Článek
Polévka z hlívy ústřičné
Hlíva zamezuje krevním sraženinám, přírodní antibiotikum pleurotin likviduje záněty v trávicím traktu. Lze ji pěstovat i doma ve sklepě a najít v lese.
| INGREDIENCE |
|---|
| 250 g hlívy ústřičné |
| 350 g brambor |
| 150 g cibule |
| 30 g másla |
| 50 ml olivového oleje |
| 250 ml smetany 31% |
| 700 ml zeleninového vývaru |
| 1 citron |
| 2 stonky kopru |
| sůl, pepř |
Postup:
- V hrnci rozpusťte máslo, přilijte olej a na této směsi dorůžova orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte očistěnou a nakrájenou hlívu, sůl a pepř. Vše společně chvilku poduste, zalijte vývarem a nechte zavařit.
- Přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Když brambory změknou, odeberte děrovanou naběračkou část brambor a hub a odložte je stranou (použijete je jako vložku).
- Do hrnce přilijte smetanu, povařte a pak polévku rozmixujte ponorným mixérem na krém.
- Nechte ještě chvilku provařit a dochuťte šťávou z citronu, dosolte.
- Krém nalijte do talíře, do středu přidejte odebranou vložku a zasypejte nasekaným koprem. Můžete přidat i zakysanou smetanu a bylinkový olej.
Salát s nakládanými shiitake

Název shiitake znamená elixír života. Tyto houby regulují cholesterol, optimalizují krevní tlak.
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| Na povaření: | |
| 400 g hub shiitake | |
| 3 polévkové lžíce běžného lihového octa | |
| 500 ml vody | |
| Na nálev k marinování: | |
| 1 polévková lžíce soli | |
| 140 g cukru krystal | |
| 8 kuliček pepře | |
| 4 bobkové listy | |
| 5 kuliček nového koření | |
| 5 g hořčičného semínka | |
| 250 ml vinného octa | |
| 250 ml vody |
Postup:
- Houby propláchněte pod tekoucí vodou.
- V hrnci přiveďte k varu 500 ml vody s vinným octem a vložte do ní houby, 8 minut zvolna táhněte, pak je sceďte.
- Ve druhém hrnci připravte nálev: Svařte společně zbývající ingredience. Nálev nechte lehce vychladnout. Předvařené shiitake vložte do uzavíratelné nádoby, zalijte nálevem a uzavřete. Takto připravené houby nechte cca dva dny marinovat v lednici. Můžete je pak použít ke grilovaným masům, do salátů ap.
- Tip na salát: Směs listových salátů (lollo biondo, lollo rosso, rukola), pekanové nebo vlašské ořechy, chipsy s červenou řepou, naložené shiitake. K ochucení balsamico, sůl a olivový olej.
Kuřecí se zeleninou a Jidášovým uchem
Jidášovo ucho stimuluje imunitu, snižuje krevní tlak, bojuje proti kornatění cév a trombóze, pomáhá zastavit krvácení v trávicím traktu. Zmírňuje křeče v končetinách a má řadu dalších příznivých účinků. Nedoporučuje se však v těhotenství. Houba roste i v našich lesích.

Kuřecí se zeleninou a Jidášovým uchem
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 600 g kuřecích prsou | 80 g škrobu |
| 50 g sušených hub Jidášovo ucho | 150 ml oleje |
| 1 pórek | 2 žloutky |
| 400 g čínského zelí | 300 ml masového vývaru |
| 100 g paprik | 50 ml bílého vína |
| 60 g červené cibule | chilli paprička |
| 10 g čerstvého zázvoru | 20 g nati koriandru |
| 40 g mandlí | rýže nebo udon nudle k podávání |
| sójová omáčka Kikkoman a rybí omáčka dle chuti | |
Postup:
- Jidášovo ucho namočte přibližně na tři hodiny do horké vody. Okapané houby pak nakrájejte na proužky.
- Zelí, papriku a cibuli očistěte a také nakrájejte na proužky, oloupaný zázvor na drobné kostičky.
- Maso nakrájejte na kostky, promíchejte se žloutky, polovinou škrobu, sójovkou a trochou oleje. Zbytek škrobu rozmíchejte ve vodě na řídkou kašičku.
- Ve woku (hluboké pánvi) rozehřejte olej a usmažte v něm naložené maso, přeceďte ho přes sítko a odložte stranou na teplé místo.
- Na pánvi zůstane jen trocha oleje, na něm orestujte zázvor a postupně rychle veškerou zeleninu (na skus).
- Přidejte Jirášovo ucho, zalijte vínem, nechte probublat, zalijte vývarem, nechte přejít varem a přidejte maso a mandle.
- Dochuťte sójovou omáčkou, můžete použít i rybí omáčku. Nakonec směs lehce zahustěte namočeným škrobem, párkrát promíchejte a servírujte. Navrch nasypejte nasekaný koriandr.
Zapečené žampiony
Portobello žampiony (pečárka dvouvýtrusá) obsahují víc draslíku než banán. Tento prvek je velmi důležitý pro srdce i pro svaly a nervovou soustavu. Zároveň jde o vynikající potravinu do redukční diety.

Zapečené žampiony
| INGREDIENCE |
|---|
| 12 žampionů portobello |
| 300 g běžných žampionů |
| 200 g čedaru |
| 100 g šalotky |
| 50 g másla |
| 50 ml bílého vína |
| sůl, pepř, kmín dle chuti |
| dva stonky plocholisté petržele |
Postup:
- Žampiony očistěte, ale klobouky portobello neloupejte, aby z nich nevytekla šťáva. Jejich nožičky spolu s ostatními žampiony nakrájejte na malé kousky.
- Na másle orestujte nakrájenou šalotku, přidejte žampiony, orestujte a přilijte víno, směs lehce poduste. Dochuťte solí, pepřem a kmínem.
- Vychladlé houby a šalotku smíchejte s jemně nastrouhaným sýrem a nasekanou petrželí.
- Hlavy portobello vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem jako misky a vrchovatě je naplňte připravenou náplní. Vložte do vyhřáté trouby a pečte na 160 °C cca 10-15 minut.
- K podávání je výborný dip ze zakysané smetany (ochucený bylinkami, česnekem ap.).
