Hlavní obsah

Havajská masáž zklidňuje i nabíjí

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Havaj, vybaví se většině lidí průzračné moře a pláže s palmami na exotickém ostrově. Ale i atmosféra pohody a relaxace. A přesně kvůli tomu vyhledávají lidé i havajské masáže.

Foto: Profimedia.cz

Pro havajskou masáž jsou typické ladné houpavé pohyby maséra, který přenáší váhu z jedné nohy na druhou.

Článek

Pro nás neobvyklé, ale pro havajskou masáž typické jsou ladné houpavé pohyby maséra, který přenáší váhu z jedné nohy na druhou, třeba jako při čínském cvičení taiči. „Tenhle pohyb však nevychází z žádných bojových umění, vychází z tradičních havajských tanců hula hula,“ vysvětluje masér Karel Jíra.

„Masér navíc musí být bos. Nejen proto, aby měl dobrou stabilitu. Polynésané považují za důležité i to, aby cítil zem pod nohama, tedy aby byl dobře uzemněný.“

K masáži patří i teplá místnost s tlumeným světlem, ideálně z hořících svíček, polynéská hudba, vůně kokosového oleje a květy plumérie, typické pro Havajské souostroví.

Síla dotyku aneb Jak prospět tělu i vztahu

Zdraví

Proč se masíruje i předloktím

Karel Jíra nemasíruje klienty jenom prsty a dlaněmi, jak je to běžné u jiných masáží. Daleko častěji přejíždí po kůži a svalech předloktím. I tím je havajská masáž zvláštní. Široká plocha předloktí stimuluje větší množství nervových zakončení než samotné prsty a dlaně. Dojde tak k většímu zahřátí a prokrvení kůže i svalů. Masér se do nich může opřít jak lehce, tak celou vahou svého těla. Podle toho, jak je potřeba. Také to přispívá k výrazným účinkům této masáže.

Proč je důležité sladit dech

Další zvláštností je, že se snaží sladit svůj dech s dechem masírovaného člověka. Při společném výdechu se svaly klienta uvolní a masér je může víc protáhnout a prokrvit. „Dochází také ke snazšímu přenosu energií,“ vysvětluje masér.

„Nejde přitom o nic tajemného. Kde je víc krve, tam je víc kyslíku i živin, a tedy energie. Využíváme přitom jemné a plynulé techniky, obvykle s dlouhými uklidňujícími tahy předloktím.“

Charakteristické je i to, že masérovy ruce chvílemi masírují každá jinou část těla. Klient se pak nesoustřeďuje na pocity, které vycházejí z jednoho místa, a rychleji se dostane do stavu, kdy na nic nemyslí, pouze si užívá péči a uvolnění.

Pět důvodů, proč si udělat den volna o samotě

Styl

Jenom to, co je tady a teď

Původní havajská masáž Lomi Lomi (což se dá volně opsat jako masáž laskavých rukou) má kořeny ve staré polynéské kultuře. Byla součástí léčebného systému místních šamanů a jejich učení o přirozené harmonii. Snažila se vést lidi k tomu, aby vnímali svět skrze lásku a co nejintenzivněji prožívali přítomné okamžiky. Proto si masér musí pohlídat dokonce i to, aby se mu myšlenky netoulaly jak ovce na pastvě. Je potřeba, aby se soustředil, co nejvíc vnímal klienta a naplno se mu věnoval.

Polynéské učení má v angličtině zkratku HUNA (Healing, Using Natural Abilies, tedy Léčení pomocí přírodních schopností). O harmonii usiluje proto, že ta je podle něj základem lidského štěstí, ale také pevného zdraví každého člověka.

Rady, jak pečovat o své duševní zdraví

Zdraví

Přirozený cit místo přísných pravidel

Možná vás překvapí, že havajská masáž nemá pevně daný postup. Masér ji začíná na zádech a postupně hmaty rozvíjí, až dojde ke konečkům prstů na nohou i na rukou. Jde tedy o velice komplexní masáž. V průběhu rituálu postupuje intuitivně podle potíží a reakcí klienta, ale také podle toho, co cítí pod rukama.

„Někdo má sklon k problémům v oblasti beder, jiný kolem šíje a mezi lopatkami, různé bývá i napětí svalů, tendence k jejich stažení nebo naopak hypermobilita, tedy přílišná volnost kloubů a tak dál,“ upozorňuje masér. „Na to je potřeba reagovat. Nemluvě o tom, že jiná bývá také intenzita a rytmus masážních tahů předloktím, případně nahřátými lávovými kameny, které u klientů také někdy používám.“

Foto: Profimedia.cz

K masáži patří i teplá místnost s tlumeným světlem, ideálně z hořících svíček, polynéská hudba, vůně kokosového oleje a květy plumérie, typické pro Havajské souostroví.

Polynésané přirovnávají ty hmaty a tahy k mořskému příboji, který je jiný za bouře a jiný za slunného počasí. Havajská masáž je zkrátka velice individuální záležitostí.

Vnímavý, vlídný a individuální přístup je podle Polynésanů dobrý proto, že oči podle nich spoustu věcí nevidí. Ty vnímá pouze srdce. Havajská masáž v každém případě nepůsobí jen na svaly a na tělo, ale také na emoce, tedy na ducha a mysl. Snaží se je dostat do rovnováhy a harmonie.

Každá žena jednou za čas potřebuje vyrazit na holčičí víkend

Vztahy a sex

Kdy celková masáž není vhodná

Ať už nakonec zvolíte havajskou, nebo jakoukoli jinou celkovou masáž, měli byste si dát pozor na četné kontraindikace, kdy ji nelze provádět:

  • Okamžitě po jídle, ale také při stavech vyžadujících klid na lůžku.
  • Při horečnatých, infekčních nebo akutních zánětlivých onemocněních. 
  • Pokud u člověka dojde k celkovému tělesnému vyčerpání nebo sešlosti. Tím se myslí problémy vyvolané jak aterosklerózou, tak nádory, ale i tehdy, kdy hrozí selhávání životně důležitých orgánů apod. 
  • U závažných krvácivých stavů typu hemofilie, leukémie apod. 
  • Při rakovině. 
  • U nemocí dutiny břišní, které jsou spojené se záněty (žaludeční nebo dvanáctníkový vřed, nádory trávicího traktu apod.). 
  • Při poranění dutiny břišní. 
  • U opilých nebo u lidí pod vlivem psychotropních drog a při akutních psychózách.

Částečnou masáž, při které se masér musí vyhnout oblastem postiženým nějakou nemocí, lze dělat u křečových žil, akutního revmatismu, zhoršené artróze, záchvatech dny, poraněních, popáleninách atd. Velmi dobře je to popsané ve Velké knize masáží od MUDr. Jana Sedmíka, ve které se dozvíte víc i o havajské masáži, stejně jako o japonském shiatsu, ale také o masáži klasické, medové nebo útrobních orgánů nebo dalších zajímavých postupech. Pokud si nebudete jistí, jestli se svými zdravotními potížemi můžete na masáž, zeptejte se svého lékaře.

Jaké má účinky

  • Stimuluje proudění krve i lymfy. 
  • Zrychluje odplavení odpadních látek.
  • Uvolňuje napětí svalů, ale i psychiky.
  • Přispívá k hluboké regeneraci organismu.
  • Člověka výrazně zklidňuje.
  • Dostává do harmonie tělo i mysl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám