Hlavní obsah

Když se muž brání svatbě

Milujete se, žijete pod jednou střechou a cítíte, že spolu chcete zestárnout. Jenže, zatímco vy už slyšíte svatební zvony, partner stále žádost o ruku oddaluje. A co hůř, možná ani po svatbě netouží. I když by se mohlo zdát, že váš příběh je ojedinělý, opak je pravdou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mileniálům, alespoň podle zprávy Pew Research Center z května 2020, se vstupovat do manželství nechce. Pouze 44 % z nich bylo v roce 2019 vdaných nebo ženatých. Navíc se zdá, že svatební plány zhatila také pandemie koronaviru.

Studie zveřejněná v Socius: Sociological Research for a Dynamic World zjistila, že pandemie vytvořila finanční, kariérní a bytovou nestabilitu, což se promítlo také do počtu sňatků.

Kdo jsou mileniálové?

Označení mileniál se v obecné rovině používá pro lidi, kteří dosáhli dospělosti na přelomu tisíciletí (od slova milénium). Někdy se tito jedinci označují také jako Generace Y a jejími příslušníky jsou ti, kteří se narodili mezi lety 1978 a 1999, nebo dokonce až 2004.

Zdá se, že aktuální svět svatbám nepřeje, to ale neznamená, že byste na svou vysněnou veselku měla rezignovat. Poradíme vám, jak zkusit přesvědčit partnera.

1. Začněte upřímným rozhovorem

Občas žijeme v domněnkách, které mají k realitě velmi daleko. I proto je důležité, abyste si s partnerem o svatbě upřímně promluvila.

„Pobavte se o tom, co pro vás oba znamená manželství. Pro některé lidi je manželství cesta, díky které mohou finančně zvládnout například hypotéku, jiní svatbu vnímají jako obřad, díky kterému se oficiálně stanou rodinou,“ vysvětluje koučka Kali Rogersová.

Kdy je nejvhodnější čas uvažovat o svatbě

Styl

Ačkoliv není jednoduché podobný rozhovor vést, uvidíte, že vám otevře oči a pomůže vám pochopit, jak partner na svatbu nahlíží.

2. Pochopte partnerův strach

Jednou z možností, proč partner nechce svatbu, může být „obyčejný“ strach ze závazků.

„Pochopte, že strach ze závazku je ve skutečnosti strach ze ztráty. Přijmout závazek znamená podstoupit riziko, že to nevyjde. Někteří lidé, kterým mohlo být ublíženo nebo byli dříve odmítnuti, se tímto způsobem chrání před další bolestí,“ říká psychoterapeutka Tina Tessinová pro Bustle.

Dobrou zprávou ale je, že s každým strachem lze pracovat.

3. Proč je pro vás manželství důležité?

„Někteří lidé vstupují do manželství jenom proto, že jde o sociální konstrukt. Přitom se ale sami sebe neptají, jestli je to pro ně nejlepší životní cesta,“ podotýká párová terapeutka Janet Zinnová a naráží na to, že některé páry mají svatbu jenom kvůli tomu, že se to od nich čeká, mají na vdavky věk nebo je rodiče od malička vedli k tomu, že svatba je nedílnou součástí života.

„Jste šťastný pár, který chce spolu být, a nevidíte žádný důvod, proč byste se měli rozejít?“ ptá se psycholožka Nicole Martinezová.

Pokud jste odpověděli ano, pak si upřímně řekněte, zda ke stvrzení lásky doopravdy potřebujete svatební obřad a úřední listinu.

Jaký je ideální věk na vdávání a ženění? Odborníci mají jasno

Vztahy a sex

4. Nebojte se terapie

Patříte k párům, které se terapii zarputile vyhýbají? Možná je nejvyšší čas, abyste jí s partnerem dali šanci.

„Pokud se chcete vdávat, ale váš partner se sňatku vyhýbá, rozhodně to neznamená, že byste se měli rozejít. Někdy se partner jenom cítí pod tlakem, a proto se zdráhá,“ říká vztahový poradce Shlomo Slatkin a dodává, že partnerův postoj se může po určité době změnit.

I když samozřejmě nechcete čekat věčně, díky terapii můžete na vašem vztahu pracovat a zároveň vytvořit bezpečnější a hlubší spojení s partnerem.

Reklama

Výběr článků

Načítám