Hlavní obsah

Jak se vyrovnat s nedělní depresí z nadcházejícího týdne

Novinky, lin

Je pátek večer a vy se nemůžete dočkat nadcházejícího víkendu. Jakmile ale odezní sobota a nastane neděle, zasáhne vás deprese či stres z toho, že zítra už je zase pondělí a možná se vám ani nepodaří zamhouřit oči. Jak si s tímto stavem poradit?

Foto: Profimedia.cz

Nedělní deprese nás zbytečně obírá o den volna.

Článek

Podle studie z roku 2015 41 % Evropanů uvedlo, že mají zkušenosti s nedělní úzkostí pramenící z následujícího týdne a vzhledem k neustále se zvyšujícím se nárokům a rychlejšímu tempu je dost možné, že dnes by tato hodnota byla ještě větší.

Jak se úspěšně přeprogramovat na to, že pondělí není strašák, kvůli kterému sami sebe ochuzujeme o odpočinkovou a bezstarostnou neděli?

1. Vyměňte pondělí za pátek

Chcete-li získat kontrolu nad vaší úzkostí, která pramení z nahromaděných povinností, které vás čekají příští týden, pak zapomeňte na zkrácené pátky.

Místo brzkých odchodů z práce se snažte vyřídit všechny neodkladné záležitosti hned, abyste je zbytečně nepřesouvali na příští týden, kde by se začaly kupit. Zároveň si připravte seznam bodů, které chcete v pondělí řešit a mezitím je zcela vypusťte z hlavy.

2. Pocity nejsou fakta

Pokud budete sami sebe přesvědčovat o tom, že vás čeká náročný týden plný úkolů, je jasné, že se vám bude usínat o poznání hůř. Přestaňte proto předjímat a raději vnímejte víkend jako čas, který jste si opravdu zasloužili a užijte si ho naplno bez zbytečného sebetrýznění.

Zase ta deprese aneb Co nám ničí psychické zdraví

Zdraví

3. Lépe plánujte

Pokud se vám zdá, že vás víkendy pravidelně pohlcují a nepřinášejí kýžený odpočinek, pak to změňte. Zaměřte se na to, co vám v životě chybí. Může to být čas s přáteli, rodinou, příroda, sport nebo čas o samotě.

Pokud budete spokojeni se svým trávením volného času, pak se vám pondělní rána budou snášet o poznání lépe.

4. Dovolte si odpočívat

Dnešní uspěchaná doba nás nutí být stále aktivní a nepodléhat prokrastinaci. I ta je ale přitom důležitá.

„Naše kultura má sklon upřednostňovat úspěch, ale stejně důležitý je i čas věnovaný zábavě,“ říká terapeutka Lynsie Seelyová pro Huffington Post. Nevyčítejte si proto prolenošený den, ale naopak ho vnímejte jako něco, co vám pomůže dále fungovat.

Havajská masáž zklidňuje i nabíjí

Zdraví

5. Zlepšete si pondělí

Snažte se k pondělí přistupovat jako k cestě, která vás dovede k cíli. Menší cíl je následující víkend. Ten větší zase třeba toužené povýšení. Stále mějte také na paměti, že pondělí je den jako jakýkoli jiný, a proto z něj nemusíte mít strach.

Pokud vám to pomůže, zpříjemněte si ho třeba dobrou ranní kávou nebo kouskem něčeho sladkého. Pomůže také veselá hudba nebo motivační podcast.

6. Zvažte popíjení alkoholu

Kocovina je forma detoxikace, která bývá svázaná s pocity úzkosti. Navíc jsme často oslabení, což vede k tomu, že místo toho, abychom den strávili aktivním či pasivním odpočinkem, tak nám proteče mezi prsty.

Pokud máte proto ve zvyku pravidelné sobotní alkoholické dýchánky, zkuste je vypustit, nebo alespoň přesunout o den dříve. „Pokud máte podezření, že alkohol může za vaše úzkostné stavy, zkuste ho omezit či zcela vypustit,“ říká Seelyová.

Reklama

Související články

Syndrom vyhoření zažívá každý pátý Čech

Apatie, pocity zbytečnosti, únavy, ztráty perspektivy nemusejí ve skutečnosti být výkyvy nálady či únava. Může se jednat o příznaky syndromu vyhoření, prostě...

Co s tělem po čtyřicítce dělá alkohol

Nějakou zkušenost s alkoholem má téměř každý dospělý. Stačí jen velmi malé množství, aby se člověk hned cítil lépe, ztratil stud, byl mnohem komunikativnější...

Výběr článků

Načítám