Hlavní obsah

Ruští agenti? To by mě ani ve snu nenapadlo, zní ve Vrběticích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šok, překvapení, ale i lhostejnost. Takové byly v neděli ráno reakce lidí ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku na informaci, že výbuchy v muničním areálu, který stojí jen kousek za vsí, byly zřejmě dílem ruských tajných agentů.

Starosta obce Zdeněk Hověžák o zapojení ruských agentů do výbuchu muničních skladůVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Určitě mě to překvapilo. Byl jsem ve stejném šoku jako zřejmě mnozí ostatní,“ řekl Právu v neděli před muničním areálem starosta obce Zdeněk Hověžák (STAN). Věděl prý od státního zástupce, že vyšetřování výbuchů by mělo být letos ukončeno.

„Nic bližšího, z čeho bych mohl vyvodit překvapivý závěr o ruských agentech, který jsem slyšel v sobotu večer, jsem však od státního zástupce neslyšel,“ poznamenal starosta.

Kvůli výbuchu ve Vrběticích hledá policie dvojici, která měla otrávit Skripala novičokem

Krimi

„Nikdy bych něco takového nečekal. Myslel jsem, že za těmi výbuchy může stát cokoliv od šlendriánu až po vyřizování si účtů, ale že někdo nakonec přijde s verzí o ruských agentech, to by mě ani ve snu nenapadlo,“ svěřil se Právu kousek za prodejnou potravin v centru obce muž středních let.

„Já myslím, že ti, co to vyšetřují, to věděli už dřív, ale vyrukovali s tím až teď. Kdoví proč?“, řekla Právu starší žena, která ráno kráčela s mladší dvojicí ke kostelu na mši.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Muniční areál poblíž obce Vlachovice-Vrbětice na Zlínsku

„Já k tomu nemám co říct, večer jsem skládala dřevo, něco jsem už sice slyšela, ale upřímně řečeno: Je mi to jedno, mám svých starostí až nad hlavu, tak co bych si ji ještě zatěžovala přemýšlením nad nějakými ruskými agenty,“ sdělila Právu další žena, která spěchala do kostela.

Je to největší útok na Česko od roku 1968, řekl k Vrběticím poslanec ČSSD Veselý

Domácí

„Ani bych se nedivil, kdyby za těmi výbuchy nějací agenti skutečně stáli. Leccos o tom, kam odsud míří zbraně, se už povídalo dávno před výbuchy,“ konstatoval nedaleko obecního úřadu mladší muž.

„Povídá a povídalo se leccos, ale osobně nemůžu říct, že bych v obci viděl někoho podezřelého,“ opáčil starosta.

Ve Vlachovicích-Vrběticích jsou podle něj výbuchy v muničním areálu pořád velkým tématem, byť již od nich uplynulo více než šest let.

Výbuch měl souviset se zbraněmi pro Ukrajinu, Česko informuje spojence

Domácí

„Asi proto, že to, co přišlo bezprostředně po nich, bylo pro nás velmi kruté. Nikdo nepředpokládal, že by se něco takového mohlo stát. Byla to nevídaná událost, která nemá v historii naší republiky obdoby,“ zdůraznil Hověžák.

Po výbuších podle něj v obci nějakou dobu převládaly u mnohých lidí beznaděj, bezmoc, vztek, ale i zděšení. Zvláště proto, že zpočátku chyběly informace, co se vlastně stalo. Mnozí ve Vrběticích se tak netají tím, že by nalezení a potrestání viníka výbuchů v muničním areálu přivítali.

„Jako tečka za tím vším by to bylo fajn. A je mi úplně jedno, jestli jsou exploze, které stály dva lidské životy, dílem ruských agentů, nebo nějakého českého kripla,“ svěřil se Právu na chodníku poblíž centra obce mladík čekající na svou partnerku.

Reklama

Výběr článků

Načítám