Hlavní obsah

Trump se chystá přitvrdit vůči Pákistánu kvůli afghánské válce

– Washington

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa je připravena zaujmout tvrdší postoj vůči Pákistánu, kde mají opěrnou základnu povstalci útočící v sousedním Afghánistánu. S odkazem na americké zástupce o tom informovala agentura Reuters. Podle ní není vyloučeno ani to, že Pákistán přestane být klíčovým nealiančním spojencem USA v regionu.

Foto: Efren Lopez/U.S. Air Force photo/Handout, Reuters

Bílý dům zvažuje i zintenzivnění náletů v Pákistánu. Na snímku je americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper.

Článek

Pentagon se chystá vyslat do Afghánistánu další 4000 vojáků a Trump podle Reuters zvažuje také rozšíření přeshraničních útoků bezpilotních strojů nad pákistánským územím a zejména nad kmenovými oblastmi u hranic, které jsou baštou islámských extremistů. USA tyto útoky vedou od dob prezidenta George W. Bushe a údery zintenzivnily za Bushova nástupce Baracka Obamy.

Jak napsala agentura Reuters, vyloučeno nyní není ani přesměrování či pozastavení americké pomoci Pákistánu, který by už Washington v krajním případě nemusel nadále vnímat jako svého klíčového nealiančního spojence v oblasti. Pákistán od roku 2002 obdržel více než 33 miliard dolarů americké pomoci včetně 14 miliard z Koaličních podpůrných fondů CSF, z něhož americké ministerstvo obrany spojencům kompenzuje náklady na operace proti povstalcům.

Ne všichni jsou ale podle zprávy přesvědčeni, že by to vedlo k úspěchu, protože podobné snahy omezit pákistánskou podporu radikálům v minulosti pokaždé ztroskotaly.

Šestnáct let boje s Tálibánem

Washington zatím prohlašuje, že o spolupráci s Pákistánem stojí. „Spojené státy a Pákistán zůstávají partnery v rámci širokého spektra národně bezpečnostních otázek,“ řekl mluvčí Pentagonu Adam Stump.

Američané podnikli vpád do Afghánistánu na podzim roku 2001 kvůli vládě Tálibánu, která poskytla azyl vůdci teroristické Al-Káidy Usámu bin Ládinovi a po útocích v USA z 11. září 2011 ho odmítla vydat.

Reklama

Výběr článků

Načítám