Hlavní obsah

Za útokem na íránskou zbrojovku je Izrael, tvrdí média

Drony, které o víkendu poničily zbrojovku v íránském Isfahánu, poslal Izrael. Tvrdí to list The Wall Street Journal (WSJ) i další média s odvoláním na americké zpravodajské zdroje.

Foto: Twitter @gchahal
Článek

Izrael to nekomentoval, Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta, útok označil za „účet za válku“. Írán ohlásil malé poškození střechy objektu a sestřelení tří dronů.

Hosejn Amírabdolláhján, šéf íránské diplomacie, hovořil o „zbabělém útoku“, který měl vyvolat nejistotu. Kvůli Podoljakovi si předvolal ukrajinského chargé d’affaires v Teheránu.

Podle WSJ je za útokem sebevražedných dronů izraelská tajná služba Mossad. Západní zpravodajci podle The Jerusalem Post hovoří o „fenomenálním úspěchu“ s tím, že přesný útok způsobil značné škody. Do úderu na zařízení, kde se vyvíjely a vyráběly pokročilé zbraně, se zapojilo několik velkých kamikadze dronů. Objevily se spekulace, že měl zastavit výrobu hypersonických raket, do níž se Írán s ruskou pomocí pustil. Tomu by odpovídala rychlá reakce Moskvy: útok na zbrojovku označila za provokaci a vyslovila obavy z „eskalace“.

V regionu navíc právě skončilo vojenské cvičení USA a Iz­raele zaměřené na letecké údery. Média soudí, že návštěvu Williama Burnse, šéfa americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), těsně před útokem Mossad využil ke „konzultacím“.

Blinken v Jeruzalémě

Do Izraele přijel včera Antony Blinken, šéf americké diplomacie. Jeho blízkovýchodní turné začalo v Egyptě, kde uvedl, že se bude snažit Izraelce a Palestince přimět, aby zmírnili vzájemné napětí, které vyústilo v nedávné krveprolití v Džanínu i Jeruzalémě. I když s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem hovořil především o nejnovější eskalaci, na úder v Íránu se s největší pravděpodobností také dostalo.

Na zbrojovku v Íránu zaútočily sebevražedné drony

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám