Hlavní obsah

Astronauti vyměnili u ISS nefunkční anténu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astronauti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Thomas Marshburn a Kayla Barronová ve čtvrtek vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) vyměnili nefunkční anténu. Šest a půl hodiny dlouhá mise v otevřeném kosmu byla podle NASA spojena s mírně vyšším rizikem kvůli vesmírnému smetí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti NASA Marshburn a Barronová vyměnili vně ISS nefunkční anténuVideo: Reuters

 
Článek

Marshburn a Barronová vyměnili anténu SASA (S-Band Antenna Subassembly), která přestala vysílat signály z ISS na Zemi.

Provoz orbitálního komplexu podle NASA tato závada neohrožovala, ale vedení mise se rozhodlo nainstalovat novou anténu, aby byla komunikace dostatečně zajištěna.

Otvor v Sojuzu vyvrtala na oběžné dráze americká astronautka, spekulují v Rusku

Amerika

„Astronaut Thomas Marshburn a jeho kolegyně Kayla Barronová splnili za 6 hodin a 32 minut (od 12:15 do 18:47 SEČ) všechny úkoly, zejména výměnu SASA. Byli o téměř hodinu rychlejší (oproti plánu) a stihli i další drobné úkony,” doplnil na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze.

Připomněl, že šlo o poslední letošní výstup do volného kosmického prostoru z ISS.

Odklad kvůli možnému ohrožení astronautů

Výměnu poškozené antény měli Marshburn a Barronová naplánovanou už na úterý. Agentura NASA se však rozhodla akci odložit poté, co byla upozorněna na možné ohrožení astronautů tzv. kosmickým odpadem na oběžné dráze.

NASA odložila výstup astronautů kvůli nebezpečí kosmického smetí

Věda a školy

NASA se ve své informaci nezmínila o povaze vesmírného smetí, které by mohlo astronauty ohrozit. Americké ministerstvo zahraničí ale před dvěma týdny oznámilo, že Rusko provedlo test rakety proti jednomu ze svých satelitů, přičemž výbuch vytvořil úlomky, jež mohou ohrozit ISS.

Ruské ministerstvo obrany to po dvou dnech přiznalo, odmítlo však, že by test stanici ohrozil.

Reklama

Související články

Crew Dragon dorazila na ISS, let trval 21 hodin

Loď Crew Dragion společnosti SpaceX se čtyřmi astronauty na palubě se v pátek brzy ráno připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Cesta z Kennedyho...

Výběr článků

Načítám