Hlavní obsah

Jak může nadměrné cvičení narušit duševní zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože je pohyb obecně vnímán jako zdraví prospěšný, toxická posedlost naší kultury hubeností a stravovací kulturou může mít na naše tělo i opačné účinky. Fyzické přetížení totiž vede k psychickým i fyzickým problémům. Jako poznat, že se tento problém týká i vás?

Foto: Profimedia.cz

Intenzivní cvičení nemusí být vždy dobrým nápadem.

Článek

„Na cvičení se pohlíží jako na dobrou věc a obecně tomu tak je,“ říká Daniel Gallucci, funkční neurolog a spoluzakladatel aplikace Nuro pro zdraví mozku.

„Jako téměř u všeho ale platí, že nic se nemá přehánět. Stejně jako je tomu u pitné vody. Ve správném množství je doslova zázračná, ale pít deset litrů denně není pro tělo nic zdravého.“

Jednou z největších výhod cvičení je, že pomáhá uvolňovat hormony štěstí, jako jsou endorfiny či dopamin. To má ale svá úskalí. Mozek si totiž může na tyto hormony rychle zvyknout a být na nich závislý.

„Při neustálé tendenci zvyšovat svůj sportovní výkon za účelem vyvolání pocitů štěstí pak může dojít k pravému opaku - poklesu dopaminu. Nakonec se stanete imunní vůči dopaminové odměňovací reakci.“

„To, co bylo včera neočekávaným potěšením, je nyní to, na co dnes cítíme nárok. A zítra už to nebude stačit,” říká Gallucci.

Spojení mezi cvičením a duševním zdravím

Za prvé a především: cvičení je přínosem, když se cvičí správně. Dokáže snížit stres, zlepšit spánek a celkově zlepšit vaše duševní zdraví. Je ale důležité se ujistit, že máte ke cvičení správný mentální postoj, který je klíčem k udržení zdravé rovnováhy.

„Jakmile někdo zahájí cvičební program, a pak vidí zlepšení, ať už jde o fyzické schopnosti, nebo úbytek na váze, má tendenci soutěžit sám se sebou,“ říká Tyra Gardnerová, psychoterapeutka z americké Filadelfie pro Huffington Post.

„Neustálá potřeba být největší verzí sebe sama způsobuje problémy se sebevědomím a úzkost. Pocit přijetí se ztratí, protože začnete mít pocit, že nemůžete přijmout to, kým jste.”

Péče o duševní zdraví aneb Pozor na rané známky deprese či úzkosti

Zdraví

Dalším faktorem, který k tomu přispívá, jsou sociální sítě. „Pokud se díváte na někoho online, kdo cvičí to samé jako vy, ale má úplně jiné výsledky, může to také způsobit, že se začnete ponižovat,“ říká Gardnerová.

„Je potřeba si ale uvědomit, že sociální média jsou jen letmým zábleskem něčího života a je pravděpodobné, že nezískáte úplný obrázek o tom, co všechno člověk dělá. Není tedy důvod mít pocit méněcennosti,” dodává.

Jak poznat závislost?

Existuje několik známek toho, že váš cvičební plán začíná být příliš přísný. Nutkání nebo hluboká potřeba denně cvičit je nejzřetelnějším příznakem, že něco není v pořádku. Pokud si nemůžete vzít den volna bez pocitu viny, studu nebo znechucení, hrozí vám problémy duševního charakteru. Dalším znakem je neustálé bolení svalů a končetin. Kromě toho věnujte pozornost tomu, jak se cítíte.

Lehká únava po cvičení je normální, ale pokud se cítíte dlouhodobě vyčerpaní, podráždění a máte problémy se spánkem, může se jednat o varovné signály. „Nadměrné cvičení může způsobit, že stresové hormony zůstanou v těle zvýšené po delší dobu,“ dodal Vivek Cherian, interní lékař z Amita Health v Chicagu.

Jaký den v týdnu se vyplatí si vzít dovolenou

Zdraví

To může negativně ovlivnit nejen vaše duševní zdraví, ale také vaše fyzické zdraví. Pokud si všimnete hormonální nerovnováhy, svalového napětí či zranění nebo snížení vaší vytrvalosti a výkonu, je čas se zastavit a resetovat své cíle a očekávání.

Jakmile zjistíte, že možná cvičíte přehnaně, je důležité zjistit hlavní příčinu, která za tím stojí. Vyhraďte si čas na odpočinek a srovnejte si hlavu. Pokud to sami nedokážete, pomoci vám může i terapeut či lékař.

„Vyhradit si čas na dny odpočinku a umožnit svému tělu zotavit se je důležité jak fyzicky, tak psychicky. Mějte na paměti, že cvičení nemusí být intenzivní. Dokonce ani profesionální sportovci netrénují celoročně se stejnou intenzitou; byl by to příliš velký stres pro jejich těla a mysl,“ říká Cherian.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám