Hlavní obsah

Jak snížit pokušení podvádět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existuje způsob, jak snížit pokušení podvádět ve vztahu? Nová studie o nevěře naznačuje, že ano.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Statistiky, které se týkají nevěr, se často velmi liší. Důvodem je to, že ne každý je připraven otevřeně mluvit o svém sexuálním a partnerském životě. Upřímnost zkrátka nepatří mezi silné stránky nevěrníků.

Nedávný průzkum YouGov ale ukázal, že třetina Američanů podváděla, ať už fyzicky, emocionálně, nebo oběma způsoby. Celkem 54 % pak přiznalo, že mají zkušenost s nevěrou ze strany partnera, i když byli v monogamním vztahu.

Nová studie publikovaná v časopise Journal of Sex se tentokrát nezabývala nevěrami z pohledu četnosti, nýbrž tím, jak jim předcházet. Vědci zjistili, že účinným návodem, jak nepodvádět, je změnit perspektivu, tedy vžít se do kůže svého partnera.

KVÍZ 18+: Vyznáte se v sexuálních praktikách?

Vztahy a sex

„Naše zjištění nabízejí způsob, jak mohou lidé odolat krátkodobým pokušením. Zkuste se zastavit a zvažte, jak může váš vztah poznamenat romantický úlet,“ radí Gurit E. Birnbaumová, profesorka psychologie na Reichman University v Izraeli pro Huffingtonpost.

Perspektiva rovněž snižuje sexuální a romantický zájem o alternativní partnery. „V těchto případech může perspektiva podpořit empatii k potenciálnímu utrpení partnera. Konflikt mezi přitažlivostí a cílem udržet si současný vztah může perspektiva převrátit ve prospěch dlouhodobých úvah před krátkodobými potěšeními,“ říká Birnbaumová.

Minulé studie rovněž ukázaly, že když jsou lidé vyčerpaní a jejich seberegulační schopnost je dočasně narušena v důsledku stresu nebo intoxikace, je méně pravděpodobné, že odolají pokušení využít příležitost a podvádět.

Proč lidé podvádějí, i když jsou ve vztahu spokojení?

„Lidé mohou být se svým vztahem spokojeni, přesto své partnery podvádějí. Důvodem může být to, že jsou k tomu zkrátka náchylnější ať už proto, že mají problém s intimitou, nebo sebekontrolou,“ říká Birnbaumová.

Další nedávná studie provedená profesorkou Birnbaumovou ukázala, že vystavení normám cizoložství může ospravedlnit opuštění dlouhodobých priorit udržování vztahu ve prospěch hledání nových lákavých alternativ. Jinými slovy, podvádění může být nakažlivé.

„Pak to dopadá tak, že lidé mohou podvádět jen proto, že se jim naskytla příležitost a byli příliš unavení, opilí nebo roztěkaní, aby s pokušením bojovali,“ říká.

„Máme sklon podceňovat sílu situací, ale podívat se na celou věc z větší perspektivy nám může pomoci zůstat věrnými,“ dodává.

Chybovat je lidské, naučte se odpouštět – i sami sobě

Vztahy a sex

Chyby, kterých se partneři dopouštějí během prvních měsíců vztahu

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Související články

Flirt jako zábava, ale i způsob manipulace

Součástí seznamování bývá flirtování. Flirtem označujeme komunikaci s milostným nebo erotickým podtextem. Jsou lidé, kterým flirt nic moc neříká a málokdy se...

Výběr článků

Načítám