Hlavní obsah

Stoltenberg: NATO poslat vojáky na Ukrajinu neplánuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NATO nemá žádné plány na vyslání bojových jednotek na Ukrajinu. Agentuře AP to řekl generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Reagoval tak na zvěsti, že některé západní země zvažují nasazení svých sil v zemi zmítané válkou.

Foto: Reuters

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg

Článek

„Spojenci NATO Ukrajině poskytují bezprecedentní podporu,“ sdělil AP Stoltenberg. „Činíme tak od roku 2014 a podporu jsme ještě navýšili po začátku otevřené invaze. Ale pro nasazení jednotek NATO na Ukrajině žádné plány nejsou,“ dodal.

Zvěsti o tom, že některé státy zvažují uzavření bilaterálních dohod s Ukrajinou, které by vedly k odeslání západních vojsk na pomoc Ukrajině, rozdmýchal slovenský premiér Robert Fico. Učinil tak před cestou do Paříže, kde v pondělí představitelé dvaceti států probírali možnosti, jak navýšit pomoc Ukrajině.

Fico řekl, že jeho vláda posílat vojáky neplánuje a žádnou zemi, která to podle něj zvažuje, nejmenoval. Neřekl ani, co by zahraniční vojáci na Ukrajině měli vůbec dělat. Předseda slovenské národní rady Peter Pellegrini pak pouze podpořil Ficova slova, že Slovensko vojáky posílat nebude.

Kreml kontruje: Pokud Západ vyšle vojska na Ukrajinu, bude válka s NATO

Evropa

Vůči Ficovu prohlášení se vymezili partneři Slovenska z V4. Český premiér Petr Fiala uvedl, že Česká republika „vojáky na Ukrajinu rozhodně poslat nechce“. Stejně se v úterý vyjádřil i jeho polský protějšek Donald Tusk.

NATO do střetu s Ruskem nechce

Ačkoliv možnost vojenské akce NATO na území napadené země vyloučil, Stoltenberg zároveň projevil jasné odhodlání Ukrajině v boji s ruským agresorem nadále pomáhat. „Toto je útočná válka Ruska proti Ukrajině, která očividně porušuje mezinárodní zákon. Podle mezinárodního zákona má Ukrajina samozřejmě právo se bránit a my máme právo ji v uplatňování tohoto práva podporovat,“ řekl.

Aliance Ukrajině poskytuje jen defenzivní pomoc, jako jsou zdravotnické zásoby, uniformy a zimní vybavení. Některé členské státy pak v rámci bilaterálních smluv nebo v uskupeních posílají Ukrajině zbraně a munici. Rozhodnutí o vyslání vojáků na úrovni Aliance by vyžadovalo souhlas všech jejích členů.

Myšlenka tohoto tahu byla dosud považována za tabu, protože se NATO snaží vyhnout zatažení do otevřeného konfliktu s jaderným arzenálem oplývajícím Ruskem. Ukrajině se ovšem i přes tuto obezřetnost od dárců dostává čím dál tím více technologicky vyspělého vybavení a zbraní dlouhého dosahu.

Macron nasazení vojáků nevylučuje

Určitou podporu myšlenka vyslat vojska NATO na Ukrajinu našla u francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Ten uvedl, že by do budoucna neměla být vylučována. „Uděláme vše, co je nutné, aby Rusko tuto válku nevyhrálo,“ řekl po zasedání v Paříži, ačkoliv musel přiznat, že mezi členskými státy momentálně o této otázce nepanuje shoda.

Možná nejsilnějším prominentním odpůrcem tohoto řešení konfliktu na Ukrajině je pak německý kancléř Olaf Scholz „Na čem jsme se mezi sebou a vzájemně dohodli, bude platit i v budoucnu. Konkrétně tedy, že evropské státy ani NATO žádné vojáky na ukrajinskou půdu nepošlou,“ sdělil německý státník novinářům.

Výhrůžka Rusku: Macron nevyloučil nasazení vojáků ze zemí NATO na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám