Hlavní obsah

Na co si nespokojení manželé stěžují nejčastěji

Při vstupu do manželství bývá vše zalité sluncem a přísliby svazku trvajícího do konce života. Jenže realita všedních dnů je jiná, často bohatá na problémy všeho druhu. Dají se mezi nimi najít i věci, na které si lidé stěžují stále dokola. Co nejvíce trápí muže na jejich ženách?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nemohu ani přesně spočítat, kolik nešťastných manželů jsem viděla ve své kanceláři za posledních zhruba deset let. Přicházejí s rozlišnými problémy - od nevěry po problémy s tchány. Navzdory rozmanitosti ale existují potíže, na které si muži stěžují stále dokola, je tak příhodné na ně upozornit. Při dlouhodobější neopatrnosti totiž hrozí, že právě mnohé takové problémy vnesou do manželství nepřekonatelné překážky. Zaměřte se na ně dříve, než způsobí nenávratnou škodu,“ radí ženám autorka článků a knih o vztazích, koučka a manželská mediátorka Debra Macleodová.

Je neustále nevrlá

Jednou z častých stížností, která mužům velmi vadí, je náladovost či nevrlost žen. Obzvlášť pak při vzájemných hovorech, kdy jsou jejich slova často plná negativity, pohrdání či kritiky. Pokud se pak náhodou některý muž pokusí vznést nějakou stížnost stran manželství, žena většinou reaguje vztekem a přehazováním viny na jeho hlavu, místo aby ho vyslechla.

Šest známek nejistoty ve vztahu

Vztahy a sex

Nakazuje a organizuje

Když se náhodou muži poštěstí mít volnou chvíli, najednou se zjeví žena a sdělí, v horším případě nařídí, že je třeba udělat něco kolem domu nebo třeba na zahradě. Je-li pak muž třeba venku s kamarády, žena mu neustále píše či volá a dotazuje se, kdy bude doma atd.

V podstatě v takovém svazku žena funguje jako jakýsi mikromanažer řídící a dirigující všechno a všechny. I to je jedna z věcí, která dokáže z pohledu mužů napáchat v manželství velkou škodu, uvádí Macleodová pro Yourtango.

Odráží veškeré snahy muže

„Podívá-li se náhodou muž na svoji ženu koketně, ta jen protočí oči. Když na ni sáhne v posteli ve snaže užít si hezkou chvilku, otočí se k němu zády. Pokud už náhodou se sexem souhlasí, jen leží a čeká, až vše skončí,“ popisuje koučka další z věcí, na kterou si muži často stěžují.

Rané problémy ve vztazích, které není radno podceňovat

Vztahy a sex

Přestává se o sebe starat

Příjemný vzhled a upravenost nejsou sice hlavní složkou vztahu, ale rezignovat na ně by rozhodně nikdo neměl ani po letech vztahu. O to víc to platí u žen. „Přestala o sebe pečovat, nosí jen otrhané tepláky či se celkově vytratila energie o sebe dbát“, to sice není hlavní stížnost, ovšem má vliv na to, že se ženy dříve či později od manžela emocionálně i fyzicky vzdalují. A to už je něco, na co si muži stěžují, tvrdí koučka.

Role matky před partnerstvím

Rodičovská role je pro muže i ženy stejně důležitá, ovšem její realizace mezi pohlavími je mnohdy velmi odlišná. Zatímco muži v matce svého dítěte stále vidí i svou partnerku a milenku, ženy se často stylizují pouze do role matky, která dává přednost dětem před manželem a vztahem.

„Péče o děti je záslužná a potřebná, jen je třeba si uvědomit, že manželství zaměřené pouze na dítě přestává působit jako manželství - spíše připomíná školku,“ tvrdí Debra Macleodová.

A také dodává, že se s tím často pojí stavy, kdy se matky stylizují do hlavní a jediné vůdkyně rodinného klanu. Jakmile muži udělají ve výchově něco, s čím nesouhlasí, dají mu to jasně najevo. Tak ale bohužel obírají nejen vlastní děti o otcovskou péči a disciplínu, stejně tak vrážejí klín do vlastního vztahu s manželem.

Dovednosti, které jsou pro děti v životě důležité

Děti

Neumí být vděčná

Bez ohledu na to, kolik manžel vynaložil času na splnění některého úkolu doma, či kolik strávil v práci přesčasů ve snaze vydělat více peněz, nic není dostatečně oceněno a doceněno. Žádný (ani občasný) projev uznání, vše je bráno jako samozřejmost.

Nemá vlastní koníčky, záliby

Ač se to může zdát zvláštní, mužům rovněž vadí, když žena nemá své vlastní zájmy a koníčky, kde by mohla trávit svůj volný čas. Je to i proto, že ji taková absence činí předvídatelnou a nevýraznou z hlediska vzájemné komunikace. Jednoduše nemá nic, čím by ji obohatila či oživila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám