Hlavní obsah

Nedostatek pohybu je problém, ale za epidemií obezity stojí hlavně strava, varují odborníci

Říká se, že nedostatek pohybu je výrazným faktorem pro rozvoj obezity. Pokud se k tomu přidá ještě nezdravý životní styl, respektive nevyvážené stravování, je problém na světě. Nedávno zveřejněná mezinárodní studie odborníků však přehodnocuje, co skutečně stojí za celosvětovým nárůstem obezity.

Foto: Profimedia.cz

Nezdravá strava plná kalorií, cukrů a tuků je podle odborníků hlavním viníkem obezity (ilustrační foto).

Článek

Navzdory „módním“ výstřelkům ve stravování, trendům ve cvičení a vlivům různých fitness influencerů, kteří na sociálních sítích oslovují především mladší generace, míra obezity u dospělých v západních zemích nadále roste.

Podle zprávy amerického Střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) bylo v roce 2023 obézních 40 procent dospělých Američanů. Pro srovnání - v České republice mělo v roce 2024 podle Státního zdravotního ústavu nezdravou váhu (nadváha, obezita) neuvěřitelných 60 procent populace. Obezitou (BMI nad 30 - index tělesné hmotnosti, podle kterého se diagnóza nadváhy, obezity určuje) pak trpí kolem 20 % dospělých jedinců.

Podle nejnovějších zjištění je v současné moderní době hlavním viníkem strava, jak ukazují data ze studie publikované v červenci letošního roku.

Studie, na které se podílel 65členný tým odborníků z celého světa, zahrnuje data od více než 4500 dospělých žijících v 35 zemích s různým kulturním a ekonomickým zázemím. V rámci výzkumu vědci pomocí specifických metod zjišťovali, kolik energie lidé během dne spotřebují (vydají). Měření zohledňovala kalorie spotřebované k provádění základních tělesných funkcí (srdeční tep nebo dýchání), tak i fyzické aktivity, včetně cvičení nebo manuální práce.

Z údajů, které zohledňovaly i velikost těla každého jedince, vyplynulo, že lidé žijící v populaci s vyšší mírou obezity a nižší úrovní aktivity (ekonomicky vyspělé země, kde je větší energetický, kalorický příjem formou nezdravé stravy) spálili jen o něco méně energie než lidé z oblastí s menší mírou obezity a vyšší úrovní aktivity (méně vyspělé země).

Pro hodně velké zjednodušení se dá říci, že aktivní farmář vydá během dne podobné množství energie jako člověk pracující v kanceláři, uvádějí výsledky studie. Je tedy jasné, že čím větší příjem energie bude, právě například formou nezdravé stravy, o to více lidem hrozí následná obezita či nadváha (kvůli nevyváženému poměru přijaté a vydané energie, spálených kalorií).

„To nám výrazně ukazuje, že strava, nikoli nedostatek pohybu, je dnes hlavní příčinou obezity,“ vysvětlil pro server Psychology Today Herman Pontzer, hlavní výzkumník a profesor na Katedře evoluční antropologie na Duke University v americké Severní Karolíně.

„Navzdory desetiletím snah pochopit podstatu epidemie obezity v ekonomicky rozvinutých zemích zůstávají doporučení pro veřejné zdraví nejasná, pokud jde o to, jakou roli hraje strava a jakou fyzická aktivita. Díky rozsáhlé mezinárodní studii je jasné, že změny ve stravě (vyšší příjem ultrazpracovaných potravin), nikoli ve snížení fyzické aktivity, jsou hlavní příčinou obezity v USA a dalších zemích,“ uvádí se ve studii.

Vědci obecně jedním dechem varují, že to rozhodně neznamená, že by lidé měli zpochybňovat význam pravidelného pohybu a přestat cvičit. Je to totiž stále jeden z nejspolehlivějších způsobů, jak si zlepšovat celkové zdraví.

Pokud však jde o aktuální řešení obezity, základní poselství je podle nich jasné - zásadním faktorem, který pomáhá podpořit hubnutí, je zdravá strava, nikoli cvičební režim.

Výběr článků

Načítám