny.
56,8 %
Počet dní u mě nerozhoduje, spíše způsob trávení dovolené.
12,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2277 čtenářů.

S tím je samozřejmě spojena i ideální doba, kterou bychom měli na dovolené strávit. Jakkoli by se mohlo zdát, že právě tento bod je poměrně jasný – čím déle, tím lépe – odborníci shodu příliš nenacházejí.

Zatímco někdo je přesvědčen, že i pouhé tři dny kvalitní dovolené mohou být velmi prospěšné, jiné výzkumy spojené s dovolenou a syndromem vyhoření poukazují na fakt, že ideální je minimální doba 7 dní, ale i cokoli delšího než 10 dní.

Rodinná prázdninová dobrodružství posilují vztahy

Děti

Sama na dovolené aneb Když si chcete odpočinout od starostí i lidí

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Dovolená v ČR, Dovolená v zahraničí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám