Hlavní obsah

Plánování svatby: Jak na pozvánky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeká vás v létě svatba? Je nejvyšší čas si udělat seznam hostů a pomalu rozeslat pozvánky. Jak vybrat svatební oznámení a jaké možnosti nabízejí moderní technologie?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Svatební místa hlásají stop stav, a to znamená jediné – svatební sezona 2023 bude opět vydatná. Může za to oblíbená tradice „do roka a do dne“, ale i koronavirová pandemie, která zapříčinila, že snoubenci čekali na to, až budou moct uspořádat svoji veselku bez omezení a na svém vysněném svatebním místě, i dva roky.

Kde se vzala tradice „do roka a do dne“?

Tradice svatby do roka a do dne pochází z dob, kdy nevěstě ženicha vybíraly rodiče. Zasnoubení předcházelo dlouhé vyjednávání rodin snoubenců o cenu nevěsty a její věno, ostatně v některých zemí tato tradice platí dodnes. Zasnoubením byla proto označována jakási smlouva mezi rodinami, kterou bylo potřeba dodržet do stanoveného okamžiku, zpravidla do roka.

Pokud ale patříte mezi šťastlivce, kteří již své svatební místo mají, je na čase se posunout o krok dál a vytvořit si svatební sezam, od kterého se bude odvíjet další plánování.

Brzy na to by totiž měla následovat svatební oznámení. Zejména pokud totiž plánujete svatbu v jarních či letních měsících, je důležité pozvat svatebčany včas. V zimě totiž lidé často plánují letní dovolené a mohou už mít zamluvené letenky.

Jak se diamant stal symbolem zásnubních prstenů

Styl

Zvolit můžete elektronickou či papírovou obdobu. Nejoblíbenější formou je ale jejich kombinace. Obojí má totiž své výhody.

Svatební web

Oblíbenou vychytávkou posledních let je mít vlastní svatební web, kam můžete umístit nespočet informací pro své svatebčany.

Kromě místa a času svatby můžete využít moderních technologií a přidat interaktivní mapu, svatební harmonogram, menu, informace o důležitých osobách, na které se obracet, i inspiraci na dresscode či svatební dary.

„Dokonalou vychytávkou je zabudovaný formulář potvrzení účasti neboli RSVP. Nejen, že díky němu budete přesně vědět, kdo dorazí a kdo nikoliv, ale dozvíte se i, zda dotyčný potřebuje přenocovat, či by uvítal oběd, po kterém nedostane alergickou reakci,“ uvádí Kryštof Paleta, spoluzakladatel nové české aplikace pro jednoduchou tvorbu svatebních webů WeMarry.io.

Tradiční pozvánky

Svatební web je vhodné doplnit o svatební pozvánky, které ocení zejména generace babiček a dědečků. Pozvánky samy o sobě navíc mohou naznačit charakter celé svatby, a navíc slouží jako krásná památka.

Oslnivé svatební šaty modelky Kate Bockové

Styl

„Svatební oznámení a veškeré svatební tiskoviny je vhodné promyslet v konceptu celé svatby. Všichni snoubenci mají svůj osobitý styl a svou představu o tom, jak by jejich svatba měla vypadat. Je rozdíl, pokud se jejich svatba bude konat ve stodole, na zámku nebo v lese. Od toho se odvíjejí i zvolené barvy. Koncept svatby se tak může nést v jemných tónech, elegantní bílé, nebo temnějších a plnějších barev, jako je smaragdová, vínová, či dokonce černá,“ říká Marie Pazderová za Svatební nezbytnosti.

Jaké informace nesmí chybět na svatebním oznámení?

Na svatebním oznámení především nesmí chybět následující údaje.

  • Jsou jimi pochopitelně jména snoubenců – někdo je udává s příjmením, někdo bez. Zde záleží na velikosti svatby, množství hostů a jejich různorodosti. Kdo má svatbu o třiceti nejbližších, nemusí dávat na svatební oznámení příjmení, u toho, kdo má však hostů 150 a zve i tetičky ze třetího kolene, je lepší příjmení uvést.
  • Dále pak oznámení musí obsahovat datum, místo a čas svatby, resp. obřadu.
  • Pokud snoubenci plánují první setkání hostů dříve, je dobré mít k oznámení ještě další informační kartičku, kde budou veškeré tyto údaje uvedeny. Informační kartička mnohdy zahrnuje i dresscode a další potřebné informace např. k ubytování či svatebním darům, radí Pazderová.

Jaké jsou trendy ve svatebních oznámeních na příští rok?

„Trendy na rok 2023 jsou určitě v barevnosti. Stejně jako letos i příští rok budou hodně frčet plné a tmavé barvy, jako je smaragdová či vínová. Mezi další barevné trendy patří kombinace různých odstínů modré, zašlá růžová neboli dusty rose a nebo také zrzavá či hořčicová. Hodně ale nastupují i minimalistická textová oznámení s kaligrafií, ozvláštněná tvarovým výsekem – např. obloukem,“ dodává Pazderová.

Kromě barevnosti a typu písma si snoubenci mohou vyhrát i se samotným materiálem. „Rádi klientům doporučujeme přírodní či ručně dělané papíry, na kterých oznámení vypadá mnohem lépe,“ říká Barbora Vodehnalová z agentury Autentika, která se zaměřuje na pomoc s pořádáním svateb.

„Zajímavých trendů je v současné době hodně – otrhané okraje papírů, animované video pozvánky, netradiční materiály (dřevo, plexisklo, pauzovací papír…), netradiční obálky (vyřezávané laserem, otevírací s kapsami), otevírací či jinak skládaná oznámení, netradiční formáty (kruh, oblouk…), oznámení s ilustracemi na míru atd,“ souhlasí Anička Kamarásová z Vepišto.

Snoubenci také často volí tematické pozvánky. Nechybí proto například ani pozvánky s tematikou Harryho Pottera. „Já si ale myslím, že hlavním trendem budou příští rok finančně dostupná oznámení a základem budou jako každý rok neutrální a graficky čistá svatební oznámení (což neznamená nutně černobílá) a hned za nimi motivy květů a listů. Stále oblíbenější jsou také svatební oznámení s (profesionální) fotografií snoubenců,“ uzavírá Kamarásová.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej svatebních oznámení

Reklama

Související témata:
Plánování svatby

Související články

Růžové svatební šaty jsou novým trendem

Svatební móda podléhá, stejně jako jakýkoliv jiný typ oblečení trendům. Zatímco minulosti vládly korzety a bohaté sukně, dnes se dává přednost jednoduchosti...

Když se muž brání svatbě

Milujete se, žijete pod jednou střechou a cítíte, že spolu chcete zestárnout. Jenže, zatímco vy už slyšíte svatební zvony, partner stále žádost o ruku...

Výběr článků

Načítám