Hlavní obsah

Trump útočí na Čínu. Zničili dohodu, zaplatí, vzkázal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump ve středu slovně zaútočil na Čínu, že zničila obchodní dohodu s USA. Ještě tím zvýšil napětí mezi oběma zeměmi, uvedla stanice BBC. Tvrdá slova zvolil, když Peking pohrozil, že by v případě uvalení cel odpověděl „nezbytnými protiopatřeními“.

Foto: Gerald Herbert, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump při projevu v Panama City Beach

Článek

„Zničili dohodu. To nemohou dělat. Takže zaplatí,“ říkal Trump svým příznivcům na mítinku v Panama City Beach na Floridě. Dodal, že pokud se obě strany nedomluví, nebude „nic špatného na tom si vzít dalších 100 miliard dolarů ročně“. Tím myslel příjem z nových cel.

Po jeho prohlášení ve čtvrtek ráno klesl hongkongský burzovní index Hang Seng o 1,2 procenta a Shanghai Composite o 0,8 procenta.

Ještě minulý týden se zdálo, že se USA a Čína dohodnou a hrozba obchodní války bude zažehnána. V neděli ale Donald Trump uvedl na Twitteru, že by mohl uvalit další clo na čínské zboží ve výši 200 miliard dolarů. [celá zpráva]

Hájil, že musí zakročit, protože po mnoho let je americký obchodní deficit mezi 600 a 800 miliardami dolarů a obchod s Čínou se na tom podílí 500 miliardami dolarů.

Následně americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer řekl, že Čína ustoupila od závazků, s nimiž přišla v rozhovorech. Dodal však, že dohoda je stále možná.

Trump uvedl, že Čína od závazků ustupuje, protože doufá, že příště nebude zvolen do Bílého domu a Peking bude vyjednávat s Joe Bidenem nebo jiným slabým demokratem.

Reklama

Výběr článků

Načítám