Hlavní obsah

Recepty na sladké dezerty, které potěší nejen na Valentýna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svátku sv. Valentýna nemusíte přikládat velkou váhu ani za něj utrácet spoustu peněz. Stačí si udělat v ten den čas a překvapit druhého nějakou dobrůtkou, která dodá tomuto dni na významnosti.

Foto: Sage

Valentýnský cheesecake

Článek

Valentýnský cheesecake

INGREDIENCE
Na korpus: 50 g želatinového ztužovače na nepečené dorty
200 g máslových sušenek100 ml vody
80 g máslaMalinový rozvar:
Tvarohová náplň:200 g mražených malin
500 g tučného tvarohucukr (podle chuti)
200 g LučinyNa ozdobu:
kůra z ½ limetkyčerstvé maliny
100 g moučkového cukru

POSTUP

  1. Máslové sušenky si dejte do mixéru a vše mixujte zhruba minutu. Pro lepší promíchání a rozmixování si můžete pomoci pěchovadlem nebo stěrkou.
  2. Sušenky si dejte do nádoby a přidejte k nim rozpuštěné máslo. Máslo zapracujte do sušenek a vytvořte kompaktní těsto, které poté dejte do pečicí formy se dnem vyloženým pečicím papírem.
  3. Formu se sušenkami dejte na 30 minut do lednice ztuhnout.
  4. Mezitím, co korpus tuhne, si připravte tvarohovou náplň. Tvaroh smíchejte s Lučinou, moučkovým cukrem a přidejte kůru z limetky. Vše promíchejte a do směsi přidejte připravený ztužovač s vodou a znovu promíchejte.
  5. Směs nechte chvíli odležet a mezitím si připravte malinový rozvar.
  6. Mražené maliny dejte do rendlíku a za nízké teploty je rozpusťte. Jakmile jsou maliny rozpuštěné, přidejte cukr a zvyšte teplotu. Nechte maliny lehce provařit, dokud se cukr nerozpustí.
  7. Rozvařené maliny rozmixujte v mixéru stejně jako sušenky. Pokud nechcete mít v rozvaru pecky z malin, přepasírujte je.
  8. Poté, co je připravený malinový rozvar, nalijte kapky dokola dortu a párátkem kapky projeďte, vznikne vám tvar srdce.
  9. Takto ozdobený dort dejte do lednice minimálně na čtyři hodiny zatuhnout.
  10. Před servírováním dort ozdobte čerstvými malinami a můžete jej přelít zbytkem rozvaru.

Sladké retro recepty: na větrníky, punčák, štafetky, ořechové kostky a ovocné košíčky

Recepty

Pistáciové košíčky

Foto: zdraveorechy.cz

Pistáciové košíčky

INGREDIENCE
40 g ovesných vloček15 g javorového sirupu
30 g pistáciové mouky pražené Na horní vrstvu:
50 g pistáciového másla35 g mléčné čokolády
40 g javorového sirupu35 g bílé čokolády
špetka soliNa dokončení:
Na krém: valentýnská jedlá srdíčka (posypky), případně pistáciové kostky
100 g pistáciového másla

POSTUP

  1. V misce si smíchejte ovesné vločky, pistáciovou mouku, pistáciové máslo a javorový sirup. Nakonec přidejte špetku soli a vše dobře promíchejte.
  2. Vezměte si formu na muffiny (ideálně silikonovou) a směs na korpus rozdělte rovnoměrně na šest dílů a upěchujte na dno formy.
  3. V další misce si na krém smíchejte pistáciové máslo a javorový sirup. Krém rozdělte rovnoměrně na korpus.
  4. Nakonec rozpusťte čokoládu ve vodní lázni (pokud používáte bílou i mléčnou, tak každou si rozpusťte zvlášť). Rozpuštěnou čokoládu rovnoměrně rozdělte do muffinových formiček a ozdobte posypkami.

Tip: K čokoládě můžete přidat i trošku kakaového másla, díky kterému bude čokoláda lesklejší.

A pokud se chcete vyhnout posypkám, stačí košíčky ozdobit nasekanými pistáciemi nebo je pocákat čokoládou.

Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta

Vánoce

Nadýchané koblihy

Foto: MORA

Nadýchané koblihy

INGREDIENCE
500 g hladké mouky2 lžíce rumu
55 g krupicového cukrušpetka soli
30 g droždíšpetka mletého muškátového oříšku
3 žloutky0,5 lžičky nastrouhané citronové kůry
250 ml vlažného mlékadomácí marmeláda na plnění koblih
50 g povoleného másla

POSTUP

  1. Nejdříve si připravte ze surovin kvásek. Ve středně velké misce si rozetřete kostku droždí se lžičkou cukru na tekutou kaši. Do kaše přidejte lžíci mouky a 100 ml vlažného mléka. Promíchejte a nechte kvásek pod utěrkou vzejít.
  2. V jiné misce si připravte máslový „krém“. Rozetřete povolené máslo se zbývajícím cukrem. Přidejte žloutky, rum, špetku soli a muškátového oříšku a půl lžičky nastrouhané citronové kůry. Suroviny společně dobře umíchejte.
  3. Do velké mísy nasypte mouku, k ní přidejte připravený kvásek i máslový „krém“. Míchejte a po částech do těsta přidávejte zbylé teplé mléko (150 ml). Těsto zpracujte robotem nebo rukama. Vznikne vám hladké nelepivé těsto. Bochánek těsta poprašte moukou a dejte ho kynout pod utěrku na teplé místo na 60–80 minut.
  4. Vykynuté těsto si rozdělte na 12 stejných dílků, rukama z nich uválejte 12 malých bochánků a nechte je kynout dalších 20–30 minut pod utěrkou.
  5. V hrnci nebo vysoké pánvi si rozehřejte olej. Koblihy smažte z každé strany minimálně dvě minuty dozlatova a do oleje je opatrně vkládejte nakynutou stranou směrem dolů (pro správný tvar koblih každý bochánek před vložením do oleje mírně stlačte, aby byl plošší).
  6. Usmažené koblihy dejte oschnout na papírové utěrky na mřížku. Vychladlé koblihy poprašte moučkovým cukrem, nařízněte je úzkým dlouhým nožem do jejich středu a plničkou nebo cukrářským sáčkem je naplňte svou oblíbenou domácí marmeládou.

Recepty na slavné a oblíbené dorty

Recepty

Banánové lívance

Foto: Profimedia.cz

Banánové lívance

INGREDIENCE
3 banány
3 vejce
3 lžíce medu nebo cukru
2 šálky mletých ovesných vloček
lžička jedlé sody
olej
Na ozdobení: lesní ovoce, hoblinky čokolády, javorový sirup

POSTUP

  1. Banány rozmixujte spolu s vajíčkem a medem nebo cukrem.
  2. Do hmoty postupně přidávejte vločky, dokud nevznikne středně husté těsto.
  3. Nakonec přidejte sodu, promíchejte a nechte těsto odpočívat 5 minut.
  4. Mezitím si připravte pánvičku na lívance. Rozpalte olej (netřeba ho moc) a lžící nalijte těsto, tak se lívance pěkně vytvarují i bez pánvičky přímo na lívance.
  5. Pečte je z každé strany asi 2 minuty do zlatova.
  6. Nakonec na talíři přelijte javorovým sirupem, posypte hoblinkami čokolády a dozdobte lesním ovocem.

Recepty, se kterými zrychlíte spalování

Recepty

Odlehčený jídelníček: recepty na zdravé a chutné večeře

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky: Pečení a moučníky

Reklama

Výběr článků

Načítám