Hlavní obsah

Na zbrojovku v Íránu zaútočily sebevražedné drony

Aktualizováno

Tři bezpilotní letouny zaútočily v noci na neděli na vojenský závod v íránském městě Isfahán. Íránské ministerstvo obrany tvrdí, že dva z nich se podařilo sestřelit, zatímco jeden způsobil menší škody na jedné z budov. Kdo za útokem stojí, zatím není jasné.

Foto: Twitter @gchahal

Výbuch v centrálním íránském městě Isfahán

Článek

Jeden ze sebevražedných dronů trefil cíl a způsobil „drobné škody“ na stropě jedné z budov, uvedl ve státní televizi zástupce guvernéra provincie Isfahán Mohammadreza Jan-Nesari. Jeden dron byl sestřelen protivzdušnou obranou země. Nikdo nebyl zraněn.

Nedaleko Isfahánu se nachází íránská továrna vyrábějící bezpilotní letouny kamikadze Šáhid. Právě ty ruští vojáci využívají k útokům na ukrajinskou infrastrukturu.

Zpravodajské agentury zveřejnily video, na němž je vidět záblesk světla v továrně, údajně muniční továrně, a záběry záchranných vozidel a hasičských vozů před továrnou.

Ministerstvo uvedlo, že útok „neovlivnil naše zařízení a poslání… a takováto slepá opatření nebudou mít dopad na pokračování pokroku země“.

Úřady neposkytly žádné informace o tom, kdo je podezřelý z útoku, který se odehrál v době, kdy na severozápadě země simultánně vypukl požár v rafinerii a v její blízkosti došlo k zemětřesení o síle 5,9 stupně, při němž zahynuli dva lidé.

V okolí íránských vojenských, jaderných a průmyslových zařízení se v posledních letech odehrála řada výbuchů a požárů. Z útoků se někdy vzájemně obviňují Írán a Izrael.

List The Times of Isreael ve svém článku připomíná nedávné „podezřelé izraelské údery bezpilotními letadly“ v rámci „stínové války kvůli kolapsu jaderné dohody se světovými mocnostmi“. „Mezitím přetrvává také vysoké napětí se sousedním Ázerbájdžánem poté, co ozbrojenec zaútočil na velvyslanectví této země v Teheránu a zabil šéfa jeho ochranky a další dva lidi zranil,“ uvádí web.

Íránský režim neuznává Izrael a viní ho z vražd íránských vědců a představitelů. Izrael považuje Írán za největší ohrožení své existence a poukazuje zejména na nebezpečí íránského jaderného programu. O Izraeli se všeobecně soudí, že vlastní jaderné zbraně, země to ale oficiálně nikdy nepotvrdila. Izrael tvrdí, že Írán o jaderné zbraně usiluje, což ale Teherán popírá.

USA požádaly Izrael, aby poskytl Ukrajině staré rakety země-vzduch. Ten to odmítl

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám