Hlavní obsah

Sojuz zaparkoval na orbitě. Japonští vesmírní turisté už jsou na palubě ISS

Aktualizováno

Z kosmodromu Bajkonur odstartovala ve středu v 8:38 SEČ raketa Sojuz-2.1a s lodí Sojuz MS-20, v níž odletěli na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) ruský kosmonaut Alexandr Misurkin a dva japonští vesmírní turisté: Jusaku Maezawa a Jozo Hirano. K zakotvení u ISS došlo podle plánu kolem tři čtvrtě na čtyři odpoledne našeho času, na orbitálním komplexu by měli strávit 12 dnů.

Záznam: Přílet vesmírných turistů na ISSVideo: NASA TV

 
Článek

Vesmírná loď byla zdárně navedena na oběžnou dráhu, uvedla nedlouho po startu rakety agentura TASS. Připojení ke staničnímu modulu Poisk bylo naplánováno na 14:41 SEČ, což se dodrželo.

Otevření poklopu u přechodové komory - a následný uvítací ceremoniál nových návštěvníků ISS - bylo v plánu zhruba od půl páté. Nyní po 17. hodině už jsou Misurkin, Maezawa a jeho asistent Hirano na palubě stanice.

„Posádka bude tvořit 20. návštěvnickou posádku ISS (nebude součástí Expedice 66) a na stanici zůstane 12 dní. Ačkoli jde o turistický let, je naplánováno devět vědeckých experimentů,” připomněl před samotným startem na svém Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Od modulu Poisk odletí Sojuz MS-20 zpět na Zemi tedy 20. prosince.

Astronauti vyměnili u ISS nefunkční anténu

Věda a školy

Japonci se tak na ISS rekreovat rozhodně nebudou, i když tam mj. chtějí zkusit hrát badminton. S prováděním vědeckých pokusů jim bude pomáhat právě Misurkin.

Ten zamířil do kosmu už potřetí, přičemž při dvou dosavadních pobytech v letech 2013 a 2017–2018 strávil na ISS 334 dnů. Během nich absolvoval čtyři výstupy do volného vesmíru, když pracoval vně ISS. Tentokrát letěl nejen jako velitel lodi, ale také ve funkci prvního zpravodaje ruské agentury TASS na vesmírné stanici.

Kromě výše zmíněné nové trojice jsou aktuálně na ISS ještě její současný velitel Anton Škaplerov a jeho ruský kolega Pjotr Dubrov, dále Američané Mark Vande Hei, Raja Chari, Tom Marshburn a Kayla Barronová z vesmírného úřadu NASA a Němec Matthias Maurer vyslaný Evropskou kosmickou agenturou (ESA).

Ruský návrat ke kosmickému turismu

Zpravodajská stanice BBC na svém ruskojazyčném webu upozornila, že Rusko se Maezawovým letem po více než desetileté přestávce vrací k vesmírné turistice, ale organizuje ji odlišně, než jak nejnověji nabízejí západní společnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odstartoval Sojuz s japonskými vesmírnými turistyVideo: AP

Přitom Rusko jako první vyslalo do vesmíru turistu. Již v roce 2001 americký milionář Dennis Tito, tehdy šedesátiletý, zaplatil 20 milionů dolarů za osm dnů na ISS. Za ním následovali další, ISS v letech 2001 až 2009 navštívilo celkem sedm vesmírných cestovatelů.

Všechny lety zprostředkovala americká společnost Space Adventures, přímo spolupracující s ruskou státní agenturou Roskosmos. Rusku ale v roce 2010 ohlásilo turistům přestávku, aby mohlo poslat do kosmu více specialistů.

Myšlenky vesmírných cest „neprofesionálů” se pak chopily americké soukromé společnosti SpaceX Elona Muska, která loni uskutečnila více startů do vesmíru než Rusko, Evropa a Japonsko dohromady, Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona a Blue Origin Jeffa Bezose.

Čtyřčlenná civilní posádka je z oběžné dráhy zpět na Zemi

Věda a školy

Ruští podnikatelé se také pokoušeli zapojit, ale společnost KosmoKurs, slibující až 115 letů ročně a palubní lístek za čtvrt milionu dolarů, letos skončila. Nedokázala se dohodnout s úřady na stavbě kosmodromu a na projektování turistické rakety.

V Rusku vše, co souvisí s vesmírem, zůstává podřízeno Roskosmosu, zatímco v USA šli opačným směrem a sama NASA se obrátila na soukromý sektor v zájmu snížení nákladů a povzbuzení inovací. Na Západě soukromé firmy pracují na rozvoji vesmírného výzkumu v sektoru určeném pro zábavu bohatých klientů.

Do vesmíru zavítal dosud nejstarší člověk: kapitán Kirk ze Star Treku

Věda a školy

V Rusku nejsou lety vesmírných turistů a profesionálních kosmonautů odděleny, a tak se turisté připravují - jak fyzicky, tak technicky - mnohem důkladněji. Ve Hvězdném městečku u Moskvy se musí naučit řídit vesmírnou loď a složit zkoušku z přežití po přistání v tajze či na vodě, a to vše vyžaduje daleko více času, peněz a lidských zdrojů, poznamenala BBC. Nicméně experti pravidelně kritizují, že turisté zabírají místo na palubě odborníkům a vědcům.

Foto: Pavel Kassin, ČTK/AP

Japonský vesmírný turista Jusaku Maezawa

Sám Maezawa, šestačtyřicetiletý módní magnát a sběratel umění, přirovnal trénink k mučení.

ISS provedla úhybný manévr kvůli úlomku americké rakety, oznámili Rusové

Věda a školy

Další rozdíl spočívá v dopravě ke hvězdám, která se v Rusku stále opírá o jednorázové nosné rakety s původem v 60. letech minulého století, zatímco soukromé západní firmy se snaží optimalizovat náklady použitím opakovaně použitelných stupňů ve svých raketách.

Čtvrthodinové suborbitální lety Virgin Galactic a Blue Origin k hranicím vesmíru nevyžadují složitou přípravu, a tak klienta stojí okolo 200 až 300 tisíc dolarů, zatímco pobyt na ISS vyjde na desítky milionů.

Foto: Pavel Kassin, ČTK/AP

Posádka kosmické lodi Sojuz - zleva Jozo Hirano, Alexander Misurkin a Jusaku Maezawa

Náklady na Maezawovu cestu nebyly zveřejněny, podle agentury Reuters se ale hovoří až o 50 milionech dolarů (asi 1,1 miliardy Kč).

Zkušební orbitální let rakety Starship proběhne na začátku příštího roku, plánuje SpaceX

Věda a školy

Pro Maezawu je každopádně tato cesta na ISS jakousi přípravou na ještě zajímavější misi. Miliardář si totiž už zarezervoval místo pro let kolem Měsíce v lodi Starship připravované americkou společností SpaceX i pro let na Mars. Ten by se podle dosavadních plánů měl uskutečnit v roce 2023.

Reklama

Související články

Crew Dragon dorazila na ISS, let trval 21 hodin

Loď Crew Dragion společnosti SpaceX se čtyřmi astronauty na palubě se v pátek brzy ráno připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Cesta z Kennedyho...

Výběr článků

Načítám