Hlavní obsah

Rané problémy ve vztazích, které není radno podceňovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku každého vztahu máme nasazené růžové brýle a častokrát přehlížíme partnerovy nedostatky či chyby. Pravdou ale zůstává, že existují problémy, které není radno ignorovat, neboť mohou v průběhu vztahu nadělat velké škody.

Foto: Profimedia.cz

Některé problémy mohou v průběhu vztahu nadělat velké škody.

Článek

Nikdo z nás není dokonalý, a tak bychom si neměly nalhávat, že náš nový partner je bez jediné chybičky. Přesto je důležité rozeznávat mezi drobnými problémy a komplikacemi, které vám jednoho dne mohou přerůst přes hlavu.

Níže najdete seznam problémů, které pro váš vztah nevěstí nic dobrého.

Nemáte stejný styl komunikace

Možná už jste si všimly, že existuje mnoho komunikačních stylů. Někdo nedává emoce najevo a o problémech mlčí, jiný je expresivní a komunikuje všechno, co mu vadí. Pokud máte s partnerem podobný komunikační styl, gratulujeme vám. V opačném případě je důležité, abyste pochopili, jak druhý komunikuje, a snažili se najít společnou komunikační cestu.

„Odlišné komunikační styly mohou ve vašem vztahu způsobovat problémy,“ varuje rodinná terapeutka Sharon Gilchrest O‘Neillová a dodává, že odlišnost komunikačních stylů může ztížit také plánování vašeho společného života.

„Nikdy totiž nebudete mít pocit, že jste na stejné vlně,“ dodává.

Čtyři nejškodlivější lži, které lidé říkají ve vztahu

Vztahy a sex

Načapala jste ho při lži

Pamatujte si, že i ta nejmenší lež je červená vlajka, kterou byste neměla přehlížet. „Zpočátku se malá lež může zdát neškodná, ale lži – dokonce i ty malé – v sobě často nesou větší problémy, například nejistotu ve vztahu nebo nedůvěru,“ upozorňuje doktor Jacob Santhouse.

Podle jeho názoru je podstatné vědět, že pokud se dlouhodobé problémy neřeší, oslabují vztah a otevírají dveře žárlivosti nebo bolesti. Pokud zjistíte, že vám partner lže, nebojte se o vašich obavách upřímně hovořit.

A jak otevřít konverzaci na téma lží? Zkuste se vyhnout zbytečným výčitkám a raději vsaďte na otevřenou komunikaci. Například můžete prohlásit: „Je mi líto, že jsi mi lhal. Mohli bychom si o tom v klidu promluvit?“

Má odlišný přístup k penězům a výdajům

Na první pohled by se mohlo zdát, že téma financí není ve vztahu klíčové. Pravdou ale zůstává, že právě peníze jsou jedním z nejčastějších problémů, které vedou k velkým hádkám a neshodám. Na to upozorňuje také rodinná terapeutka Sharon Gilchrest O‘Neillová.

Překvapivé drobnosti, které zlepší váš sexuální život

Vztahy a sex

Zaměřte se na to, jak váš partner přistupuje k penězům, spoření i úsporám. Pokud zjistíte, že máte zcela odlišný přístup k financím, rozhodně nepropadejte panice. Bohatě postačí, když vzájemně pochopíte své finanční návyky a pokusíte se najít zlatou střední cestu, která bude vyhovovat oběma.

Bojuje s alkoholem nebo jinou závislostí

Pije váš partner? Nedokáže si představit den bez alkoholu? Nebo snad bojuje s jinou závislostí? Ať tak či onak, jde o vážný problém, který není radno podceňovat.

„Pokud zjistíte, že má váš partner problémy s alkoholem, a nedokáže si tento problém přiznat, nebo ho dokonce nevnímá jako problém, doporučuji návštěvu párového terapeuta,“ říká psychoterapeutka Carrie Meadová pro Bustle.

Není mezi vámi sexuální chemie

Nikde není psáno, že šanci na úspěch mají jenom páry, mezi kterými panuje silná chemická přitažlivost. V některých případech totiž platí, že vzájemná přitažlivost roste s časem.

„Pokud se ale zdá, že mezi vámi žádná chemie není, mějte na paměti, že tento problém se sám nevyřeší,“ apeluje manželská terapeutka Saba Harouni Lurieová. Naopak, čím dál tím více vás absence sexuální chemie bude frustrovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám