Hlavní obsah

Květná neděle oslavuje příjezd Krista do Jeruzaléma

Novinky, Richard Sůsa, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květná neděle (latinsky Palmare nebo Dominica in Palmis) se koná týden před Božím hodem velikonočním (Velikonoční nedělí). Oslavuje příchod Ježíše Krista do Jeruzaléma a zahajuje tzv. Pašijový týden. Rovněž jde o šestou a poslední neděli postní.

Foto: Profimedia.cz

Na květnou neděli dochází k svěcení větviček kočiček

Článek

Zvyky a tradice Květné neděle

Květná neděle v roce 2024 připadá na 24. března. Věřící se shromažďují do průvodu. Ještě před jeho zahájením kněz předčítá některé z evangelií o Ježíšově příjezdu. V čele průvodu často jde i osel, případně kněz na oslu jede.

Svěcení kočiček

Ježíš byl při svém příjezdu do Svatého města vítán palmovými ratolestmi. U nás palmy nerostou, lidé obvykle nesou větvičky vrby jívy s rozvíjejícími se pupeny, tzv. kočičky, které kněz pokropí svěcenou vodou.

Svěcené větvičky si lidé odnesou domů, kde je mají chránit před nemocemi. Až téměř po 11 měsících – před Popeleční středou v dalším roce – se spálí a o příštích Velikonocích vymění za nové.

Neobvyklé velikonoční tradice ve světě

Velikonoce

Pašije

V kostelích se čtou úryvky z evangelií o Kristově utrpení a smrti. Kněží se odívají do červeného roucha, protože právě červená je liturgickou barvou tohoto svátku.

Velikonoce 2024

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 1. dubna 2024. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.

Pověry Květné neděle

Lidé věřili, že pečení v tento den přináší smůlu, zapekly by se všechny jarní květy a nebyla by ten rok žádná úroda. Každý by si navíc měl na sebe vzít nové oblečení, aby pak po celý rok „jen kvetl“.

Velikonoční barevné dny: Křesťanské tradice od Květné po Bílou neděli

Velikonoce

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám