Hlavní obsah

Vrah z Bratislavy vzhlížel k pravicovému extremistovi, na jehož zadržení se podílela ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Devatenáctiletý sympatizant krajní pravice Juraj Krajčík, který ve středu zastřelil 23letého Matúše a 27letého Juraje před bratislavským podnikem Tepláreň, vzhlížel k 22letému slovenskému extremistovi vystupujícímu pod přezdívkou SlovakBro. Toho letos na jaře identifikovalo slovenské vojenské zpravodajství ve spolupráci s FBI a českými partnery.

Foto: Facebook ministra obrany SR Jaroslava Nadě

Záběr vraha z bezpečnostní kamery

Článek

Na sociální síti to v úterý potvrdil slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. „Muž vystupující na internetu pod přezdívkou SlovakBro byl z důvodu vyzývání k závažné trestné činnosti včetně extremismu a terorismu v hledáčku několika zemí světa. Na základě našich zpravodajských informací ho NAKA (Národní kriminální agentura, která se zabývá nejvážnějšími zločiny, pozn. redakce) zadržela a aktuálně je v řešení orgánů činných v trestním řízení,“ uvedl ministr obrany.

Chtějí rasovou očistu a nový pořádek

Krajčík se ve svém šedesátistránkovém manifestu, který před střelbou zveřejnil na svém twitterovém účtu, odvolává právě na osobu SlovakBro. „Je proto pravděpodobné, že oba byli součástí stejné mezinárodní komunity pravicových extremistů tzv. militantního akceleracionismu. Jejich snahou je ‚akcelerovat‘ vývoj společnosti k chaosu a tzv. rasové očistě, z čehož má podle nich vzejít nový pořádek,“ konstatoval Naď. „Tuto extremistickou a teroristickou komunitu monitorujeme. Konkrétně o osobě Juraje Krajčíka jsme však neměli zpravodajské informace,“ dodal ministr obrany.

Policie dvojnásobnou vraždu v Bratislavě, k níž se Krajčík přihlásil v dopise na rozloučenou, vyšetřovala jako zločin z nenávisti, nyní ji šetří jako terorismus.

Dvojnásobný vrah z Bratislavy chtěl zastřelit i premiéra, čekal na něj několik hodin

Evropa

Podle dostupných informací měl Krajčík minulou středu čekat několik hodin před bydlištěm premiéra Eduarda Hegera, až pak se přesunul před podnik Tepláreň, kde se scházela LGBTI komunita. Zde zastřelil dva lidi a poté spáchal sebevraždu. Že chtěl útočit na premiéra, potvrdila v úterý policie.

Vrah zanechal dopis na rozloučenou. „Prosím, nesmutněte. To, co dělám, nedělám pro sebe. Dělám to proto, že vím, jaké plány mají naši nepřátelé. Dělám to pro svůj lid, svůj národ a svoji rasu,“ napsal Krajčík. Z dopisu je jasné, že neměl žádné výčitky svědomí, ale projevoval radost z toho, na co se připravoval. „Jsou ve mně dvě emoce. Radost z toho, že se mi naskytla takováto příležitost zaútočit na tento okupační židovský systém, a smutek z toho, že nebudu naživu, abych viděl svět po porážce našeho nepřítele,“ napsal.

Vyšetřovatel NAKA po konzultaci se speciálním prokurátorem změnil v pondělí právní klasifikaci střelby v Bratislavě na obzvláště závažný zločin teroristického útoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám