Hlavní obsah

Barevné recepty: Řepné bulky, zelené risotto, trojbarevná rýže, pohanka s červenou řepou

Po dlouhé zimě je na čase si i náš jídelníček rozzářit barvami. Inspiraci na barevné menu pro vás připravil executive chef brněnského hotelu Passage Petr Svoreň.

Foto: Petr Horník, Právo

Řepné bulky

Článek

Řepné bulky

INGREDIENCE
1 vejce10 g droždí
200 g hladké mouky35 g másla
200 g polohrubé mouky 100 ml mléka
7 g soli50 g uvařené červené řepy
15 g cukru moučkyvejce na potření, sezam na posyp

POSTUP:

  1. Z droždí, vlažného mléka, cukru a trochy mouky nechte vzejít kvásek.
  2. Do mísy robotu prosejte obě mouky, přidejte jemně nastrouhanou řepu, kvásek a hnětačem vypracujte vláčné těsto. Nakonec přidejte měkké máslo a sůl, promíchejte, přikryjte a dejte kynout do tepla (zrát) zhruba na hodinu.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na čtyři nebo osm dílů, vytvarujte bulky a rozložte je na plech, kde je nechte ještě jednou 20 minut nakynout. Potřete je vejcem, můžete posypat sezamovým semínkem. Pak upečte ve vyhřáté troubě na 180 °C, 13 minut.
  4. Bulky naplňte podle chuti. „Já mám nejraději mleté hovězí maso upečené medium,“ dodává šéfkuchař.

Recepty na dobroty z tvarohu: Chačapuri, cheesecake, buchtičky a pomazánky

Recepty

Zelené risotto (hráškové, krémové)

Italské krémové risotto je úplně jiné jídlo než naše české rizoto. Není třeba je srovnávat, každý si vybere to své. Obě jsou dobrá, vždy záleží na surovinách a přípravě.

Foto: Petr Horník, Právo

Zelené risotto (hráškové, krémové)

INGREDIENCE
300 g rýže carnaroli (kulatozrnná) 150 ml suchého bílého vína
100 g másla1,5 l zeleninového vývaru
80 ml olivového oleje100 g parmazánu
1 šalotka (nebo menší cibulka)sůl, pepř
200 g hráškuk podávání ztracené vejce a parmazánové chipsy
100 g pórku (světlejší část)

POSTUP:

  1. Nakrájený pórek orestujte na pánvi na polovině másla s kapkou olivového oleje.
  2. Přidejte zelený, čerstvý nebo mražený, hrášek, chvilku restujte a zalijte teplým zeleninovým vývarem, jen polovinou. Vše provařte a rozmixujte na pyré.
  3. Na zbylém oleji s máslem nechte zesklovatět šalotku. Přidejte rýži, promíchejte a lehce restujte, jen tak dlouho, dokud rýže nezprůhlední. Podlijte ji vínem.
  4. Míchejte, nechte víno odvařit, pak zalijte teplým zeleninovým vývarem, jen tak, aby byla rýže lehce ponořená. Opět za stálého míchání vařte.
  5. Postupně přilévejte další vývar a nechte ho vždy vyvařit tak, aby se po tahu vařečkou uprostřed dělala cestička. Tento postup opakujte až do změknutí rýže „al dente“ (na skus).
  6. Pak přidejte hráškové pyré, pořádně promíchejte, pokud je třeba, přilijte ještě vývar.
  7. Stáhněte z plotny a přidejte máslo, nastrouhaný parmazán a znovu míchejte až do okamžiku, kdy risotto bude mít krémovou konzistenci. Je-li třeba, ještě ho zřeďte vývarem. Italové říkají, že správné italské risotto při pohybu pánví tam a zpět tvoří vlny.

Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu

Recepty

Trojbarevná rýže

Obarvená rýže baví především děti. Můžete ji podávat jako přílohu všude tam, kde používáte běžnou rýži. K omáčkám, k masu, ale také lze barvit sladkou rýži s ovocem či rýžovou kaši.

Foto: Petr Horník, Právo

Trojbarevná rýže

INGREDIENCE
400 g rýže
600 ml vody
lžíce másla
lžíce olivového oleje
1 malá cibule
sůl
K obarvení:
Zelená:
250 g čerstvého špenátu
stroužek česneku
100 ml zeleninového vývaru
lžíce olivového oleje
lžíce másla
Oranžová:
1 větší karotka
lžíce másla
půl šálku zeleninového vývaru
Fialová:
1 větší černá mrkev
lžíce másla
půl šálku zeleninového vývaru
Žlutá:
půl lžičky kurkumy
Růžová:
lžíce šťávy z červené řepy

POSTUP:

  1. Připravte si „barviva“.
  2. Zelená rýže: Špenát orestujte na oleji společně se šalotkou a česnekem, přilijte vývar, nechte listy lehounce zchřadnout a ponorným mixérem rozmixujte na pyré.
  3. Oranžová nebo fialová: Oškrábanou a nastrouhanou mrkev orestujte na másle, přilijte vývar a uduste do měkka. Rozmixujte na pyré.
  4. Dušená rýže: Rýži přeberte a v sítku propláchněte studenou vodou. Nechte okapat, v kastrůlku (nejlépe s nepřilnavým dnem) rozpusťte máslo s kapkou olivového oleje, na něm nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a přisypte rýži.
  5. Lehce ji orestujte a zalijte teplou vodou. Nechte rýži přejít varem, přikryjte ji pokličkou a vložte do vyhřáté trouby na 160 °C na 20 minut.
  6. Nakonec rýži promíchejte s připraveným špenátovým či mrkvovým pyré, s kurkumou nebo šťávou z řepy.

Šéfkuchař tentokrát připravil k rýži hovězí steak s omáčkou demi glace.

Pohanka s červenou řepou, kozím sýrem a ořechy

Foto: Petr Horník, Právo

Pohanka s červenou řepou, kozím sýrem a ořechy

INGREDIENCE
200 g červené řepy2 l zeleninového vývaru
500 g pohanky180 ml suchého červeného vína
80 ml olivového oleje100 g krémového kozího sýra
100 g máslaupražené pekanové, lískové nebo vlašské ořechy
1 šalotkasůl a pepř

POSTUP:

  1. Očištěnou řepu dejte péct pod alobal na 160 °C na dvě hodiny (do měkka). Pak ji rozmixujte v mixéru, přidejte máslo, sůl, pepř.
  2. Pohanku propláchněte, nasypte ji do teplého zeleninového vývaru (asi 100 ml vývaru si odložte), přiveďte k varu, osolte a vařte 15 až 20 minut, al dente (na skus). Sceďte.
  3. Na olivovém oleji orestujte šalotku, přidejte pyré z řepy a zbylý vývar. Nechte zavařit a přisypte uvařenou pohanku. Vše společně provařte, odstavte z plotny a přimíchejte studené máslo. Dochuťte solí a pepřem.
  4. Krémovou směs přendejte na talíř a posypte kozím sýrem.

Náš tip: Pokud máte flambovací pistoli, můžete sýr zapéct, bude mít ještě lepší chuť. Ozdobte upraženými ořechy.

Recepty na výtečné dalamánky, škvarkový a žitný chléb a tukové rohlíky

Recepty

Kouzlení s jablky: Recepty na crumble, žemlovku, pečenou perličku a kachnu

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky

Reklama

Výběr článků

Načítám