Hlavní obsah

Recepty na lehké prázdninové vaření

Když teploměr šplhá ke třicítce, má většina lidí chuť na svěží, lehká jídla. Inspiraci jsme hledali u executive chefa průhonické restaurace Hliněná bašta Hynka Vávry.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jahodová polévka

Článek

Jahodová polévka

INGREDIENCE

  • 500 g vyzrálých jahod
  • 100 ml vody
  • 100 ml bílého vína nebo sektu
  • 4 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • vanilkový lusk
  • 4 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany
  • jahody a máta na ozdobu

POSTUP:

  • Jahody vyperte, teprve poté odstraňte zelené lístky a plody nakrájejte.
  • Zasypejte je cukrem, pokapejte citronem a nechte půl hodiny pustit šťávu.
  • Dejte vařit s vodou, javorovým sirupem a vyškrábnutým vnitřkem vanilkového lusku.
  • Vařte zvolna 7 minut, přilijte víno, nechte probublat a vypněte.
  • Přidejte 3 lístky máty a rozmixujte do hladka, nechte vychladit.
  • Při servisu ozdobte polévku půlkami jahod, noky zakysané smetany a mátou.

Tip šéfkuchaře: Použijte řádně zralé jahody. Pokud nejsou vyzrálé, dejte přednost mraženým. Ty se sklízejí k zamražení ve stadiu dostatečné zralosti.

Řecký salát

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

  • 4 vyzrálá masitá rajčata
  • 1 salátová okurka
  • 1 červená cibule
  • 1 žlutá a 1 červená paprika
  • 100 g oliv černých (bez pecek)
  • 200 g sýru feta
  • podle chuti malá špetka bylinek (máta, tymián)

Dresink

  • 120 ml olivového oleje extra virgin
  • 50 ml citronové šťávy
  • lžička medu
  • lžíce balzamika
  • sůl, černý pepř

POSTUP:

  • Zeleninu nakrájejte a smíchejte s olivami.
  • Všechny přísady na dresink dejte do menší zavařovací sklenice, uzavřete a důkladně promíchejte jako v šejkru.
  • Se zálivkou a nasekanými čerstvými bylinkami salát smíchejte až těsně před podáváním, aby nezvadl, a posypejte ho kostkami fety.

Karbanátky

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

  • 600 g vepřového boku
  • 100 g hovězího krku
  • 5 stroužků česneku
  • 2 vejce
  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2–4 lžíce strouhanky
  • 200 ml studené vody
  • hrstka majoránky a čerstvé petrželky
  • sůl, pepř
  • lžička drceného kmínu a papriky
  • hl. mouka, vejce a strouhanka na trojobal
  • olej na smažení

POSTUP:

  • Maso nakrájejte a umelte, smíchejte se 100 ml vody a nechte asi 30 minut v chladu nasáknout.
  • Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji dozlatova na sádle, přidejte koření a zalijte deckou vody, zredukujte.
  • Vychladlou směs přidejte k masu spolu s vejci, majoránkou, petrželkou, solí a strouhankou podle potřeby. Hmotu dobře propracujte.
  • Ze směsi tvarujte karbanátky a obalte je v klasickém trojobalu.
  • Karbanátky smažte v rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova.
  • Nejlépe chutnají s bramborovou kaší a okurkovým salátem.

Letní odlehčené karbanátky: Lehkost jídlu dodává bramborová kaše, kterou vyšleháte metličkovým šlehačem (nikdy nožovým mixérem, ten z brambor udělá klíh).

To ale není vše. Zkuste polovinu masa nahradit zeleninou: nasekanou povařenou kapustou, nastrouhanou syrovou mrkví, nastrouhanou vykapanou cuketou, povařeným, nadrobno nasekaným květákem, nadrobno nakrájenými houbami.

Vegetariáni můžou druhou polovinu masa nahradit uvařenou, rozmixovanou čočkou. Další možností je použít místo vepřového a hovězího vykostěné rybí maso.

Ananas s mascarpone

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

  • 1 velký čerstvý ananas
  • 1 citron nebo limeta
  • 100 g mascarpone
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 150 g čerstvých jahod
  • moučkový cukr
  • máta

POSTUP:

  • Oloupaný ananas nakrájejte na velmi tenká kolečka.
  • Posypejte je moučkovým cukrem a zakápněte citronovou šťávou. Nechte den odležet.
  • Mascarpone smíchejte s ušlehanou šlehačkou.
  • Plátky ananasu rozložte, na polovinu cukrářským sáčkem nastříkejte směs z mascarpone, na krém položte tenké plátky jahod a přiklopte druhou stranou plátku.
  • Ozdobte mátou, přelijte šťávou, kterou pustil ananas a pocukrujte moučkovým cukrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám