Hlavní obsah

Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi velmi oblíbené vánoční cukroví patří i marokánky. Přinášíme dva osvědčené recepty. Jeden s moukou a druhý v bezlepkové variantě.

Foto: Zdraveorechy.cz

Marokánky s ořechy a s kandovaným ovocem

Článek

Marokánky s ořechy a kandovaným ovocem podle blogerky Slepičárna blog

INGREDIENCE
125 ml smetany 33%
50 g másla
200 g moučkového cukru
50 g medu
80 g hladké mouky
250 g oříšků (vlašské ořechy, pekanové ořechy, mandle)
250 g kandovaného ovoce (papája, jahody, meruňky, ananas)
300 g hořké čokolády (ideálně 70%)

POSTUP:

  1. Smetanu spolu s máslem a cukrem smícháme v hrnci a přivedeme k varu. Vaříme za stálého míchání asi 2 minuty. Poté vmícháme med, přidáme nasekané ořechy spolu s na malé kousky pokrájeným kandovaným ovocem. Vaříme na mírném plamenu přibližně 5 minut.
  2. Poté odstavíme a po chvilce (asi po 5 minutách) přidáme mouku a pořádně promícháme. Plechy vyložíme pečicím papírem. Směs nabereme velkou lžící a tvarujeme marokánky na plechu. Dáváme je dál od sebe a tvarujeme do výšky více než 1 cm. Marokánky můžeme dotvarovat i rukou namočenou ve vodě, nebude se to lepit.
  3. Troubu rozehřejeme na 200°C. Marokánky pečeme dozlatova, 10 až 15 minut (podle velikosti). Když je necháme v troubě déle a lehce se připálí, budou mít karamelovou chuť (ta nám vyhovuje více).
  4. Po upečení necháme marokánky na kuchyňské mřížce zcela vychladnout. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu. Marokánky otočíme a potřeme je pomocí mašlovačky rozpuštěnou čokoládou. Necháme zatuhnout. Můžeme jíst hned, nebo je uložit na suché a chladné místo.

TIP: Na marokánky můžeme použít i bezlepkovou mouku, jakékoliv ořechy a sušené ovoce. Přidat můžeme i sušenou citronovou kůru. Do smetany vmícháme mletou skořici, hřebíček a badyán. Dokonce můžeme přidat i alkohol – rum nebo whisky.

Nejoblíbenější cukroví Josefa Maršálka

Vánoce

Marokánky s ovesnými vločkami

Foto: Profimedia.cz

Marokánky

INGREDIENCE
100 g jemných ovesných vloček bezlepkových Probio
80 g ořechů – 40 g lískových ořechů a 40 g mandlí
100 g sušeného ovoce – 30 g sušených švestek, 30 g sušených meruněk a 40 g rozinek
200 ml mléka
40 g másla
60 g medu
hořká čokoláda na přelití

Postup:

  1. Ovesné vločky opečeme asi 2–3 minuty nasucho na pánvi. Získají díky tomu lehce oříškovou chuť. Dáme pozor, abychom vločky nespálili. Měly by být maximálně jen lehce dozlatova.
  2. Lískové oříšky opražíme také nasucho na pánvi, a to do té doby, než začne slupka praskat a odlupovat se. Až ořechy trochu zchladnou, promneme je v dlaních, aby se slupka oloupala. Pak je nasekáme najemno spolu s mandlemi.
  3. Sušené ovoce nakrájíme nadrobno a smícháme s ořechy a vločkami.
  4. V hrnci zahřejeme mléko, máslo a med. Horkou směsí přelijeme sypkou směs a mícháme asi 3 minuty, aby se tekutina rovnoměrně vsákla. Uhladíme vařečkou a necháme odpočívat asi 10 minut.
  5. Směs nanášíme na plech vyložený pečicím papírem. Můžeme to zkusit lžičkami, nejlépe to ale jde navlhčenýma rukama. Směs umačkáme do kompaktních placiček.
  6. Pečeme při 160 °C cca 25 minut dozlatova. Necháme vychladnout.
  7. Spodní stranu potíráme rozpuštěnou čokoládou a necháme zaschnout. Skladujeme v uzavřené krabičce v chladu. Vydrží zhruba 1–2 týdny.

Biskupský chlebíček: recepty od Josefa Maršálka a Ivety Fabešové

Vánoce

Vánoční štóla: Recept na tradiční tvarohovou a dvě další skvělé varianty

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky - pečení a moučníky

Reklama

Související témata:
Marokánky

Výběr článků

Načítám