Hlavní obsah

Loni chtěl Zeman po BIS seznam ruských agentů, nyní jich Česko 18 vyhostí

Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman loni v listopadu požadoval po Bezpečnostní informační službě (BIS) jména ruských špionů v Česku. Chtěl také doložení operací ruských tajných služeb v ČR. BIS přitom Zeman dlouhodobě označuje za čučkaře a netají se touhou odvolat jejího šéfa Michala Koudelku. Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom na základě informací tajných služeb v sobotu informoval o zapojení ruských zpravodajců do výbuchů ve Vrběticích.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš zeman

Článek

Prezidenta, který je vrchním velitelem ozbrojených sil, zajímaly loni na podzim podle Radiožurnálu, který informaci přinesl, tři okruhy informací.

Šlo o podrobnosti o ruských vlivových a infiltračních operacích a jejich aktérech. Chtěl vědět i o jménech konkrétních ruských špionů, kteří na území ČR působí, a o identitě Čechů, kteří naopak spolupracují s ruskými zpravodajci.

Napište mi jména. Zeman chce po BIS seznam ruských špionů

Domácí

Zájem měl rovněž o informace o možném praní špinavých peněz ruského organizovaného zločinu.

Podle senátora Jiřího Drahoše má nyní prezidentův loňský požadavek „mrazivé souvislosti”.

Na sobotní oznámení premiéra Hrad reagoval informací, že prezident je o celé záležitosti informován a ústavní činitelé postupují v součinnosti. Další vyjádření nicméně Zeman poskytne až příští týden. Vláda prozatím rozhodla o vyhoštění 18 Rusů, které považuje za spolupracovníky ruských tajných služeb.

Na vyjádření prezidenta si týden počkáme

Domácí

Zeman BIS, která v posledních letech opakovaně varovala před aktivitami Ruska a Číny, označuje za čučkaře.

BIS mimo jiné uváděla, že na českém území dlouhodobě operují příslušníci a spolupracovníci všech ruských zpravodajských služeb: civilní rozvědky SVR, vojenské rozvědky GRU, vnitřní bezpečnostní služby FSB a Federální služby ochrany, přičemž důstojníci využívají diplomatického krytí, které jim poskytuje zdejší diplomatická mise.

Kvůli výbuchu ve Vrběticích hledá policie dvojici, která měla otrávit Skripala novičokem

Krimi

Právě dva příslušníci GRU mají být zapojeni do výbuchů ve Vrběticích v roce 2014, při nichž zemřeli dva čeští občané.

V reakci na zveřejnění těchto informací poděkovala BIS za spolupráci Národní centrále proti organizovanému zločinu (NCOZ) i dozorujícímu státnímu zástupci.

„Chtěl bych poděkovat kolegům z NCOZ za skvělou spolupráci a ocenit razantní reakci premiéra a ministra zahraničních věcí. Takhle se chová sebevědomá a hrdá země. Veškeré kroky v celé kauze byly koordinovány s cílem ochránit bezpečnostní zájmy ČR,” uvedl šéf BIS Michal Koudelka

Prezident opakovaně odmítl návrh vlády na jeho povýšení a netají se tím, že podle něj by měl být odvolán. Koudelka se vedení BIS ujal 15. srpna 2016, kdy v čele kontrarozvědky nahradil Jiřího Langa.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel BIS Michal Koudelka

Koudelkovi v létě skončí pětiletý mandát. Vláda ho může prodloužit, nebo vybrat někoho jiného. Prezident může pouze vyjádřit doporučení. „Mým doporučením rozhodně nebude ponechání pana Koudelky na další funkční období v čele BIS,” uvedl již dříve Zeman.

Premiér Babiš za Koudelkou dlouhodobě stojí. „Nemám důvod ho měnit. Pan Koudelka dělá svou práci dobře a v tom se s prezidentem lišíme,” řekl Babiš loni na podzim. Koudelkovo povýšení na generála vláda navrhla pětkrát, Zeman to vždy odmítl.

Zeman šéfa BIS Koudelku opět nepovýší

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám