Hlavní obsah

Sladké retro recepty: na větrníky, punčák, štafetky, ořechové kostky a ovocné košíčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět gastronomie rád oprašuje tradice, mezi které zaslouženě patří i české dezerty. Až vás začne honit mlsná, místo výletu do cukrárny se pusťte do pečení s Petrou Krejčí, šéfcukrářkou Lázní Darkov.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Větrník

Článek

Větrníky

INGREDIENCE:
Na korpusy:
150 ml vody2 vejce
50 g másla 2 bílky
80 g hladké moukyfondánová poleva v prášku
špetka soli kulér (potravinové barvivo)
Na pudinkovou šlehačku:
250 ml mléka 100 g másla
sáček vanilkového pudinku lžíce cukru moučka
80 ml smetany ke šlehání
Na karamelovou šlehačku:
28 g cukru krupice 180 ml smetany ke šlehání

POSTUP:

  1. Korpusy: Vodu s máslem a solí přiveďte k varu. Jakmile se máslo rozpustí, kastrůlek odstavte, přisypte mouku a promíchejte. Vznikne hrudkovitá směs.
  2. Kastrůlek vraťte na plotýnku a dál, ne příliš zprudka, zahřívejte a míchejte vařečkou. Vytvoří se hladká koule, která se nelepí na stěny. Míchejte a dál zahřívejte ještě dvě minuty, pak odpálené těsto vyklopte do mísy.
  3. Až trochu zchladne, zapracujte (v robotu) vajíčka, nakonec i samotné bílky.
  4. Troubu předehřejte na 200 °C (s horkovzduchem na 180 °C). Větrníky nastříkejte s dostatečnými mezerami na plech s pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte 15 minut. Po čtvrt hodině teplotu snižte o 20 stupňů a dopečte dorůžova.
  5. Vychladlé korpusy větrníků rozkrojte, horní část potáhněte fondánovou polevou (prášek rozmíchejte v teplé vodě), obarvenou trochou kuléru.
  6. Pudinková šlehačka: Uvařte pudink, poté jej dejte vychladit. Ušlehejte šlehačku. Máslo s cukrem ušlehejte do pěny. Zchladlý vanilkový pudink rozšlehejte a smíchejte s máslovou pěnou a se šlehačkou.
  7. Karamelová šlehačka: Cukr roztavte do světle hnědé barvy na karamel. Do této hmoty opatrně vmíchejte horkou smetanu. Na mírném plamenu nechte karamel rozvařit, až v něm nejsou hrudky. Nechte vychladit.
  8. Dokončení: Na spodní část korpusů sáčkem nastříkejte pudinkovou šlehačku, na její povrch karamelovou šlehačku. Větrníky nakonec uzavřete horní potaženou částí.

Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta

Vánoce

Ovocné košíčky

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ovocné košíčky

INGREDIENCE:
Na těsto:
210 g hladké mouky 2 žloutky
30 g cukru moučka špetka soli
100 g másla citronová kůra
Na krém:
350 ml mléka 20 g moučkového cukru
150 g másla 1 sáček vanilkového pudinku
2 vanilkové cukry
K dokončení:
ovoce dle sezony formičky na košíčky
1/2 sáčku čirého dortového želé Dr. Oetker cukrářský sáček
100 g cukru krystal

POSTUP:

  1. Těsto: Na vále zpracujte suroviny na těsto, z něj vytvořte váleček a nechte ho v lednici asi 30 minut odležet. Z těsta odkrajujte kousky, kterými naplníte formičky. Pečte na 160 °C asi 12 minut (podle trouby). Ještě teplé košíčky snadno vyklopíte.
  2. Náplň: Uvařte pudink. Změklé máslo ušlehejte s vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem, přidejte vychladlý pudink a prošlehejte. Krém nastříkejte do košíčků. Nechte ho ztuhnout, pak ozdobte ovocem a počkejte, až vychladne.
  3. Podle návodu uvařte želé. Až trochu zchladne, mašlovačkou potřete ovoce na košíčkách. Nechte v lednici nejlépe do druhého dne.

Recepty z oblíbených ořechových a proteinových krémů

Recepty

Ořechové kostky

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ořechové kostky

INGREDIENCE:
Na těsto:
150 g cukru moučka 160 ml mléka
2 vejce 250 g polohrubé mouky
75 g másla 1 prášek do pečiva
60 g mletých ořechů špetka soli
Na krém:
350 ml mléka 150 g másla
20 g moučkového cukru 8 g kakaa
1 sáček vanilkového pudinku 2 lžíce rumu
Na dokončení:
2 čokolády na vaření (na polevu)

POSTUP:

  1. Těsto: Cukr, žloutky a máslo ušlehejte do pěny, přidejte vlažné mléko, ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Lehce přimíchejte sníh z bílků.
  2. Těsto rozetřete na pečicí papír a upečte dorůžova na 170 °C, asi 20 min. Vychladlý plát překrojte na dva stejně velké kusy.
  3. Krém: Uvařte pudink s cukrem a dejte ho vychladit. Do vychladlé směsi zašlehejte máslo, rum a kakao.
  4. Dokončení: Na spodní plát těsta rozetřete polovinu krému a přiklopte druhým plátem. Druhou polovinou krému potřete povrch. Dejte ztuhnout do ledničky nejlépe do druhého dne.
  5. Po vyjmutí z lednice nakrájejte kostky a namáčejte je v rozpuštěné čokoládě. Kostky můžete dozdobit oříšky.

Recepty na slavné a oblíbené dorty

Recepty

Punčové řezy

Foto: Jan Handrejch, Právo

Punčové řezy

INGREDIENCE:
Na korpus:
4 vejce 200 g hladké mouky
6 lžic vody 1 prášek do pečiva
200 g cukru krupicedžem na promazání (jahodový, malinový, rybízový)
Na punčový sirup:
500 ml malinového sirupu 1 lžička punčového aroma
100 ml vody
Na polevu:
250 g moučkového cukru 2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce vařící vody špetka soli

POSTUP:

  1. Korpus: Oddělte žloutky od bílků. Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny, postupně přidávejte vodu, zlehka zašlehejte prosátou mouku i prášek do pečiva.
  2. Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta. Pečte na plechu s pečicím papírem cca 20 minut na 180 °C. Upečený vychladlý korpus rozdělte na tři stejné časti.
  3. Punčový sirup: V hrnci svařte všechny ingredience. Jednu část korpusu nakrájejte na stejně široké pruhy (cca 4 cm). První korpus potřete džemem.
  4. Jako druhou vrstvu pokládejte druhý pruh korpusu, ještě nakrájený na pruhy. Každý druhý z nich namočte v punčovém sirupu. Takto vznikne prostřední mramorovaná vrstva. (Zbylým sirupem polijte ještě jednou už namočené pruhy korpusu v této vrstvě.)
  5. Poté celou druhou vrstvu potřete džemem a položte na ni poslední, třetí korpus. Zatižte prázdným plechem a dejte na noc do lednice.
  6. Dokončení: Druhý den si připravte polevu, kdy utřete prosátý cukr, vodu a citronovou šťávu. Polevu rozetřete na korpus a ostrým nožem nakrájejte řezy. Povrch můžete ozdobit cákanci rozpuštěné čokolády.

Recepty na sladké dobroty inspirované starými kuchařkami

Recepty

Štafetky

Foto: Jan Handrejch, Právo

Štafetky

INGREDIENCE:
Na těsto:
6 vajec (bílky) 80 g hladké mouky
125 g cukru krupice 80 g mletých lískových nebo vlašských ořechů
Na krém:
100 ml silné černé kávy 200 ml mléka
160 g cukru krupice sáček vanilkového pudinku
40 g másla čokoláda na polevu

POSTUP:

  1. Těsto: Z vaječných bílků ušlehejte pevný sníh. Zašlehejte do něj cukr a opatrně vmíchejte mouku a ořechy. Těsto opatrně rozetřete na plech s pečicím papírem v co nejtenčí vrstvě.
  2. Pečte v předehřáté troubě na 165 °C 15 až 20 minut. Nechte vychladnout a poté odstraňte papír z korpusu.
  3. Krém: Uvařte pudink a kávu spařte vařící vodou. Vychladlý pudink šlehejte na střední rychlost, přidejte změklé máslo a pomalu přilévejte vlažnou kávu. Šlehejte do pěny.
  4. Krém rozetřete na korpus, stočte po delší straně do rolády a dejte ztuhnout do lednice. Po ztuhnutí roládu nakrájejte na pěticentimetrové díly. Konce rolády namáčejte v čokoládové polevě.

Recept na větrníky podle cukrářky Ivety Fabešové

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky - Pečení a moučníky

Reklama

Výběr článků

Načítám