Hlavní obsah

Šest známek nejistoty ve vztahu

Nejistotu ve vztahu nikdo nechce zažít. Přesto se čas od času bez pozvání objeví a tichým hláskem našeptává, že něco není v pořádku. Jaké jsou nejčastější známky toho, že si partnerským vztahem nejste jistá?

Foto: Profimedia.cz

Ne každý umí zacházet se svými nejistotami, projekcemi či domněnkami.

Článek

Na první pohled by se mohlo zdát, že nejistota se objevuje pouze ve vztazích, které nejsou postaveny na silných základech. Pravdou ale zůstává, že nejistota častokrát figuruje i ve fungujících partnerských svazcích.

„Můžete si být stoprocentně jistá, že vás partner nebude podvádět, a přesto můžete pocítit nejistotu,“ vysvětluje vztahová terapeutka Alysha Jeneyová a dodává, že k tomu dochází především u lidí, kteří v minulých vztazích byli zrazeni.

Následně je vcelku časté, že si nového partnera nechtějí pustit příliš k tělu, protože se bojí dalšího zklamání.

„Vše je způsobeno tím, že neumí zacházet se svými nejistotami, projekcemi, domněnkami nebo stylem připoutání k partnerovi,“ říká vztahová terapeutka.

A podle čeho poznáte, že skutečně cítíte ve vztahu nejistotu?

1. Partnerovi nevěříte

Téměř nepřetržitě sledujete partnerovy sociální sítě, zkoumáte, s kým se stýká, a pochybujete o věcech, které vám říká. Pokud je vám tento scénář povědomý, vypadá to, že svému partnerovi skutečně nevěříte. Podle vztahové terapeutky Alyshy Jeneyové se vyplatí, když si všechny své pochybnosti sepíšete na papír.

„Následně pro vás bude snazší si uvědomit, odkud vaše negativní pocity přicházejí,“ říká Jeneyová pro Brides.

Texting aneb Když textové zprávy zavání nevěrou

Vztahy a sex

2. Bojujete s intimitou

Nejistota se může objevit také ve chvílích intimního splynutí. V první řadě se vyplatí, když pochopíte, co pro vás i vašeho partnera intimita znamená. Zeptejte se sama sebe, zda vy i váš partner prožíváte intimitu stejným způsobem. Následně zkuste odhalit, z čeho vaše nejistota pramení.

Obáváte se toho, že partner má velké očekávání? Prožila jste v minulosti traumatizující sexuální akt? Máte pochybnosti o svém těle? To je jenom malý výčet možností, které mohou přispívat k celkové nejistotě ve vztahu. Nebojte se o svých obavách s partnerem hovořit. Jedině tak můžete najít společnou řeč.

„Buďte k sobě navzájem trpěliví a pochopte své rozdíly,“ dodává vztahová terapeutka.

3. Snadno propadáte panice

Stalo se vám někdy, že jste po hádce s partnerem propadla panice? Bála jste se, že hádka znamená rozchod? Už dávno nejsme v dětském vztahu, kdy po hádce přicházejí kopačky. Uvědomte si, že dospělí lidé jsou schopni problémy řešit a nevzdávají se vztahu pro nic za nic. Vztahová terapeutka doporučuje, abyste si vzpomněla na první situaci, kdy jste tuto paniku pocítila.

„Co jste tehdy potřebovala slyšet a co potřebujete slyšet nyní? Pokud je to totéž, zkuste si tuhle zprávu říct ve chvíli, kdy vás opět pohltí panika,“ doporučuje.

Rané problémy ve vztazích, které není radno podceňovat

Vztahy a sex

4. Jste přecitlivělá

Ano, každá z nás si občas vezme partnerova slova až příliš osobně. Pokud ale patříte k ženám, které se okamžitě cítí uraženy, zraněny nebo kritizovány, pak je něco v nepořádku.

Podle Alyshy Jeneyové si položte základní tři otázky:

  • Nejde jenom o mé domněnky?
  • Co skutečně řekl můj partner?
  • Existuje možnost, že z jeho slov dělám něco, co ve skutečnosti není pravda?

Díky tomu se na celou situaci podíváte z nadhledu a možná zjistíte, že vás skutečně ovládají zmiňované domněnky.

5. Nejste sama sebou

Dalším znakem nejistoty ve vztahu je, když nedokážete být před partnerem sama sebou. I když není jednoduché s tímto pocitem bojovat, rozhodně se vyplatí, když na svém autentickém já budete pracovat.

„Navštěvujte psychoterapeuta, čtěte knihy, pracujte na své duchovní cestě a především dejte sama sobě potřebnou dávku lásky,“ radí vztahová terapeutka. Jedině tak v sobě probudíte skutečné já.

6. Děláte z komára velblouda

Zkuste se zamyslet nad posledními hádkami s partnerem a nahlédněte na ně objektivní optikou. Možná zjistíte, že předmětem většiny hádek jsou maličkosti, které jiné partnerské páry zcela přehlížejí. I tento přístup naznačuje, že ve vztahu cítíte nejistotu, která vás zcela ovládá.

„Je možné, že vytváříte z malých problémů velké hádky kvůli zkušenostem z minulých vztahů. Tehdy jste získala dojem, že velké problémy se nikdy zcela nevyřeší,“ vysvětluje Alysha Jeneyová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám