Hlavní obsah

Růžové svatební šaty jsou novým trendem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatební móda podléhá, stejně jako jakýkoliv jiný typ oblečení trendům. Zatímco minulosti vládly korzety a bohaté sukně, dnes se dává přednost jednoduchosti a splývavým modelům. Letos navíc vstupují do hry svatební šaty v růžovém provedení.

Foto: Profimedia.cz

Módní přehlídka značky Reveligion

Článek

Bílé svatební šaty mají odkazovat k čistotě a nevinnosti nevěsty. Málokterá volí šaty v jiné barvě.

Nebylo tomu tak ale vždy. Tradiční barvou svatebních šatů byla dříve modrá. To se změnilo až v 19. století, kdy si anglická královna Viktorie oblékla na obřad právě bílé svatební šaty. Chtěla jimi symbolizovat svůj vznešený původ. Způsobila tím doslova módní revoluci.

Barbie mánie aneb Růžová barva se vrací

Styl

Zvrat nastal v dobách světových válek a hospodářských krizí, kdy nebylo peněz nazbyt. Bílé šaty, jejichž pořizovací cena byla vysoká, se tehdy považovaly za zbytečný luxus, a tak se ženy uchylovaly k méně nákladným modelům, které se daly využít i na jiné příležitosti.

Opravdu masová móda dlouhých a luxusních bílých svatebních šatů, které slouží jen k jednomu výjimečnému okamžiku, nastala až po 2. světové válce spolu se vzestupem životní úrovně a bílá barva zůstala dominantní dodnes.

Současné nevěsty si však mohou dovolit ohromnou rozmanitost, a to nejen pokud jde o styly a střihy, ale i barvy. V letošním roce například získaly oblibu šaty růžové. A není divu, vždyť poslední módní přehlídky od značky Valentino se nesly celé v duchu této barvy a odstartovaly tak „Barbie trend“, který se nenápadně protkl i do svatební módy.

Pro růžovou svatební róbu se rozhodla i objevitelka talentů Olive Uniackeová. „Nikdy jsem neměla představu o tom, jak budou moje svatební šaty vypadat. Věděla jsem ale, že chci jít proti proudu a musí být barevné, aby to fungovalo. Když jsem natrefila na růžovou látku, věděla jsem, že je to ono. Růžová s sebou nese wow efekt, je ženská, sexy a přesně vystihuje to, jaká jsem,“ řekla v rozhovoru pro anglický Vogue.

Další krásné růžové šaty zvolila zakladatelka platformy s vintage nábytkem Charlie Porterová, která podle svých slov ulovila puntíkaté šaty od návrhářky Caroliny Herrery ve výprodeji. „Když jsem si je pak oblékla, věděla jsem, že jsou to ty pravé,“ napsala na svém Instagramu.

Růžová je zkrátka v kurzu a dosvědčují to nejen svatební šaty, ale také dlouhé večerní róby. Ostatně pro důkaz nemusíme chodit daleko.

Nedávno oblékla dlouhou společenskou róbu v růžové barvě i modelka Michaela Kociánová nebo někdejší bývala první dáma Dagmar Havlová. Inspirujte se jimi na nadcházející plesovou sezonu!

Foto: Elite Model Look WF 2022

Růžový trend se promítl i na slavnostním vyhlášení vítězů Elite Model Look. Zleva modelka Michaela Kociánová, herečka Dagmar Havlová a moderátorka Zorka Hejdová

Anketa

Líbí se vám svatební šaty v růžové barvě?
Ano, jsou originální.
21 %
Ano, ale i tak dávám přednost klasické bílé variantě.
25 %
Ne, ke svatebním šatům patří jedině bílá.
54 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6488 čtenářů.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Společenské a večerní oblečení

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám