Hlavní obsah

Julia Robertsová: Velkolepý návrat k romantickým komediím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Říká se, že hvězdné slávy, která asi nikdy nepohasne, dosáhla díky romantickým komediím, přestože častěji exceluje v dramatech. Julia Robertsová (54) se k diváky oblíbenému odlehčenému žánru vrací po dlouhých dvaceti letech. Vstupenka do ráje se v českých kinech představila před pár dny.

Foto: Profimedia.cz

Julia Robertsová

Článek

„Nechci to nijak omlouvat, ale není pravda, že jsem už žádnou další romantickou komedii točit nechtěla. Kdyby se býval během té doby objevil scénář podobný Svatbě mého nejlepšího přítele (1997), určitě bych do toho znovu šla.

Další důvod byl ten, že jsem v posledních osmnácti letech vychovala s manželem tři děti. Šlo tedy i o matematickou rovnici pracovního rozvrhu mého muže a školního rozvrhu dětí. Co jsem chtěla já, nebylo to nejdůležitější,“ svěřuje se Julia Robertsová, která se letos k žánru romantické komedie vrací po boku letitého kamaráda, herce George Clooneyho, s nímž již dříve spolupracovala na napínavých thrillerech jako Milujte svého zabijáka (2002), dvakrát na Dannyho parťácích a ve Hře peněz (2016).

Foto: CinemArt

Natáčení Vstupenky do ráje si s pohodovým Georgem Clooneym užila od začátku až do konce.

Už jen jejich herecký tandem je pravděpodobně zárukou toho, že Vstupenka do ráje bude mít úspěch.

„Věděla jsem, že scénář bude fungovat, jen když se mnou bude George. A on zase cítil, že to bude fungovat jen se mnou. Myslím, že je to dost zábavné a vtipné, protože hlavně George je velmi vtipný. Jen se bojím, aby film měl takovou odezvu, jak se od něho očekává, aby to skutečně bylo tak skvělé,“ svěřila se Julia americkému časopisu Variety na letošním filmovém festivalu v Cannes.

Ve Vstupence do ráje hrají rozvedené manžele, kteří se jako znepokojení rodiče vydávají na misi na Bali, aby zabránili své dospívající dceři vdát se za muže, kterého právě potkala.

Aféra Watergate

Letos se Julia představuje ale i v dramatické roli.

Minisérie Gaslit sleduje kořeny odhalení skandálu Watergate, který nakonec vedl k rezignaci tehdejšího amerického prezidenta Richarda Nixona.

V roli Marthy Mitchellové je Robertsová prominentní celebritou z Arkansasu, manželkou Johna Mitchella (Sean Penn), který v Nixonově vládě zastává post generálního prokurátora a je prezidentovým dobrým přítelem.

Foto: Profimedia.cz

V minisérie Gaslit v roli manželky generálního prokurátora ve vládě Richarda Nixona jako první veřejně upozorní na účast prezidenta v aféře Watergate.

„Martha miluje pozornost kamer, s radostí dává rozhovory novinářům a je častým hostem talk show, kde rozebírá práci svého manžela, což mezi párem vytváří napětí, republikánská strana ji vidí jako hrozbu. Jejich obavy se naplní ve chvíli, kdy Martha jako první veřejně upozorní na účast prezidenta Nixona v aféře Watergate,“ prozrazuje Julia, jež měla s rolí i postranní úmysly.

„Přiznávám, že to nejdůležitější pro mě bylo, že jsem si konečně mohla zahrát se svým přítelem Seanem Pennem, na což jsem čekala strašně dlouho. Hrát s ním napínavé scény a pak ve Vstupence do ráje běhat po Austrálii s vtipným Georgem, to nemělo chybu,“ dodává.

Nejlepší investice Hollywoodu

Filmová kariéra Julie Robertsové odstartovala na konci osmdesátých let a v průběhu desetiletí se herečka stala přímo královnou romantických komedií.

Superhvězdu z ní v roce 1990 udělala Pretty Woman, hned nato se objevila ve špičkové fantasy Stevena Spielberga Hook (1991), pak přišla Svatba mého nejlepšího přítele (1997), Notting Hill (1999), Zlatíčka pro každého (2001) či Úsměv Mony Lisy (2003).

Říkalo se, že jsem náročná a vybíravá, ale jako herečka mám svoji hrdost a taková jsem byla vždycky

Současně se ale profilovala ve velkých charakterních rolích, a to už v thrillerovém dramatu Noci s nepřítelem (1991), Případu Pelikán (1993) s Denzelem Washingtonem či ve Spiknutí s Mellem Gibsonem (1997). Za napínavé životopisné drama Erin Brockovich (2000) pak už získala svou první zlatou sošku. Byla první herečkou, která požadovala dvacet milionů dolarů za film, mohla si to dovolit.

Jen do svých Kristových let stačila svým milionovým úsměvem vydělat Hollywoodu více než miliardu dolarů a byla považována za jeho nejlepší investici.

„Říkalo se, že jsem náročná a vybíravá, ale jako herečka mám svoji hrdost – a taková jsem byla vždycky. V podstatě jsem to s prací nikdy nepřeháněla, myslím tím, že jsem bezmyšlenkovitě nenatáčela jeden film za druhým. Hned po Pretty Woman jsem si totiž uvědomila, že si musím filmy hodně pečlivě vybírat. A i když jsem tehdy neměla o nabídky nouzi, nějakou dobu jsem se ve filmu neobjevila.“

Michelle Dockeryová z Panství Downton po letech znovu našla štěstí

Styl

Tenkrát, jak říká, udělala, co se její kariéry týče, tu nejmoudřejší věc na světě. „Pochopila jsem, že si na roli klidně můžu počkat, a začala jsem si budovat kariéru podle vlastní hlavy. Musím přiznat, že to funguje dodnes,“ konstatuje znovu po letech.

Láska k New Yorku

A jak na ni vzpomínají ti, kteří s ní natáčeli? Slavný režisér romantických komedií Garry Marshall a zároveň její přítel o Julii říkal, že učaruje každému.

„Když se natáčela Nevěsta na útěku, prosili lidé Richarda Gerea o podpis, ale na Julii se jen zbožně dívali, někteří měli dokonce v očích slzy.“

Když zase točila se svým kamarádem Bradem Pittem film Mexičan (2001), kde se seznámila se svým manželem, kameramanem Danielem Moderem, strávila deset dní na místě Real De Catorce ve středním Mexiku s celým štábem. V místním hotýlku, kde bylo víc chřestýšů než hostů, nechala uvařit pro celý štáb mexická jídla. O víkendech s kolegy popíjela margaritu a jezdila si opékat maso.

Sandra Bullocková: Výjimečná komička zvážněla

Styl

Poslední roky pomáhá herečka nemocným s nervovou vadou zvanou Rettův syndrom, která negativně ovlivňuje rozvoj mozku u novorozenců. „Síla její slávy a jména je podivuhodná,“ řekl newyorský právník Davis Brodsky, jehož dcera se objevila po boku Julie v dokumentu natočeném k této nemoci. A Garry Marshall ještě dodal: „Chce pomáhat dobrým věcem. Všechna její charita plyne z prostého důvodu. Sama vyrůstala v chudé rozvedené rodině se dvěma sourozenci, ví, jaké to je strádat.“

Dnes však Julii ke štěstí, jak sama přiznává, nic nechybí a s manželem Dannym, sedmnáctiletými dvojčaty Hazel a Phinnaeusem a o tři roky mladším Henrym si užívají nenápadný rodinný život mimo záře reflektorů. Kromě rodiny má ale ještě jednu velkou lásku – New York.

„Do tohoto města jsem se zamilovala v sedmnácti, když jsem se sem po maturitě odstěhovala, abych bydlela se svou starší sestrou Lisou. Tady jsem čekala na vytouženou kariéru, prodávala sladkosti a dělala reklamu na hot dogy. Kdybych tenkrát z rodné Smyrny neodjela, nejsem si jistá, že by o mně dnes vůbec někdo věděl,“ zavzpomínala znovu po letech hvězdná herečka Julia Robertsová.

Víte, že…

  • Je velká bojovnice za ekologii. „Podporuji ekologická hnutí a dělám vše pro to, aby i ostatní o životním prostředí víc přemýšleli. Jezdím v hybridním autě, kupuji biopotraviny, prostě se snažím, abych přírodu co nejméně zatěžovala a poškozovala. Začíná to zdánlivými maličkostmi, u nás už tím, aby odpad po pětičlenné rodině byl co nejmenší.“
  • V Malibu, nedaleko Los Angeles, postavila dům z recyklovaných materiálů. Má podlahy z bambusu a vyhřívá ho sluneční energie.
  • Se sestrou, herečkou Lisou provozuje produkční společnost Red Om Films.
  • Je kmotrou úspěšné mladé herečky Emmy Robertsové.
  • V roce 2009, když v indické Pataudi natáčela romantické drama Jíst, meditovat, milovat, dala svým dětem nová jména po hinduistických bozích: Laxmi pro Hazel, Ganesh pro Finna a Krishna Balram pro Henryho. V roce 2010 prohlásila, že je hinduistka.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám