Hlavní obsah

Jak mít i v roce 2024 spokojené manželství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina zadaných lidí si do nového roku často přeje mít i nadále harmonický a funkční vztah bez neustálých hádek, neporozumění a dalších hrozeb spjatých s rozchodem. Aby se toto přání skutečně vyplnilo, je zapotřebí pro to něco udělat. A nemusí jít přitom o nic velkého, mnohdy postačí přestat se honit za dokonalostí a častěji vsadit na kompromis. Pokud nevíte, kde začít, máme pro vás několik rad.

Foto: Profimedia.cz

Na spokojenosti v manželství je zapotřebí neustále pracovat.

Článek

1. Zapomeňte na statistiky a pravidla

Přestaňte se řídit radami, kolikrát týdně je správné mít sex či jak by takové milování mělo vypadat. Ve skutečnosti totiž žádná obecná pravidla, která by vedla k dokonalému vztahu, neexistují.

Pokud jste oba spokojení, není vůbec důležité, jak často se milujete nebo co všechno pro svého partnera děláte či on dělá pro vás.

Každý je jiný, vyhovuje mu něco jiného, proto ani jakékoliv srovnání s někým dalším nemá smysl, protože to, co funguje u něj, u vás rozhodně fungovat nemusí.

Letos oslavili 81. výročí svatby. Jsou spolu od druhé světové války

Žena

2. Čas strávený odděleně

Je hezké, když spolu partneři tráví spoustu času, ale to neznamená, že tak musí činit neustále. Vždy je lepší, když má každý jak své vlastní koníčky, tak i čas jen pro sebe a své přátele.

3. Výhra či trvání na vlastní pravdě

Spisovatelka a maminka pěti dětí Meagan Francisová, která se nejprve rozvedla a následně znovu provdala za svého manžela, na svém blogu tvrdí, že jednou z klíčových věcí, které se z vlastní zkušenosti naučila, je, že i když máte někdy při hádce pravdu, nemá smysl za každou cenu na ní trvat, protože vám to ve skutečnosti žádné štěstí nepřinese. Mnohdy je lepší ustoupit a snažit se spor ukončit. Pokud se zaměříte na věci, které vám oběma přinášejí radost, a vynecháte ty, co přináší jen frustraci, uděláte pro sebe i vztah mnoho pozitivního.

4. Neřešte stále, co pro druhé děláte a oni pro vás

Možná si v hlavě vedete přehled o tom, co pro vztah děláte vy, a naopak, jaké úsilí vyvíjí váš partner, ale komu tím pomáháte?

Harmonický vztah vytváří vždy partneři, kteří spolu fungují jako tým. Není tedy důležité, co přesně jeden pro druhého děláte, ale to, jak se vzájemně doplňujete, stojíte za sebou a podporujete se.

5. Přestaňte se srovnávat s druhými

Jakmile se začnou partneři srovnávat s nějakým dalším párem, nevěstí to nikdy nic dobrého. „Sledovat, co funguje na jiné páry, bývá totiž nejen nefunkční, ale mnohdy i velmi frustrující. Proto se raději soustřeďte na to, co spojuje vás dva a nevyčerpávejte se zbytečně tím, co dělají druzí,“ vysvětluje na svých stránkách autorka zdravotní sestra Chaunie Brusieová.

6. Nebojte se chodit spát naštvaní

Přestože se tvrdí, že lidé nemají chodit spát naštvaní, odborníci na vztahy radí, ať na to příliš nehledí. Jde o to, že v okamžiku, kdy je člověk unavený, spíše řekne něco špatného, co druhému může velmi ublížit, a proto je lepší jít si lehnout a řešení problému nechat na další den.

Je to ten nejlepší způsob, jak se vyvarovat toho, že řeknete něco, čeho byste mohli poté dlouho litovat.

7. Zaměřte se na to, co váš partner dělá dobře

Je velmi snadné vidět chyby druhého. Mnohem důležitější je však zaměřit se na to, v čem je váš partner dobrý, co ho baví a v čem je dobrý. Čím více se budete soustředit na pozitivní věci, tím méně se budete zabývat těmi negativními a oběma se vám velmi uleví.

8. Společné finance

V mnoha vztazích o hospodaření s financemi rozhoduje jen jeden z partnerů. Často je to ten, kdo více vydělává, nebo ten, kdo se stará o domácnost a děti. Podle odborníků na vztahy je vždy lepší, když manželé hospodaří s penězi společně, kdy má každý z nich stejnou rozhodovací pravomoc.

9. Dejte sebe na první místo

Je hezké, že se staráte a pečujete o druhé, ale pokud při tom zapomínáte na sebe, pak těžko budete v dlouhodobém vztahu skutečně spokojení. Vždy v první řadě musíte myslet na sebe. Teprve když budete spokojeni sami se sebou, budete šťastní i ve vztahu.

Naučte se tedy pojmenovávat své potřeby, místo abyste očekávali, že vám partner bude číst myšlenky a vše udělá přirozeně, aniž byste cokoli řekli.

Fráze, které muži potřebují od svých žen pravidelně slýchávat

Vztahy a sex

Emoce, které dokážou zničit vztah

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Manželské poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám