Hlavní obsah

Díky slunci ze zimní deprese rovnou do jarní únavy

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v minulých letech v únoru vrcholila zimní deprese, letos díky teplu a hlavně nadprůměrnému slunečnímu svitu se u většiny lidí nic takového nekoná. Nastoupila totiž rovnou jarní únava – nepřiměřená spavost, stav psychické i fyzické nevýkonnosti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zimní deprese zvané SAD (sezonní afektivní porucha) bývají během února na pomyslném vrcholu. Je to kvůli nedostatku slunečních paprsků, které mimo jiné zásobují lidský organismu vitaminem D.

„Ten je nepostradatelný nejen pro zdraví kostí a zubů, ale pomáhá udržovat zdravé svaly, srdce, mozek i imunitní systém. Je na něm závislá i dobrá nálada,“ říká Michaela Vančatová, lékařka speciali­zující se na zdraví bez chemie.

Dostatečnou dobou pro přirozenou tvorbu vitaminu D v našem těle je deset až patnáct minut na slunci denně. Meteorologové spočítali, že letošní první měsíc v roce jsme si užili daleko více slunečních paprsků, než tomu bývá obvykle, a tak jsme měli možnost této radě dostát. „Průměrná délka slunečního svitu se letos v lednu na území Česka pohybovala na 60 hodinách.“ říká biome­teoroložka Dagmar Honsová.

Litoval jsem, že se dcera narodila, popsal svůj boj s poporodní depresí novopečený otec

Vztahy a sex

„To je 109 procent dlouhodobého normálu. Pro příklad jeden z nejchudších lednů na sluneční paprsky byl v roce 2018 – kdy délka svitu dosáhla pouze 29 hodin. V kombinaci s nadprůměrnými teplotami to má dobrý vliv na to, že nás počasí pustilo ven se hýbat a nenabrali jsme tolik kilogramů,“ dodává Honsová, která se zabývá dopady klimatu na lidský organismus.

Choďte víc pěšky

Místo zimních depresí se tak lidé musí připravit na boj s jarní únavou, neobvykle už v únoru. „Řeší se stále co příroda na teplou zimu. Ale musíme se ptát i na to, co my na teplou zimu?“ vysvětluje.

„Mnozí z nás mají po celou dobu pocit takzvané jarní únavy. Mohou za to vysoké venkovní teploty vzduchu, na něž naše tělo reaguje rozšířením povrchových kapilár v kůži. K naplnění periferních cév je zapotřebí velké množství krve, ale nové červené krvinky se nestačí tak rychle tvořit,“ přibližuje meteoroložka.

„Jarní únavu způsobuje nedostatečný přísun kyslíku ke tkáním. Proti tomu se můžeme bránit dobrou fyzickou kondicí. Přidat pohyb na čerstvém vzduchu a například chodit z práce pěšky a vnímat, jak se prodlužuje den,“ radí.

Trudomyslným Finům by mohla pomoci světloléčba ve vlacích

Koktejl

S nástupem jarního počasí, i když přijde o měsíc nebo dva dříve, se snižuje rovněž tlak vzduchu. „To pro náš organismus znamená snížení přívodu kyslíku. Hůře se nám dýchá a pro naše srdce to znamená větší zátěž,“ sdělila redakci Dagmar Honsová.

Rekord v Antarktidě

Letošní leden byl v České republice s průměrnou měsíční teplotou 0,3 stupně jedenáctý nejteplejší od roku 1961.

Ale Evropa a také svět mají za sebou vůbec nejteplejší leden od počátku měření v roce 1981. V neděli 9. února naměřili dokonce v Antarktidě historické maximum. Teploměr na Seymourově ostrově ukázal rekordních 20,75 stupně Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám