Hlavní obsah

Projevy lásky mezi rodiči jsou důležité pro zdravý vývoj dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohled na rodiče, kteří se mají rádi, v dítěti vzbuzuje pocity bezpečí, štěstí a pozitivně působí na jeho rozvoj. Zároveň mu je ale i tou nejlepší inspirací pro jeho budoucí vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Doteky mezi rodiči jsou velmi důležité.

Článek

Ne všichni v dnešní době zvládají přepínat mezi rolemi „táta a máma“ a „manžel a manželka“. Zvláště v době, kdy společnost vytváří tak obrovský tlak na dokonalost rodičovství. Partneři jsou tak často unavení z neustálé péče o děti a zapomínají na sebe samé. Po vztahové stránce tedy postupně začnou strádat, což se začne odrážet na jejich partnerství, ale i samotných dětech.

Rodiče by si tak měli uvědomit, že nikdy nebudou těmi nejlepšími rodiči svým dětem, pokud nebudou i skvělými partnery. Vždy je tedy dobré nalézt zlatou střední cestu a svůj čas a energii rozložit mezi děti i partnera.

Mýtus zvaný dokonalá matka

Děti

Proč jsou doteky a něžnosti tak důležité

Doteky a polibky často znamenají pro lidskou intimitu a uspokojení mnohem více než samotný pohlavní styk. Působí blahodárně na psychiku, sebevědomí, ale i na krásu.

Při každém doteku blízké osoby dochází k uvolňování hormonu oxytocinu, který v daný okamžik funguje jako lepidlo. Čím častěji se tak partneři vzájemně dotýkají, tím se cítí propojeněji.

Jeden z nejpozoruhodnějších efektů fyzického kontaktu je jeho schopnost uklidňovat tělo i mysl čili ulevovat od stresu. „Chcete být uvolnění a v pohodě? Relaxujte a udržujte fyzický kontakt s někým, na kom vám záleží,“ radí na svých stránkách psycholožka Tiffany Fieldová z univerzity v americkém Miami.

Obzvláště manželské páry trpí tím, že jejich vztah ztratil na intimitě a neerotický fyzický dotek se naprosto vytratil. Přitom neverbální komunikace je mocným nástrojem, prostřednictvím kterého můžete partnerovi říci, jak moc ho milujete.

Jak líbání ovlivňuje sexuální a vztahovou spokojenost

Vztahy a sex

Nepodceňujte tedy mazlení, které vyvolává v druhém člověku pocit, že mu rozumíte a jste s ním zajedno. Pokud si mazlení naordinujete v denních dávkách, pak brzy pocítíte, že si s partnerem více rozumíte a jste vůči němu více empatičtí.

Rodiče by si pak měli uvědomit, že toto všechno přenáší na své děti, které velmi intenzivně vnímají naprosto všechny rodičovské pocity. Proto nemá cenu před dětmi dlouhodobě skrývat ani partnerské problémy, protože děti mají zvláštní cit, který odhalí i ty rádoby ukrývané. Stejně tak děti jako první odhalí štěstí a radost vyplývající ze znovu objevené partnerské pohody.

Když jedinci zapracují na svém partnerství, ukážou svým dětem, že pohádky se nedějí jen v televizi, že jsou nedílnou součástí našich životů, a když je vůle, může dobro zvítězit nad zlem.

Jak obnovit partnerské role

Neexistuje žádná definice toho, jak dlouhé a intenzivní doteky, mazlení a další něžnosti bychom si měli dopřávat. Nicméně i pouhé přitulení na pohovce, pohlazení při odchodu do práce nebo letmý polibek v nečekané situaci dokážou s každým vztahem hotové zázraky.

Pokud rodiče žijí ve vztahu, ve kterém chemie vyprchala, sex je tabu a doteky passé, pak je mazlení ideální příležitostí k nastartování nové sexuální energie. Nemusíte na partnera ihned skočit a mazlit se s ním hodinu v kuse.

Bohatě postačí, když ho obejmete nebo se k němu před spaním přitulíte. Postupem času se jistě váš intimní kontakt prohloubí a z mazlení se vyklube milování.

„Během mazlení dochází k uvolňování dopaminu, což je hormon, který zvyšuje sexuální touhu,“ tvrdí gynekoložka Renee Horowitzová. Právě dopamin stojí za tím, že mazlení je pro mnohé páry vstupenkou do nevídaných sexuálních zážitků.

Doteky a jejich tajemství

Vztahy a sex

Co se děje s ženským tělem, když dlouho nemá sex

Vztahy a sex

Mohlo by se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Výběr článků

Načítám