Hlavní obsah

Zpráva o ruské špionážní aféře v Česku rezonuje světovými médii

Rozhodnutí České republiky vyhostit 18 pracovníků ruské ambasády v Praze v souvislosti s podezřením na podíl ruských tajných služeb na výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích z roku 2014 si všímají významná zahraniční média.

Foto: ČTK

Andrej Babiš

Článek

Britský zpravodajský server BBC News a britské deníky jako například The Guardian na svých prvních stránkách upozorňují na souvislost kauzy s otravou bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.

Americká agentura AP v obsáhlé zprávě o vypovězení ruských diplomatů z Česka zdůrazňuje, že Spojené státy vyjádřily prostřednictvím své chargé d’affaires v Praze Jennifer Bachusové Česku podporu.

Kroky Česka s vyhoštěním diplomatů podpořily USA a Lotyšsko

Evropa

Agentura také připomíná, že české oznámení přišlo jen dva dny poté, co Spojené státy vyhostily deset ruských diplomatů a uvalily sankce na desítky jednotlivců a firem. Díky práci Associated Press se zpráva o ruské špionážní aféře v Česku dostala do deníků, jako je Washington Post nebo New York Times.

Výbuch měl souviset se zbraněmi pro Ukrajinu, Česko informuje spojence

Domácí

O víkendovém dění v Praze ale informuje například i server katarské zpravodajské televize Al-Džazíra pro arabsky hovořící diváky, francouzský Le Monde nebo nadnárodní agentura Reuters.

TASS hrozí odvetou

Ruská agentura TASS naopak od soboty zveřejnila sérii reakcí ruských politiků, kteří považují tvrzení o podílu ruských tajných služeb na výbuchu ve Vrběticích za absurdní a hrozí Česku odvetnými kroky.

Zbraně měly putovat na Ukrajinu

Proč měli být Rusové zapojeni do exploze munice ve Vrběticích, není jasné. Spekuluje se ale o tom, že v něm měly být uskladněny zbraně určené pro bojiště na východě Ukrajiny nebo v Sýrii, kde se vojensky angažuje i Ruská federace.

Podle informací Novinek šlo o bojiště na Ukrajině a Moskvě šlo o to vývozu zbraní do Donbasu zabránit.

Reklama

Výběr článků

Načítám