Hlavní obsah

Největší kaskadérský kousek v dějinách filmu? Tom Cruise skáče s motorkou z norského útesu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padákový seskok s motorkou z útesu, to je nešílenější kaskadérský kousek, který budou moct diváci příští rok vidět ve filmu Mission: Impossible Odplata – První část. Premiéru v českých kinech má mít 13. července. Tom Cruise se v něm opět představí nejen jako herec, ale hlavně jako kaskadér.

Mission: Impossible Odplata - První částVideo: CinemArt

 
Článek

„Všechno směřuje k jedinému, k divákům,“ uvádí Cruise v desetiminutové ukázce, kterou zveřejnila společnost CinemArt.

Scénář ke snímku napsal Christopher McQuarrie, následně ho také režíroval. Nejtěžší trik, jehož základem byla obří nájezdová rampa, se natáčel v Norsku, na útesu. Připravoval se ale roky před tím. Tom Cruise prošel tvrdým tréninkem motokrosu, skákal s padákem, létal vzduchem… Jeho přípravy museli filmaři zároveň koordinovat s lidmi, kteří navrhovali systém snímání záběrů, aby vše nakonec vypadalo na kamerách co nejlíp. Patřila k nim také výstavba zkušební rampy v jednom z anglických lomů.

Foto: CinemArt

Tom Cruise a jeho unikátní kousek: útes, rampa, motorka a padák

V době, kdy se vše natáčelo naostro, tvůrci snímku transportovali kus po kusu obří rampu do vybrané norské lokality, kde konstrukci sestavili. Jelikož je oblast po zemi špatně přístupná, většina těžkých kusů se nahoru dostávala letecky.

Tom Cruise si hrál na hrdinu, ale při filmovém skoku tvrdě narazil

Kultura

Herec si pak opakovaně zkoušel tamní podmínky tak, aby ho při natáčení klíčové scény Mission: Impossible Odplata – První část nic nezaskočilo. Skákal nad ní mimo jiné z vrtulníku, aby poznal proudění větrů a dokázal odhadnout dopad. V den D byl, jak ukazuje video, skvěle připraven. Záběr sjezdu z rampy do propasti několikrát s jistotou zopakoval.

Tom Cruise je zálibou v podobných kouscích vyhlášený. Ač se ne vždy vše povede, jak to při natáčení občas bývá, záskoky profesionálních kaskadérů odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám