Hlavní obsah

Jak si vylepšit vztah díky malým změnám v chování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále opakovaným pravidlem vztahů je, že bez řádné komunikace jen málokterý vydrží všechny nástrahy, které se mu postaví do cesty. A odborníci vědí, o čem mluví. Právě práce na vzájemné komunikaci je totiž jedním z častých požadavků, se kterými chodí partneři do vztahových poraden. Dobrá zpráva je, že i časem naučené negativní komunikační vzorce se dají spravit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I ty nejlepší vztahy po čase sklouznou nejen do rutiny, ale i k negativním návykům, které je mohou výrazně poškodit. To platí zejména pro páry, které se ocitají ve velkém stresu.

Přirozeně totiž ve chvíli, kdy jsou naše mechanismy zvládání problémů přetížené, často přecházíme na starší – a také primitivnější a méně zralé – způsoby zvládání mnohých stavů. Podrobněji se tím zabývají například autoři Joel Weinberger a Valentina Stoycheva ve své knize s názvem Nevědomí: Teorie, výzkum a klinické důsledky.

„Jeden můj kolega říkával, že když jsme v nouzi, měníme se v karikatury sebe sama – to znamená, že naše nejhorší vlastnosti se zveličují a je stále těžší používat promyšlené a vyvážené způsoby interakce se světem,“ vysvětluje klinická psycholožka Valentina Stoycheva pro server Psychology Today.

Styly chování, kterými druhé odrazujeme

Vztahy a sex

Existuje však několik vylepšení, která nevyžadují velkou časovou náročnost nebo úsilí, pouze pravidelnost a pozornost dbát na změny, které můžeme provést, abychom zlepšili vzájemné spojení s partnery.

Zrcadlete a oplácejte

Zkuste přemýšlet o zrcadlení a oplácení jako o svých dvou nejcennějších strategiích, aby se váš protějšek cítil pochopen a ceněn.

Zrcadlení je způsob, jak naslouchat a ujasňovat si, co partner říká, bez vkládání vlastních myšlenek a úsudků. „Při rozhovoru často nasloucháme, abychom následně odpověděli, spíše než abychom skutečně slyšeli, co se nám snaží druhá osoba sdělit,“ vysvětluje psycholožka. To podle ní vede k tomu, že partneři často vedou dva paralelní rozhovory a navzájem se skutečně neslyší.

Oplácení je pak schopnost všímat si nabídek protějšku na intimitu a reagovat na ně vlastním zapojením a pozorností. Využít jednoduše situace, kterou protějšek nabídne. A když to nevyhovuje, nabídnout jiný čas či alternativu.

Poděkujte

Jak se naše vztahy prohlubují a my si zvykáme na každodenní rutinu, často zapomínáme dělat maličkosti, které protějšku ukazují, že si ho vážíme.

„I když to někomu zní divně, že bychom měli děkovat našim blízkým za všední práce, jako je vynášení odpadků, dávání nádobí do myčky apod., nepodceňujte sílu tohoto pozitivního posílení,“ nabádá odbornice.

Co je ve vztahu mnohdy důležitější než vyznání lásky

Vztahy a sex

I když se jedná o jakoukoli činnost, která k člověku „tak nějak patří“, vyslovením díků ukazujete, že vám toto chování není lhostejné.

Omlouvejte se správným způsobem

Většinu z nás během dospívání nikdo neučí, jak se správně omlouvat. V návaznosti na to používáme nevhodné typy omluv jako „promiň, ale…“, které se často míjejí účinkem.

Klinická psycholožka Harriet Lernerová, autorka knihy Why Won’t You Apologize: Healing Big Betrayals and Everyday Hurts, zjistila, že dobrá omluva – tedy ta, která může změnit náš vztah k lepšímu – v sobě nemá žádná „kdyby“ či „ale“. Naopak, zahrnuje plnou odpovědnost za naše činy, a to bez výhrad.

Jaká je její rada pro dobrou a konstruktivní omluvu?

  • Nebuďte defenzivní. Nenaslouchejte proto, abyste odpověděli či reagovali, ale abyste druhým rozuměli.
  • Buďte ve své omluvě autentičtí.
  • Zapomeňte na námitky. Ano, můžete vysvětlovat, proč jste se zachovali určitým způsobem. V účinné omluvě je ale jakékoli vysvětlení irelevantní.
  • Na činech záleží víc než na úmyslech. Ať už jste své chování mysleli jakkoli, slova a jejich účinky jsou to jediné důležité.

Recept na šťastný vztah? Poznejte svůj jazyk omluvy

Vztahy a sex

Věnujte pozornost dotekům

v 50. a 60. letech minulého století se psycholog Harry Harlow inspiroval studiemi doktora Johna Bowlbyho o důležitosti vazby kojenců s jejich ošetřovateli. Jedním ze zjištění zjednodušeně bylo, že potřeba fyzického kontaktu s pečovatelem je důležitější než potřeba jídla.

Od studií těchto dvou odborníků uběhla již dlouhá doba, řada novějších studií potřebu fyzického kontaktu jen potvrzovala. A to jak u dětí, tak dospělých. Jak prokázal výzkum z roku 2016, jakýkoli dotek – objetí, mazlení, držení za ruku – může ovlivnit naši schopnost relaxovat a také snížit stresovou reakci omezením hladiny stresového hormonu kortizolu.

Projevy lásky mezi rodiči jsou důležité pro zdravý vývoj dětí

Vztahy a sex

Kromě toho řada výzkumů poukázala i na další pozitivní výhody doteků – prokazatelně posilují imunitní systém, zvyšují intimitu v každodenním životě, zlepšují komunikaci ve chvílích konfliktu, stejně jako násobí pocity bezpečí, péče a důvěry vůči partnerovi.

Hrajte si

Pamatujete si chvíle, kdy jste se s partnerem společně bavili, hráli si a užívali si kouzlo okamžiku? Podobné chvíle jsou pro vztahu důležité a neměly by se vytratit. Schopnost a ochota zapojit se spontánně do jakékoli hry či zábavné činnosti je u dětí i dospělých známkou psychické pohody, tvrdí psychoanalytik Donald Winnicott.

Když si dokážete hrát s partnerem, oba vstupujete do sdíleného vztahového prostoru, který posiluje vaše pouto a umožňuje vám být svým autentickým já. Zároveň se tím vytváří silnější pocit, že jeden druhého znáte a cítíte se spolu v bezpečí.

Jak snížit pokušení podvádět

Vztahy a sex

Nejčastější důvody rozpadu vztahů a jak je zachránit

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny, Manželské poradny, Mediátoři,

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám