Hlavní obsah

Je to první fáze třetí světové války, řekl Kasparov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Ruský aktivista za lidská práva a bývalý mistr světa v šachu Garri Kasparov označil současnou situaci na Ukrajině za první fázi třetí světové války. Ve čtvrtek vyzval světové mocnosti, aby přijaly tvrdší vojenskou a ekonomickou strategii vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi za jeho invazi na Ukrajinu. Zároveň by podle něj mělo být Rusko vrženo zpět do technologické doby kamenné, sdělil v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ruský šachový velmistr a Putinův kritik Garri Kasparov

Článek

„Rusko by mělo být uvrženo zpět do doby kamenné, aby se zajistilo, že ropný a plynárenský průmysl a všechna další citlivá odvětví, která jsou životně důležitá pro přežití režimu, nebudou moci fungovat bez technologické podpory Západu,“ řekl Kasparov. „Je to genocida v přímém přenosu. Je to první fáze třetí světové války a není to válka, kterou jsme si vybrali.“

Také apeloval na západní země, aby odvolaly své velvyslance z Moskvy, vyloučily Rusko z mezinárodní policejní organizace Interpol a zavedly nad Ukrajinou bezletovou zónu. Poslední zmíněný krok by ovšem fakticky znamenal zapojení států NATO do války s Ruskem, jelikož bezletová zóna se musí vojensky vymáhat.

V regionu podle něj nemůže být mír, dokud nebude Putin odstaven od moci. „Seznam toho, co by Putin ‚nikdy neudělal‘, se velmi prodloužil,“ řekl. „Dopustil se nepředstavitelných válečných zločinů.“ Kasparov si zároveň vzal na mušku amerického prezidenta Joea Bidena za to, že proti Putinovi nezakročil agresivněji dříve: „Doufám, že Američané přehodnotí svou strategii a projeví sílu.“

Biden: Putin si myslel, že Západ neodpoví a že nás rozdělí. Mýlil se

Válka na Ukrajině

Garri Kasparov byl mistrem světa v šachu v letech 1985 až 2000, je rekordmanem za nejdelší držení šachového titulu mistra světa. Po ukončení své šachové kariéry  vystupoval kriticky vůči politickým praktikám ruského prezidenta Putina. Vydal knihu Zima přichází s podtitulem Proč je nutné zastavit Vladimira Putina. Nyní žije v New Yorku, kde vykonával funkci předsedy tamější Nadace pro lidská práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám