Hlavní obsah

Válka na Ukrajině je pro USA budíček. Brzy přijde větší krize, varuje admirál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka na Ukrajině je jen předehrou před větší vojenskou výzvou, které budou USA v blízké budoucnosti čelit. Uvedl to šéf amerického Velitelství strategických sil (US Strategic Command) admirál Charles Richard. Varoval, že Spojené státy ztrácejí konkurenční výhodu v oblasti jaderných zbraní.

Foto: Profimedia.cz

Šéf amerického Velitelství strategických sil Charles Richard

Článek

„Současná ukrajinská krize, ve které se právě nacházíme, je jen rozcvička,“ uvedl tento týden americký důstojník během armádní konference. „Větší krize je na cestě. A nebude dlouho trvat, než budeme procházet zkouškou, kterou už jsme si dlouho neprošli,“ doplnil v projevu, o kterém informovalo americké ministerstvo obrany.

Varoval, že Američané ztrácejí přesilu nad svými rivaly v jaderném odstrašení a že oproti USA jsou Rusko a Čína rychlejší v rozvíjení svých jaderných a armádních schopností.

Podle listu Richard naopak zdůraznil, že USA neztrácejí dominanci, co se týče podmořského arzenálu. „Pokud ale nezrychlíme tempo, jakým arzenál udržujeme a rozšiřujeme, nebudeme v dobré pozici pro udržení strategického odstrašení a národní obrany,“ uvedl admirál s tím, že by si americká armáda v tom, jak obnovit svou konkurenční výhodu, měla vzít příklad z 50. let minulého století.

List k tomu také připomněl strategický dokument amerického ministerstva obrany z konce října, ve kterém Pentagon upozorňuje na to, že zatímco Čína a Rusko se v horizontu následujících let chystají rozšiřovat a modernizovat jaderný arzenál, Spojené státy se zaměřují především na včasnou náhradu svých zastaralých systémů.

Pentagon jeho slova mírní

Americké Velitelství strategických sil má na starosti americký jaderný program a strategii jaderného odstrašení, slova jeho šéfa tak mířila hlavně do vlastních řad.

Jeho vyjádření také mírnila zástupkyně tiskového mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová. „Myslím si, že co se týče Číny a Indo-Pacifiku, jsme si velice jistí svými schopnostmi,“ uvedla podle listu. Richard chtěl podle ní zejména zdůraznit, že pro Američany zůstává Čína výzvou.

„Víme, že abychom byli schopni konkurovat Číně, musíme zlepšovat svou připravenost. Sledujeme, co se děje v Indo-Pacifiku, a jsme připraveni jednat, pokud bude potřeba,“ dodala.

Mrazivá předpověď amerického komika: Demokracie je na smrtelné posteli. Nejde to vrátit

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám