Hlavní obsah

Tobey Maguire: Jsem první superhrdina. To mi stačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když řešil osobní problémy, zmizel na čas z velkého plátna a věnoval se produkci. Předloni si ale zopakoval svou ikonickou roli Spider-Mana a teď se vrací v malé, ale výrazné roli v dramatu Babylon, jež nedávno vstoupilo do kin. Tobey Maguire (47) dává najevo, že má s filmem další plány.

Foto: Profimedia.cz

Tobey Maguire

Článek

V Babylonu, příběhu, který sleduje vzestup a pád mnoha postav během éry nespoutané dekadence a zkaženosti v raném Hollywoodu, má Tobey Maguire dost odpuzující roli. Hraje zákeřného majitele kasina Jamese McKaye, a jak herec podotýká, je to jeho první skutečný „záporák“.

„Je obchodník a zločinec, ale opíjí se tím, že je mazaný podnikatel. Stejně jako mnoho dalších, kteří přicházejí do Hollywoodu, sní o tom, že bude magnátem ve filmovém průmyslu. Když se tedy setká s lidmi z branže, je v něm jakési závratné vzrušení, takový zvláštní druh dětské nevinnosti. To ho však nečiní méně hrozivým a s ledovým klidem nechá ostatní sestoupit hlouběji do svého odporného světa,“ podává Tobey Maguire vyčerpávající charakteristiku svého lumpa.

Foto: CinemArt

Z jeho role odpudivého a zákeřného majitele kasina Jamese McKaye v Babylonu jde skoro hrůza.

Další novinkou je jeho role v nové antologické sérii Apple TV s názvem Extrapolations – Extrapolace (2023).

„Série je nesmírně zajímavá a hlavně aktuální. Jsou to totiž nečekané příběhy o tom, jak nadcházející změny na naší planetě ovlivní lásku, víru, práci a rodinu,“ říká Maguire.

Sam Worthington pro Novinky: Avatar? Potápění? Na pohodu patnáct vteřin

Film

Hraje v ní s Forrestem Whitakerem, Edwardem Nortonem, ale i se slavnými kolegyněmi Meryl Streepovou a Marion Cotillardovou.

Kvůli Spider-Manovi trénoval půl roku

Na svou ikonickou roli Tobey Maguire nikdy nezapomene. Když před téměř dvaceti lety dostal roli Spider-Mana, stal se hrdinou celé generace. Pro tehdejšího nadějného herce však nebylo snadné nejdřív dokázat, že právě on se pro ni dokonale hodí. Musel překonat řadu překážek včetně drsného tréninkového režimu.

Právě o něm mluvil nedávno v rozhovoru pro americkou rozhlasovou show Howarda Sterna: „Měl jsem špičkového osobního trenéra Gregory Joujon-Roche, který trénoval Demi Mooreovou i další slavné, a ten se rozhodl, že mě promění ve Spider-Mana. Cvičil jsem s ním pět měsíců, šest dní v týdnu, až čtyři hodiny denně. Navíc jsem byl vegetarián, takže jsem měl výživového poradce a čtyři až šest jídel denně. Spoustu bílkovin. Děsná dřina, ale stálo to za to.“

Foto: Profimedia.cz

Z nesmělého Petera Parkera se v pavoučím obleku stal v roce 2002 statečný ochránce Spider-Man.

Do role se vrátil předloni v akční sci-fi Spider-Man: Bez domova (2021). „S chutí jsem si v ní Petera Parkera zopakoval, film byl velikánský úspěch. Spojil všechny generace spidermanů: mě, Andrewa Garfielda a Toma Hollanda. Byl jsem přímo nadšený z mých mladších hereckých verzí. Oba na mě udělali ohromný dojem. A i když jsou další filmy o Spider-Manovi stále v jednání, přežil bych, kdybych v nich už nehrál. Nikdo mi totiž neupře, že jsem to byl právě já a můj Spider-Man, kdo byl první v moderní éře superhrdinů,“ říká pyšně Tobey Maguire.

Upadající popularita

Jak v jeho předchozí, tak i v další kariéře, kterou charakterizovaly nezapomenutelné výkony, spolupracoval s řadou nejuznávanějších tvůrců a herců.

Pyšný může být na sportovní drama Seabiscuit (2003) s Jeffem Bridgesem, Pravidla moštárny (1999) s Michaelem Cainem a Charlize Theronovou, Skvělé chlapy (2000) s Michaelem Douglasem nebo válečné drama Bratři (2009) po boku Jakea Gyllenhaala a Natalie Portmanové.

Je obtížné najít projekty, do kterých bych se chtěl zapojit, takže jsem podle mnohých vybíravý

A i když se i dál objevoval ve větších filmech, jako byl Velký Gatsby či v nečekané roli Devona Morehouse v komediální minisérii The Spoils of Babylon (2014), kterou i produkoval, už tolik nelákal hollywoodské castingové agenty.

Na vině bylo několik důvodů. Podle jeho vlastních slov ho vyčerpávala pozornost, kterou měl jako uznávaná celebrita, a proto odmítal další nabídky na velké trháky.

„Lidé mluví o mém deficitu charismatu, a tak jsem přijal skutečnost, že nejsem zrovna charismatický chlapík. Vždy však odvádím dobrou práci na natáčení. Nevezmu ale hned každou roli, která se mi v dnešní době nabízí. Je totiž obtížné najít projekty, do kterých bych se chtěl zapojit, takže jsem podle mnohých vybíravý.“

Julia Robertsová: Velkolepý návrat k romantickým komediím

Styl

Za jeho „výpadkem“ v kariéře stály i osobní důvody. Před pár lety mu zkrachovalo manželství se šperkovou designérkou Jennifer Meyerovou a nenesl to dobře.

Konec manželství a hazardní hry

I když se rozvod naštěstí obešel bez dramat a oba zůstali oddanými rodiči dvou dětí – dcery Ruby (16) a syna Otise (13) –, Tobey se s ním nemohl vyrovnat a začal si čas o samotě krátit hazardem – slabost měl odjakživa hlavně pro poker. Hrál a soutěžil s dalšími herci a přáteli na mnoha turnajích po celých Spojených státech.

Například s Leonardem DiCapriem a Benem Affleckem se účastnil i nelegálního hazardu v nechvalně proslulém klubu Viper room. A pověst hazardního hráče zrovna nebylo to, co by šlo dohromady s image komiksového hrdiny.

Od roku 2017 pak Maguire nepřijímal žádné filmové nabídky a věnoval se hlavně produkci a režii filmů. Jeho vlastní produkční společnost Material Pictures (2012) mu dala příležitost odtrhnout se od herectví a zároveň si zachovat vášeň pro filmový průmysl.

„Podařilo se mi vtisknout jméno do několika filmů, které zaznamenaly alespoň menší úspěch, jako byla hudební komedie-drama Rock of Ages (2012) s Tomem Cruisem či napínavý thriller z dob studené války Tah pěšcem (2014),“ říká spokojeně s tím, že v roce 2019 jeho studio zaznamenalo pozoruhodnější úspěch s dalšími třemi filmy – s komediemi Boyz in the Wood, dále s Brittany Runs a Marathon a historickým dramatem The Best of Enemies.

„S tímto úspěchem se zdá, že snad vstoupím zpět do povědomí Hollywoodu. Věřím, že ty příští filmy mohou mě, ambiciózního baviče, vrátit zpět do centra pozornosti.“

Víte, že…

  • Je synem sekretářky a kuchaře. Rodiče se rozvedli, když mu byly dva roky. Vyrůstal v Oregonu, Washingtonu, Britské Kolumbii a v Kalifornii.
  • Od roku 1992 je vegetarián, v roce 2009 se stal veganem.
  • Potom, co mu v devatenácti letech Anonymní alkoholici pomohli vyřešit problém s alkoholem, nepije.
  • Miluje hádanky a baví se jejich rychlým skládáním.

Maroš Kramár a Vladimír Kořen: Ponorkovou nemoc jsme ještě neměli

Styl

Největší kaskadérský kousek v dějinách filmu? Tom Cruise skáče s motorkou z norského útesu

Film

Reklama

Související témata:
Tobey Maguire

Výběr článků

Načítám