Hlavní obsah

Dvojnásobný vrah z Bratislavy chtěl zastřelit i premiéra, čekal na něj několik hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Devatenáctiletý sympatizant krajní pravice Juraj Krajčík, který ve středu zastřelil 23letého Matúše a 27letého Juraje před bratislavským podnikem Tepláreň, kde se scházela LGBTI komunita, měl před činem několik hodin čekat na příjezd premiéra Eduarda Hegera před jeho bydlištěm v bratislavské čtvrti Dúbravka. Nedočkal se ho. Večer zastřelil v centru města dva muže. Krajčíka policie posléze našla mrtvého, spáchal sebevraždu.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Eduard Heger po nedávném jednání vládní koalice v Bratislavě.

Článek

Krajčík letos v srpnu zveřejnil na sociální síti fotografii z místa Hegerova bydliště a napsal, že něco připravuje. Podle webu čas.sk v den dvojnásobné vraždy čekal před Hegerovým domem několik hodin, ale pak odešel před podnik Tepláreň, kde vraždil.

„Chtěl jsem zastřelit premiéra, ale nepoštěstilo se mi zastihnout jeho přijíždějící auto,“ měl napsat status v angličtině v den vraždy.

Střelbu v Bratislavě vyšetřují jako úkladnou vraždu z nenávisti k menšině

Evropa

Tuto informaci potvrdil ministr financí Igor Matovič i další vládní politik Andrej Stančík.

„Málokdo ví, že v den vraždy byl vrah před Hegerovou bytovkou, čekal tam na něj několik hodin. Cílem měl být Heger,“ uvedl Stančík, který se odvolává na záběry z bezpečnostních kamer u Hegerova bydliště.

Ochranka nezasáhla

Web čas.sk si klade otázku, jak je možné, že se v okolí Hegerova bydliště několik hodin pohyboval vrah s nabitou zbraní a nikdo ho nezpozoroval. Uvádí, že policie běžně legitimuje lidi, kteří se v okolí bydliště ústavních činitelů zdržují delší dobu.

Heger ani po vraždě v Bratislavě nemluví o LGBTI, na sociální síti to schytal

Zahraniční

Bývalý šéf úřadu pro ochranu ústavních činitelů Juraj Zábojník říká, že úřad je povinen zajišťovat ochranu určených osob 24 hodin.

„Na to jsou složky, které monitorují bydliště předsedy vlády, hlavy státu a předsedy parlamentu,“ uvedl. „Důležité je dosledovat, zda byl vrah osamělým vlkem, nebo se radikalizoval s určitou skupinou,“ dodal Zábojník.

Dopis na rozloučenou

Vrah zanechal dopis na rozloučenou věnovaný především rodičům. „Přichází čas, vykročím vpřed ven ze dveří bytu a zaútočím na nepřítele vším, co mám,“ napsal podle webu topky.sk.

„Prosím, nesmutněte. To, co dělám, nedělám pro sebe. Dělám to proto, že vím, jaké plány mají naši nepřátelé. Dělám to pro svůj lid, svůj národ a svoji rasu,“ napsal Krajčík.

Z dopisu je jasné, že neměl žádné výčitky svědomí, ale projevoval radost z toho, na co se připravoval.

„Jsou ve mně dvě emoce. Radost z toho, že se mi naskytla takováto příležitost zaútočit na tento okupační židovský systém, a smutek z toho, že nebudu naživu, abych viděl svět po porážce našeho nepřítele,“ napsal.

Vyšetřovatel Národní kriminální agentury po konzultaci se speciálním prokurátorem změnil právní klasifikaci střelby na Zámocké ulici v Bratislavě na obzvláště závažný zločin teroristického útoku. V pondělí to potvrdila generální prokuratura Slovenské republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám