Hlavní obsah

Děti ovládají naše životy. Není to dobře pro ně ani pro nás

Kavárny, restaurace, ale i celá řada muzeí a dalších institucí se stále častěji začíná přizpůsobovat dětským návštěvníkům. Pro rodiče dětí vítaný bonus, pro bezdětné či starší jedince se ale často může jednat o impulz k tomu, vyhnout se tomuto místu obloukem. Ne každý v okamžiku svého volna touží po dětském křiku, dovádění či pláči.

Foto: Profimedia.cz

Nuda u dětí může podpořit kreativitu a samostatnost.

Článek

Vše kolem nás se tak ve velkém přizpůsobuje dětem, bez ohledu na většinu dospělých. Samozřejmě je to dáno poptávkou ze strany rodičů, ale i sílícího tlaku společnosti.

Dnešní děti se neumí nudit. Rodiče jim neustále vymýšlejí nějaký program a zábavu, jen aby se nenudily. Přizpůsobují jim tak veškerý svůj volný čas a často i život jako takový.

Přitom každé dítě, když dostane včas příležitost, dokáže si samo nalézt zábavu, a to i tam, kde to pro ně na první pohled může vypadat nudně či příliš náročně a naučně.

Nuda dětem pomáhá posilovat vlastní vůli vytvářet si vlastní zábavu. Pokud si děti zvyknou na to, že jim plány na odpoledne a víkendy naplánují vždy rodiče, jakmile se tak nestane, dostanou se do situace, kdy si samy nebudou umět poradit, a pak o to rychleji skončí u počítače, tabletu nebo u sledování televize.

Když trauma z dětství brání zdravým vztahům

Vztahy a sex

„Navíc z nich pravděpodobně vychováte sněhové královny a krále, jež budou samou rodičovskou péčí posedlí jen sami sebou,“ dodává pro Daily Telegraph spisovatelka Celia Waldenová.

Mějte tedy vždy na mysli, že se svými dětmi nebudete věčně a jejich život bude snazší, pokud jim včas ukážete, že pro cokoliv, co v životě chtějí, budou muset vyvinout nějaké úsilí a zároveň budou schopny lépe zvládat problémy a přizpůsobovat se novým situacím.

Podle psychoterapeutky Esther Perelové lze dnes tzv. syndrom dětského krále považovat za kulturní problém. Zjevná sentimentalizace dětí totiž ničí nejen manželské vztahy, ale i sebeúctu samotných matek i otců.

Rodiče jako koučové dětských přátelství

Styl

„Rodiče veškerou energii vynakládají pro své děti a na ně samotné jim nezbývá energie, čas, natož peníze. Zatímco děti dostávají nejnovější hračky, nové trendy oblečení, zkouší neustále nějaké nové aktivity, rodiče se často jen točí v kolotoči práce a děti, nosí obnošené věci a utápí se ve stereotypu ,“ uzavírá Esther Perelová.

Anketa

Přizpůsobujete svůj denní program přáním dětí?
Většinou ano
30,2 %
Jak kdy
51,7 %
Většinou ne
18,1 %
Celkem hlasovalo 12252 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám