Hlavní obsah

V Německu sílí volání: Tvrději vůči migraci

Skupina vládních Zelených označuje současnou migrační politiku Spolkové republiky za chybnou – a požaduje její razantní změny. Obce tuto iniciativu podporují.

Foto: Profimedia.cz

Uprchlíci v centru v německém Frankfurtu nad Odrou

Článek

Gerd Landsberg, šéf Svazu měst a obcí, uvítal výzvu platformy k přísnějšímu kurzu v oblasti azylové politiky. „Potřebujeme obrat v migrační politice také proto, abychom zajistili přijetí přistěhovalců ve společnosti,“ řekl Landsberg listu Handelsblatt. „K tomu patří realistická koncepce integrace, jasná komunikace i směrem k příchozím a aktivní účast žadatelů o azyl.“

Landsberg, člen opoziční křesťanské demokracie (CDU), zdůraznil, že je samozřejmě třeba pomáhat lidem, kteří jsou pronásledováni nebo pocházejí z válečných oblastí, jako je Ukrajina. To je však podle něj také evropská výzva.

„Nemůže se stát, že Německo nese hlavní břemeno a ostatní státy EU přijímají podstatně méně lidí,“ řekl. „V Evropě musí platit zásada: pomáhat, spravedlivě rozdělovat, ale také účinně chránit vnější hranice,“ dodal.

V Německu tiká časovaná bomba: Příliv migrantů

Evropa

Vert Realo nemlčí

Už dříve skupina v rámci Zelených vyzvala ke změně kurzu v uprchlické politice s ohledem na zcela přetížené obce. Říká si Vert Realo. „Vert“ pochází z francouzštiny a v překladu znamená „zelený“, realo je narážka na členění Zelených na realos (realisté) a fundis (fundamentalisté).

Dokument nazvaný Memorandum pro jinou migrační politiku v Německu varuje před posunem doprava, „pokud by občané nadále ztráceli pocit bezpečí a migranti nebyli vnímáni jako normální součást sousedství“.

Skupina Zelených kritizuje nedostatek „jasné integrační koncepce“.

„Migranti nevědí, co se od nich očekává, a vydávají se na dlouhou cestu s falešnými nadějemi. Mezi válečnými, azylovými a ekonomickými migranty se téměř nerozlišuje,“ stojí v memorandu.

Jedním z požadavků je, že žadatelé o azyl musejí zapadnout do „historicky vyvinutého společenského řádu Spolkové republiky“. Udělení azylu by předpokládalo, že žadatelé spolupracují v přijímacím řízení a nedopouštějí se trestných činů. „V opačném případě právo na azyl a tím i právo na pobyt zaniká, což musí mít za následek co nejrychlejší vyhoštění.“

Potřebujeme obrat v migrační politice.
Gerd Landsberg, šéf Svazu měst a obcí

Německo samo a bez evropské spolupráce nemůže přijmout všechny uprchlíky, zdůrazňují signatáři, mezi nimiž je i Rebecca Harmsová, někdejší europoslankyně za Zelené, a starosta Tübingenu Boris Palmer.

Stejně jako signatáři zelené platformy trvá vládní liberální FDP na důslednější deportaci kriminálních a nelegálních migrantů.

„Abychom zajistili, že migrace zůstane pro Německo zvládnutelná, musíme omezit nelegální migraci a efektivněji provádět repatriace,“ uvedl pro Handelsblatt Stephan Thomae, parlamentní jednatel frakce FDP ve Spolkovém sněmu. Dodal, že se to musí podařit ještě lépe než v minulosti. „Zločinci a nebezpečné osoby nesmějí najít žádnou skulinu, musejí naši zemi okamžitě opustit.“

„Pro přijetí lidí je také klíčové, abychom dali jasné odpovědi na to, jak lze uprchlíky a žadatele o azyl ubytovat a postarat se o ně, jak cizinci bez perspektivy pobytu Německo opět opustí, a především, jak zajistíme vnitřní bezpečnost,“ uzavřel Thomae.

Němci afghánského násilníka jedněmi dveřmi vykázali, druhými se jim vrátil

Zahraniční

Reklama

Související témata:
Migrační krize

Výběr článků

Načítám