Hlavní obsah

Batáty a další potraviny, které pomáhají snížit hladinu cholesterolu

4:34
4:34

Chcete-li článek poslouchat, přihlaste se

Po padesátce se naše tělo mění. Zpomaluje se metabolismus, kolísá hormonální nerovnováha a roste riziko kardiovaskulárních onemocnění. Jedním z faktorů, který ovlivňuje zdraví srdce je hladina cholesterolu, kterou lze významně ovlivnit i úpravou jídelníčku.

Foto: Profimedia.cz

Losos a další potraviny, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu

Článek

Cholesterol je v určité míře pro organismus důležitý, jelikož je využíván k tvorbě hormonů a ke zpevnění buněčných stěn. Jedná se ale o poměrně malé množství. Pokud je ho v krvi moc, a to zejména toho „špatného“, tedy LDL cholesterolu, může se ukládat v krevních tepnách a vytvářet tzv. aterosklerotický plát, který v budoucnu může stát za srdečním infarktem či mozkovou mrtvicí.

Hledět tak na hladinu cholesterolu a snažit se udržovat její správnou míru je velmi důležité, zejména s přibývajícím věkem.

Hladina cholesterolu

Ideální hladina celkového cholesterolu se odvíjí od věku, pohlaví a zdravotního stavu jedince. Neměla by přesáhnout 5,2 mmol/l. Za zvýšenou hladinu se považuje hodnota do 6,2 mmol/l, nad 6,2 mmol/l jsou hodnoty rizikové.

Hladina LDL cholesterolu by měla být pod 3,0 mmol/l. U kardiaků, nemocných s diabetem, chorobami ledvin a ostatních rizikových nemocných by tyto hodnoty měly být až o polovinu nižší.

Hladina HDL neboli „hodného“ cholesterolu by měla být nad 1,0 mmol/l u mužů a 1,2 mmol/l u žen. Pomáhá transportovat volný (nadbytečný) cholesterol z tkání do jater, kde se odbourává.

Důležité je ale sledovat i hladinu triglyceridů (jednoduchých tuků), které tvoří tuky vstřebané z potravy a slouží jako zdroj energie. Jejich hladina by měla být pod 1,7 mmol/l.

Podívejte se s námi na seznam top potravin, které podle odborníků pomáhají účinně snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zároveň podporují zdraví cév.

1. Batáty

Batáty neboli sladké brambory obsahují mnoho rozpustné vlákniny, která se váže na žlučové kyseliny a pomáhá tak snižovat hladinu cholesterolu. Pokud z nich chcete využít maximum účinných látek, pak je jezte se slupkou.

2. Ovesná kaše a ječmen

Ovesná kaše je skvělá pro start dne. Dopřejete tak svému srdci tu nejlepší péči. Podle vědecké studie může šest týdnů pravidelné konzumace ovsa snížit hladinu „špatného“ LDL cholesterolu o více než 5 %. Podobný efekt má i ječmen. Oba obsahují rozpustnou vlákninu a betaglukan, který pomáhá tělu vstřebávat méně cholesterolu.

3. Extra panenský olivový olej

Olivový olej, základ středomořské stravy, je bohatý na mononenasycené tuky, které prospívají srdci a pomáhají přirozeně snižovat hladinu LDL cholesterolu. Zkuste místo másla používat olivový olej, vaše zdraví vás za to odmění. Pro největší přínos sáhněte po extra panenském oleji.

4. Lilek

Kromě toho, že lilek dodává jídlu objem, obsahuje i velké množství vlákniny a antioxidantů, které podporují zdraví srdce. Skvěle se hodí jako náhrada masa v oblíbených pokrmech.

5. Grapefruit

Citrusové plody, například grapefruit, jsou bohaté na vlákninu a antioxidanty. Obsahují také naringenin – látku, která pomáhá bránit tvorbě zubního plaku a přispívá k udržení zdravé hladiny cholesterolu. Grapefruit také pomáhá přirozeně zrychlit metabolismus.

6. Losos a tučné ryby

Omega-3 mastné kyseliny jsou to nejlepší, co můžete svému organismu, včetně srdce dopřát. Najdete je v tučných rybách jako losos, sardinky či makrely. Jejich předností je, že zvyšují hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a snižují zánět. Pro nejlepší účinek si dopřejte dvě porce tučných ryb týdně. A pokud toho nejste schopní, sáhněte po doplňcích stravy.

Foto: Archív firem

WeCare Omega complex, maximální množství zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin v bioaktivní a dobře vstřebatelné formě, 690 Kč; Daily Pure Green Tea, bohatý na přírodní antioxidanty zvané polyfenoly, které podporují zdravý metabolismus tuků, 239 Kč; Bio Ostropestřecová pasta s pohankou a Levandulí Chodouňskou, 763 Kč; Balíček Wellness pro ženy Wellosophy, poskytuje denní dávku vitamínů, minerálů, omega 3 kyselin a antioxidantů, 1000 Kč; OlaOla Edice Miloslava Šindeláře Směs pro dlouhověkost ananas, pro podporu regenerace, spánku a kardiovaskulárního zdraví, 1499 Kč

7. Hořká čokoláda

Ano, i trocha hořké čokolády prospívá zdraví. Obsahuje antioxidanty, které pomáhají udržet cholesterol pod kontrolou. Důležité je samozřejmě hledět, aby obsahovala vysoký obsah kakaa a minimum cukru.

8. Ořechy (mandle, vlašské ořechy, arašídy)

Ořechy jsou plné zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. I díky tomu pomáhají udržet cholesterol v rovnováze. Studie ukazuje, že malá hrst vlašských ořechů denně může snížit LDL až o 10 %.

9. Česnek

Česnek dodává pokrmům výraznou chuť a zároveň obsahuje sloučeniny, které pomáhají bránit oxidaci LDL cholesterolu a ucpávání tepen, což opět prospívá celému kardiovaskulárnímu systému.

10. Avokádo

Avokádo patří mezi nejchutnější způsoby, jak podpořit zdraví srdce. Obsahuje draslík, hořčík, vlákninu a mononenasycené tuky, které pomáhají snižovat LDL cholesterol a zvyšovat HDL.

11. Listová zelenina

Tmavá listová zelenina (jako špenát, kapusta či rukola) je bohatá na antioxidanty, vlákninu a živiny, které podporují zdraví tepen a snižují hladinu cholesterolu. Obsahuje také sloučeniny, jež brání jeho vstřebávání.

12. Fazole a luštěniny

Černé fazole, cizrna a čočka jsou bohaté na rozpustnou vlákninu a rostlinné bílkoviny. Pravidelná konzumace luštěnin podporuje zdravou hladinu cholesterolu a snižuje riziko srdečních onemocnění.

Výběr článků

Načítám