Hlavní obsah

Protiklady v kuchyni a chutné vaření z nich

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V gastronomii je to podobné jako v životě. Můžeme v ní najít ideální dvojice, ale i chutě, které si jdou po krku. Někdy přitom zjistíte, že se protiklady přitahují a skvěle spolu chutnají, jako třeba cukr a sůl nebo čokoláda s chilli.

Foto: Profimedia.cz

V gastronomii se protiklady přitahují a chutnají skvěle, jako třeba čokoláda s chilli

Článek

Spicy brownies

Foto: Profimedia.cz

Spicy brownies

Kombinace čokolády a ostré chuti chilli si získává čím dál víc příznivců. Přidejte se k nim!

INGREDIENCE:
200 g másla 110 g hladké mouky
200 g hořké čokolády nebo čokoládových pecek lžička prášku do pečiva
3 vejce špetka soli
150 g cukru špetka chilli

POSTUP:

  1. Máslo rozpusťte nad párou a nasypejte do něj čokoládové pecky nebo nalámejte čokoládu. Míchejte, až vznikne hladká směs.
  2. Vejce ušlehejte s cukrem v robotu do světlé pěny, k té pak za stálého míchání přilévejte rozpuštěnou, částečně zchladlou čokoládu.
  3. Prosátou mouku promíchejte s práškem do pečiva, solí a chilli. Zlehka přimíchejte do čokoládové směsi.
  4. Menší pekáček vyložte pečicím papírem a nalijte do něj těsto. Vložte ho do předehřáté trouby a pečte 20 až 25 minut.
  5. Než brownies vyklopíte, nechte jej ve formě chladnout na mřížce. Po čtvrthodině opatrně vyndejte a nechte vychladnout. Dobře zchladlý korpus se zpevní, teprve potom ho nakrájejte.

TIP: Můžete jej polít čokoládovou polevou, opět se špetkou chilli.

Recepty na sladké dezerty, které potěší nejen na Valentýna

Recepty

Hovězí s čokoládou

Foto: Profimedia.cz

Hovězí s čokoládou

Spojení chutí dobrého masa, červeného vína a čokolády pošle vaše chuťové buňky do gurmánského nebe.

INGREDIENCE:
1,5 kg hovězích líček (nebo kližky) špetka chilli
4 stonky řapíkatého celeru 1 malá lžička soli
2 mrkve snítka tymiánu
2 lžičky dijonské hořčice 700 ml suchého červeného vína (burgundské, např. Pinot Noir)
1 cibule 20 g másla
1/2 lžičky černého pepře (čerstvě mletý)50 g hladké mouky
4 bobkové listy 2 lžíce olivového oleje

POSTUP:

  1. Maso nakrájejte na 5cm kostky. Mrkev a celer očistěte a nakrájejte na 3cm kousky, cibuli nahrubo. Vše dejte do velké mísy s hořčicí, kořením a vínem. Dobře promíchejte, přikryjte, troubu nastavte na 180 °C.
  2. Obsah misky přeceďte do jiné nádoby, z cedníku vyberte pouze maso. Zeleninu si odložte na později. Maso osušte a poté promíchejte s moukou.
  3. Ve velkém kastrolu při střední teplotě rozpusťte máslo s olejem. Postupně opékejte hovězí kousky, otáčejte je, a jakmile zhnědnou, vyndejte je do mísy.
  4. Do výpeku nasypte zeleninu z marinády a také ji orestujte (zhruba po dobu deseti minut), občas promíchejte.
  5. Do kastrolu vraťte maso, zalijte scezeným, odloženým vínem a přilijte hrnek vroucí vody. Přiveďte k varu, zvolna nechte odvařit část tekutiny. Poté hovězí přikryjte a dejte do trouby zhruba na 4 hodiny nebo do doby, dokud není maso krásně měkké.
  6. Podle potřeby podlévejte vodou, ale ne příliš, protože maso by se mělo dusit, ne plavat. Když je hovězí dokonalé, vypněte troubu a v omáčce nechte rozpustit rozlámanou čokoládu. Ideální přílohou je bramborová kaše.

TIP: Stejným způsobem můžete připravit i žebra, jen je ponechte v celku. Pokud by nechtěla změknout, uvařte je v papiňáku (s vínem, bez zeleniny) a v troubě pak dopečte se zeleninou.

Sladké retro recepty: na větrníky, punčák, štafetky, ořechové kostky a ovocné košíčky

Recepty

Pivní muffiny

Foto: Profimedia.cz

Pivní muffiny

Pivo ve sladkém dezertu? Věřte nám, že pokud ještě přidáte mátu a ovoce, stanete se s minimálním úsilím kulinární hvězdou.

INGREDIENCE:
50 g kakaa 125 ml černého piva
160 g cukru krystal 70 g zakysané smetany
vanilkový cukr 2 vejce
125 g hladké mouky špetka soli
1 sáček prášku do pečiva marmeláda dle chuti (rybízová, malinová, fíková)
1 lžička jedlé sody zdobení dle fantazie
125 g másla

POSTUP:

  1. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Troubu předehřejte na 180 °C. Kakao smíchejte s cukry. Zvlášť promíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou.
  2. V kastrůlku rozpusťte máslo, stáhněte teplotu na minimum a zašlehejte pivo. Zahřejte pod bod varu, přimíchejte oslazené kakao, poté odstavte z plotýnky a nechte vychladnout.
  3. V míse rozšlehejte smetanu s vejci a přimíchejte pivní směs. Nakonec důkladně promíchejte s moučnou směsí do hladké konzistence.
  4. Těstem naplňte košíčky zhruba do třetiny. Do každého vložte lžičku marmelády a dolijte těsto do dvou třetin. Pečte asi dvacet minut na 180 °C.
  5. Muffiny ozdobte podle fantazie – můžete použít tvarohový krém, čokoládové kousky, mátu, práškový cukr i ovoce.

Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta

Vánoce

Popcorn se slaným karamelem

Foto: Profimedia.cz

Popcorn se slaným karamelem

Kdo by do kombinace cukru a soli řekl, že můžou společně tak skvěle chutnat. Ale je to tak.

INGREDIENCE:
2 balíčky popcornu do mikrovlnky 40 g másla pokojové teploty
150 g cukru krupice lžičky soli (ideálně vločková, maldonská)
120 ml teplé smetany ke šlehání (33%)

POSTUP:

  1. V mikrovlnce připravte popcorn podle návodu na obalu.
  2. Karamel: Do hlubší pánve nasypte cukr a přidejte dvě lžíce vody. Pozvolna zahřívejte, až začne cukr zlátnout a rozpouštět se. Ideální je změřit teplotu kuchyňským teploměrem, měla by být okolo 170 °C.
  3. Jakmile se rozpustí a zezlátne, sundejte pánev z plotýnky a metličkou přišlehejte po lžičkách máslo. Opatrně, prská to a směs je vařící!
  4. Přilijte teplou smetanu, promíchejte a prohřejte. Pánev poté odstavte, přikryjte a karamel nechte částečně vychladnout. Občas promíchejte, aby se netvořil škraloup.
  5. Nakonec přimíchejte sůl. Pozor, nerozpustí se hned, a tak s ní opatrně. Karamelem přelijte popcorn servírovaný v miskách. Navrch můžete nasypat ještě pár vloček soli.

TIP: Karamelem můžete polít také pusinky, které připravíte podle receptu Josefa Maršálka:

Foto: Profimedia.cz

Pusinky podle Josefa Maršálka

  1. Ze 100 g bílků a 2 g soli ušlehejte pevný sníh, postupně do něj zašlehávejte 150 gramů krystalového cukru. Hotový sníh nandejte do cukrářského sáčku a vytvořte na pečicím papírem vyloženém plechu pusinky.
  2. Vložte je do trouby vyhřáté na 90 °C a sušte zhruba 2 hodiny.
  3. Po usušení je nechte zcela vychladnout, přelijte karamelem a ozdobte ovocem.

Dokonalé párování

Soulad protikladů: Sladké + pálivé (čokoláda + chilli), sladké + slané (slaný karamel, maso s čokoládou), pivo + ovoce (pivní speciály, pivní muffiny, pivní dort).

Tón v tónu: Bílé maso (drůbeží prsa, bílé ryby) + bílé víno, střední (růžové) maso (vepřová panenka, krevety, losos) + růžové víno, červené maso (hovězí, zvěřina) + červené víno.

Recepty na sladké dobroty inspirované starými kuchařkami

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky

Reklama

Výběr článků

Načítám