Hlavní obsah

Pět omylů a mýtů v péči o dítě aneb Co s nevyžádanými radami

Když se ženě narodí dítě, ze všech stran se na ni začnou hrnout dobře míněné rady. Ne vždy jsou ale tyto rady žádoucí a zároveň pravdivé. Některá doporučení, která dostáváme od maminek, babiček, kamarádek, ale třeba i náhodných komentujících na sociálních sítích, jsou zastaralá a jejich prospěšnost již byla dávno vyvrácena. Pokud se jich novopečené maminky drží, mohou si zadělat na velký problém.

Foto: Profimedia.cz

Některé rady, i když dobře míněné, nemusí být ku prospěchu.

Článek

Nevyžádané rady ohledně rodičovství navíc mohou způsobit celou řadu problémů v rodině.

„Tlak na to, jak děti vychovávat, velmi komplikuje vztahy v rodině, jde o častý mezigenerační zdroj konfliktů. Starší generace (rodiče rodičů) tak svým dospělým dětem vyjadřují nedůvěru v jejich rodičovské schopnosti, ponižují je nebo silně znejistí. Také ale může jít o potřebu být užiteční, nějak se do fungování širší rodiny zapojit, nebýt stranou,“ vysvětluje terapeut Jan Kulhánek z pražské Psychoterapie Anděl.

Jak tedy včas vyskočit z koloběhu nevyžádaných rad, aniž byste si pokazili vztahy se svými blízkými?

„Je důležité snažit se pochopit motivaci těch, kteří nevyžádané rady poskytují a vyvíjejí tlak. Základem úspěšného řešení takových situací je komunikace, a to nejlépe v klidové situaci, tedy ne v emocích. Budeme předpokládat, že to rodiče rodičů myslí dobře a své chyby si nejsou plně vědomi. Pak je nutné otevřeně pojmenovat své emoce, své trápení a požádat o méně aktivit tohoto druhu,“ nabízí řešení Kulhánek.

Hlídání vnoučat prospívá dětem i prarodičům, nic se ale nemá přehánět

Děti

Ať už jste o radu stála, nebo ne, je dobré se nad ní zamyslet a dokázat třeba i za pomoci názoru odborníka rozlišit, zda by vám přece jen nemohla nějak pomoct, anebo zda je to naprostý nesmysl. Někdy nám totiž nevadí rady jako takové, ale především forma, kterou jsou nabízeny.

„Pokud komunikace opakovaně selhává, nezbývá než se skutečně vymezit. Tady je velmi důležité, aby partneři – rodiče – táhli za jeden provaz a své přání o nevměšování do výchovy vyjadřovali společně,“ dodává Kulhánek.

Pojďme si pro jistotu shrnout, na které časté rady je lepší raději rovnou zapomenout, nevnímat je, a především u svého miminka nezkoušet.

Omyl č. 1: Med na dudlík

Jednou z prvních rad, kterou jako máma uslyšíte, až se budete snažit utišit plačící dítě, je dát na dudlík trochu medu. Miminku to sice bude chutnat, a možná to zabere, jenže je to pěkně nebezpečné.

Světová zdravotnická organizace WHO doporučuje nepodávat med dětem mladším 12 měsíců, protože může obsahovat bakterii Clostridium botulinum, která u kojenců způsobuje botulismus, tedy otravu.

Navíc sladké na dudlíku neprospívá ani zdraví zoubků.

Omyl č. 2: Studená sprcha uklidňuje

Některé mámy vám pyšně řeknou, že když jejich dítě dostalo nekonečný záchvat vzteku, strčily ho pod studenou sprchu a byl klid.

Tato „léčba šokem“ dítě vyděsí tak, že doopravdy zmlkne. Myslete ale na to, co se děje uvnitř něj - pravděpodobně se zázračně nezklidnilo, jen vztek vystřídal strach z toho, co bude následovat, a raději potlačilo svoje emoce, aby to nebylo ještě horší.

Potlačený vztek pak ale vede k tomu, že z dlouhodobého hlediska budou jeho výbuchy ještě častější.

Omyl č. 3: Jen ať se vypláče

Toto je omyl jen částečně. Jakmile miminko začne plakat, opravdu byste vždy měli zjistit příčinu. Nemusíte všeho nechat a běžet k němu hned, ale vždy je lepší se ujistit, že nemá hlad, nic ho nebolí a nic mu nehrozí, a pak můžete tuto metodu vyzkoušet.

Zvlášť když se blíží doba spánku - miminko pravděpodobně pláče z únavy nebo přetažení, a pláčem paradoxně snadněji usne.

Vědecký tým složený z britských pediatrů, dětských psychologů a psychiatrů z University of Warwick navíc v roce 2020 realizoval rozsáhlý výzkum, který na sledování 178 kojenců potvrdil, že tato metoda nemá žádné negativní účinky na jejich vývoj a zdraví.

Proč nechat kluky vyplakat

Děti

Omyl č. 4: Všechny děti se vyvíjejí stejně

Nevyvíjejí a právě z toho plyne řada omylů, nesmyslných zklamání i zbytečného tlaku na dítě. Pokud stejně staré dítě vaší kamarádky už dávno sedí a tomu vašemu se pořád nechce, nezoufejte, přestože ze všech stran slyšíte, že je líné a už by dávno sedět mělo.

Pokud chodíte na pravidelné prohlídky k pediatrovi, nemusíte se bát, že je něco špatně - vždyť například zmíněné sezení by se miminko mělo učit nejdříve od devátého měsíce věku.

Když se odnaučíte své dítě srovnávat s ostatními, bude vám i jemu lépe po celý jeho život, nejen v kojeneckém věku.

Omyl č. 5: Z oblečení hned vyroste, na materiálu nezáleží

Je sice pravda, že miminka rostou jako z vody a oblečení jim moc dlouho nevydrží, ale to neznamená, že přestanete věnovat pozornost materiálům jejich oblečení.

Několik tipů pro klidný spánek miminka

Děti

„Dětská pokožka je mnohem citlivější než dospělá a nemá takovou obranyschopnost, dětem tak nekupujte žádné syntetické materiály. Pozor si dejte i na některou příliš agresivní kosmetiku, lepší variantou je přírodní. Častou chybou je také používání vlhčených ubrousků. Ty, které nejsou přímo určené pro děti, jsou většinou plné chemie,“ upozorňuje Kristýna Tumpachová, spoluzakladatelka e-shopu s dětskými doplňky Mimi Concept.

Pokud vsadíte na kvalitní, přírodní materiály, ideálně v bio kvalitě, vydrží vám tyto věci mnohem déle a zároveň tak předejdete celé řadě potíží.

Reklama

Výběr článků

Načítám